Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 5 Polara 9,17 %, 4,67 e

Toto75-2: 11 Lil Belinda 5,07 %, 51,62 e

Toto75-3: 4 Questionmark Me 16,54 %, 138,08 e

Toto75-4: 3 Kartier 58,00 %, 173,74 e

Toto75-5: 10 Atupem 62,61 %, 226,47 e

Toto75-6: 6 Ice Wine 3,09 %, 1982,23 e

Toto75-7: 6 Miss Maverick 6,63 %, 11521,73 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 11521,73 euroa

6 oikein 91,68 euroa

5 oikein 7,96 euroa

 

Vaihto: 299 224,85 euroa

Ravilauantai käynnistyi Forssassa valiodivisioonan finaalilla, jossa kilpaili Toto75-kierroksen pelatuin hevonen Tähen Toivomus. Sille tuli alussa kuitenkin paha laukka, ja myös tallikaveri Ellin Sisu erehtyi askeliltaan. Antti Tupamäki hyödynsi Polaran kanssa tilanteen ja luotsasi sen vuoden ensimmäiseen voittoon.

Toto75-1: Tähen Toivomus haki raviaan jo ennen lähtölinjaa, ja auton irrotessa Henri Bollströmin ajokki otti pahan laukan. Viereltä lähtenyt Polara kiihtyi sen sijaan hyvin ja painui suoraan johtopaikalle, jonka piti varmasti maaliin asti.

Polara sai vetää matkalla tasaista tahtia ja pinkoi päätöspuolikkaan alle 1.20:n kyytiä. Koko 2140 metrille kolmanneksi eniten merkitty ruuna teki ajan 23,0a.

“Huomasin, että Raivion hevonen haparoi lähtöön, niin arvasin, että nyt päästään keulaan, ja Polara lähti terävästi sekä kovaa”, Antti Tupamäki kertasi. “Polara oli oikeinkin terävä, mutta vasenohjainen aika voimakkaasti. Siihen hukkui vauhtia. Sitä on ollut joskus ennenkin, mutta eiköhän se oikene siitä jonkin verran, kun kenkiä riisutaan.”

Viimeisellä takasuoralla toisesta parista ulkoa hyökännyt Vixen kiersi Polaran tuntumaan toiselle radalle, josta piti tätä uhkaamatta toiseksi.

Tähen Toivomus saavutti muut ensimmäisen takasuoran puolivälin jälkeen ja eteni neljänteen sisälle, josta se sai tilaa maalisuoralle tultaessa ja kiri napakasti kolmanneksi.

“Hevonen oli nyt huonon tuntuinen ennen starttiakin. Meni niin kankeasti koko ajan. Ihan hyvä kolmas oli maalissa, mutta lopussakin peitsi lähellä eikä tänään ollut paras päivä”, Henri Bollström selvitti.

 

Toto75-2: Tammatasoituksessa viimeisellä takasuoralla kuudennesta parista muiden mukana kolmannelle radalle lähtenyt Lil Belinda iski loppukaarteessa vapaalle radalle, kiri lujaa ja ehti helposti ykköseksi.

Edellisessä startissa syntyi autolähtöennätys, ja nyt 8-vuotias tamma paranteli tasoitusennätyksensä aikaan 15,1/2160 metriä. Osaomistaja Jyrki Filatoffin valmentama Lil Belinda oli seitsemänneksi eniten merkitty yllättäjä.

“Saatiin meidän paalulta sinänsä hyvä lähtö”, ohjastaja Jukka Torvinen kertasi. “Oltiin jonkin verran kaukana, mutta Lil Belindalla tuntui olevan tosi paljon varaa ja se voitti tosi helposti. Sillä lailla eleettömästikin tuli tuota loppua. Se on saanut kovuutta lisää ja sitkistynyt paljon.”

Alusta asti johtanut Memphis Minnie piti Lil Belindalle pari mittaa hävinneenä toiseksi niukasti ennen isoa ja tiivistä nippua. Kolmannesta sisältä tilaa löytänyt Super Stars tuikkasi kolmanneksi, mutta johtohevosen takaa toiseen ulos siirtynyt Son’s Line ei päässyt yrittämään rintaman takaa. Sweet Surviver laukkasi takasuoralla käännettyään kiriin toisesta ulkoa.

Lähdön suosikki Merit laukkasi lähtösuoralla ja uudestaan toisessa kaarteessa. Olli Koivusen mukaan se ei tuntunut ravaavan ollenkaan, mutta mitään syytä hän ei osannut siihen sanoa.

 

Toto75-3: Harri Koivusen talliin tuli haastajadivisioonan finaalista kaksoisvoitto, mutta lähes puolet merkeistä kerännyt North Lexus ei ollut paras vaan Jukka Torviselle toisen peräkkäisen ykkösen tuonut Questionmark Me.

Kaikki ratkesi jo avauspuolikkaalla, kun lujaa lähtenyt Questionmark Me torjui helposti Leon Cogerin ja luovutti johtopaikan kaarteen jälkeen North Lexukselle, joka pääsi jo lähtösuoralla nousemaan kolmannella sijalla toiselle radalle.

Matkalla mentiin maltillisesti, ja loppu taittui sitäkin rivakammin. Kun toisen kaarteen aikana kuolemanpaikalle kiertänyt Lassic Point laukkasi loppukaarteen alkupuolella, Olli Koivunen löi kaasun pohjaan ja tallin kaksikko erkani hetkessä muista.

Toiseksi eniten merkitty Questionmark Me nousi suoran avautuessa vapaalle radalle ja tuli 08,5-lopetuksessa kohtalaisen varmasti ohi. Voittoajaksi kirjattiin 2140 metrillä 13,8a.

“En ollut ajatellutkaan, että voisin olla Ollin peesissä, mutta meillä oli tosi nopea hevonen ja saatiin hakea se kärkipaikka ensimmäisenä. Se tasaantui sitten hyvin, ja pystyttiin antamaan keula pois”, ensimmäistä kertaa Questionmark Metä ajanut Jukka Torvinen iloitsi. “Saatiin peesailla ja kuitenkin se pieni etu siinä. Suoran alkuun oli laput vielä käyttämättä. Puolittain kupeelle kun päästiin,vedettiin ne ja hevonen ohitti tosi helposti.”

Alussa nopeasti sisäradan jonoon pudottanut Leon Coger seurasi Koivusen kaksikosta selvästi jääneenä kolmanneksi.

 

Toto75-4: Kylmäveristen haastaja- ja huippudivisioonan finaaliin suurena suosikkina startannut Kartier otti komennon heti voltin kolmosradalta ja irtosi maalisuoralla ylivoimavoittoon ajalla 25,1/2140 metriä.

“Aika helppoa oli koko matkan”, Heikki Mikkonen myhäili. “Täällä on aika tiukat nuo kaarteet. Antelin suoraa oriin mennä reipasta, ja sitten vähän otin vauhtia pois kaarteisiin, kun ne voi tuottaa monelle hevoselle hankaluuksia äkkiseltään.”

Kahdeksan tonnin palkinnon myötä 9-vuotiaan Kartierin voittosumma nousi lähes 47 000 euroon, ja edessä on pykälää korkeampi divisioona.

“Uskoisin, Kartier klaaraa senkin divisioonan. Ei siinä pitäisi olla ongelmia”, Heikki Mikkonen vakuutti.

Viimeisen kierroksen alkupuolella taustalta selässä kolmannelle radalle lähtenyt Tuurin Toivo iski loppukaarteessa vapaalle radalle ja kiri väkivahvasti jälkijoukon kärkeen toiseksi. Neljännestä ulkoa tasaisen hyvin kirinyt Riipinen puristi kolmanneksi.

 

Toto75-5: Suurista suosikeista onnistui myös Atupem, joka vei hopeafinaalin kymppitonnin ykköspalkinnon kolmannesta parista alkaneella 800 metrin kirillä ajalla 13,3a/2140 metriä.

“Hevonen oli tosi hyvän tuntuinen, ja tuntui, että oltiin menty tämän kauden parhaaseen tulostasoon”, Antero Tupamäen 6-vuotiasta oria ohjastanut Santtu Raitala kehui. “Hirmu huolissaan ei tarvinnut olla missään kohtaa. Tuntui hullultakin, että hevonen voitti tänään aika hyvällä marginaalilla ja meni hyvän tuloksen, mutta reservissä oli vielä ihan jonkin verran.”

Seinäjoki Racen mahdollinen kutsu julkistetaan vasta maanantaiaamuna samalla, kun kilpailun ratajärjestys arvotaan julkisessa lähetyksessä. Antero Tupamäki on halukas viemään Atupemin Seinäjoella ja antoi ymmärtää, että Santtu Raitala jatkaa ohjissa.

Puolimatkassa toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Ypäjä Hereiam ei pystynyt vastaamaan maalisuoralla Atupemille, mutta tuli myös vahvasti perille ja oli toinen varmasti ennen Atupemin vanavedessä neljännestä ulkoa kirinyttä Jack Vaderia.

Cameron Evo antautui keulasta. Everest De Ginai pääsi sen takaa loppukaarteessa toiseen ulos, muttei jaksanut otella totosijoista.

 

Toto75-6: Lujaa lähtenyt Ice Wine ampaisi pronssifinaalissa johtopaikalle, puolusti sitä kyselijöitä vastaan ja sai sitten rauhoittaa sen verran, että pystyi pinkomaan päätösvaiheen kympin lukemiin. Siinä menossa kukaan ei päässyt ohi kuudenneksi eniten pelatusta yllättäjästä, joka ravasi 2140 metriä aikaan 13,6a.

“Useampi siinä kävi, mutta ei ne näyttäneet siltä, että olisin halunnut luovuttaa niille”, Leo Mönttisen tammaa ajanut Ari Moilanen sanoi matkan alkuvaiheista. “Viimeksi oli 11-vauhtinen eka kierros Vermossa. Nyt hevonen rauhoittui kuitenkin hyvin ja suht nätisti saatiin ajaa, niin kyllä se lopetus oli helppoa ja hevonen voitti helposti. Tämä hevonen oli vähän unohtunut pelaajilta. Hyvänä päivänä se pystyy lyömään kampoihin kenelle tahansa tämän sarjan hevoselle.”

Lähdön suosikki Pascha Tilly kiersi kolmatta rataa Gute Bandin takana ja jatkoi ilman vetoapua, kun Gute Band pääsi ensimmäisen takasuoran lopulla kuolemanpaikalle. Pascha Tillyn vuoro edetä Ice Winen rinnalle tuli toisen kaarteen jälkeen.

Pascha Tilly tsemppasi rehdisti perille ja oli Ice Winen tuntumassa hyvä toinen ennen Gute Bandia. Lindy Poppins ei pysynyt loppusuoralla enää Ice Winen takana ja pilasi laukkaan.

 

Toto75-7: Johtohevosen rinnalla vauhtia pitänyt Miss Maverick painui Pilvenmäki Specialissa keulaan kierroksen täytyttyä ja kesti siitä niukati kymppitonnin voittoon ennen Fastoche Thiebeniä.

Tommi Kylliäinen ajoi Tapio Mäki-Tulokkaan tallin Miss Maverickia, joka oli viidenneksi pelatuin ja ravasi 2140 metriä aikaan 14,5a.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.