Vermon Toto75-kierroksen avannut Valiodivisioona sai dramaattisen viime hetken käänteen, kun lähdön suuri suosikki, hallitseva ravikuningas Costello jäi pois viime hetkellä, noin 15 minuuttia ennen lähtöä.

Sen valmentaja Ville Herttua kertoi, että hevonen ei ollut palautunut lämmityksestä. Ori vietiin Vermon klinikalle tähystettäväksi.

Pauli Raivion kaksikko Ellin Sisu – Tähen Toivomus kohosi Costellon poisjäännin myötä Valiodivisioonan selväksi suosikkipariksi. Lähdöstä ei puuttunut vauhtia. Ulkoa kiihdyttänyt Niko Jokelan ajama Pikkukahveli vei väkisin keulaan ohi Ellin Sisun. Kierros mentiin peräti 21-vauhtia. Pikkukahvelin takaa ulos noussut Ellin Sisu eteni loppukaarteessa keulaan ja sai rinnalleen kovaa kirineen Tähen Toivomuksen, joka haparoi ja meni peitsille alkumatkalla. Se puristi kuitenkin varmaan voittoon ohi tallikaveri Ellin Sisun. Vieskerin Valo kiri kolmanneksi.

“Hiekkaa tai jotain tuli ja hevonen heitti peitsille ja laukkasi”, Tähen Toivomuksen ohjastaja Henri Bollström kertoi.

“Hevonen oli kyllä jäätävä. Se on varmistunut hirveästi, mutta oli tänään tauolta ylilatautunut. Ongelmat loppuvat, kun pääsemme starttaamaan säännöllisesti. Lopussa hevonen on lunki ja jää odottelemaan, vaikka sillä oli vielä vähän voimia varastossa.”

Pauli Raivio kertoi olevansa otettu hevosten juostua hienosti. “Tähen Toivomus on kova hevonen ja kovenee vaan. Se on onneksi nopea startista ja pystyy haastamaan nämä hevoset jatkossakin.”

Ellin Sisun esitys oli myös valmentajan mieleen. “Miten kovaa lie alku menty, kun avauspuolikaskin oli 19-vauhtinen. Ellin Sisu runttasi hyvin. Täydet pisteet sillekin”, Raivio iloitsi.

Toto75-2: Koivusen tallin Merit kiri toisen kohteen voittoon. Matkavauhti oli reipasta ja lopussa kenttä kääntyi. Olli Koivusen ajama Merit kiri parhaiten. Caroline K. oli toinen ennen Beat Of Lovea.

Olli Koivunen kertoi olevansa poikkeuksellisen iloinen Meritin voitosta. “Harvoin tuntuu niin sanottu tavallinen Toto75-voitto näin hyvältä. Tämä oli niin ansaittu voitto hevoselle. Merit on kärsinyt huonoista lähtöpaikoista ja sillä on ollut huonoa tuuria muutenkin. Kärjen matkavauhti satoi meidän laariin, mutta joutui tamma silti tekemään töitä. Sen suorituksesta ei puuttunut mitään. Merit on ihan mahtava hevonen ja kiva tamma kaikin puolin. Se on vähän sellainen kaikkien suosikki. Mahtava työkaveri.”

Suosikki Ice Wine eteni keulaan ja ravasi toisessa sisällä Lily’s Starin takana. Se käänsi sieltä toiselle maalisuoran alussa ja tuli tasaisesti.

Toto75-3: Teemu Okkolinin Turbo-Jytky eteni keulaan suomenhevosten voltissa. Etusuoralle tultiin kolme rinnan, kun takaa lähdettiin ajoissa kiertämään. Riipinen tuli kärjen rinnalla kolmatta perässään Morison. Se käänsi loppukaarteessa neljännelle radalle ja kiri hyvin, mutta keulahevonen piti selvään voittoon. Tähtimenevä oli sen takaa toinen ennen Morisonia. Suosikki Raggari jäi aivan porukan hännille, mistä kiri ulkokautta asiallisesti maaliin. Se jäi kuitenkin rahasijojen ulkopuolelle.

Kahdeksan vuoden ikään ehtineellä Turbo-Jytkyllä on urallaan alle 30 starttia. Viime vuosi oli sille kokonaan välivuosi loukkaantumisen takia. Okkolin jakoi seremonioissa kiitosta Kari Lohirannalle, joka oli tehnyt hevosen kanssa loukkaantumisen jälkeen paljon töitä.

“Viimeksi Kouvolassa tuli harmittava laukka, mutta hevosesta jäi siellä hyvä kuva. Se on nytkähtänyt ison pykälän eteenpäin, kun aurinko on alkanut lämmittämään. Tänään korvat jäivät kiinni ja hevonen oli tosi hyvä. Tämä on mielenkiintoinen hevonen. Sillä homma ei jää ainakaan vauhdin puuttesta kiinni”, Okkolin jutteli.

Toto75-4: Leon Coger piti sisäradalta keulapaikan neljännessä kohteessa. Matias Salon valmentama Lassic Point kiersi sen rinnalle ensimmäisellä takasuoralla. Antti Teivaisen ajama Lassic Point puristi oikein sitkeästi ja voitti varmasti, vaikka Intuto tuli takaa hyvin. Ergo Am tuikkasi kärkiparin takana kolmanneksi. Suosikki Staro Moschino peruutti joukon hännille, mistä teki oikein hienon kirin.

“Lähtö oli kova ja lähtöpaikka huono. Lähtökohdat olivat synkät”, Teivainen aloitti.

“Hevonen tuntui kuitenkin hyvältä ja Matiakselta oli hyvä veto ottaa kengät pois. Hevosen oli helpompi ravata ja se oli tosi hyvä tänään balanssimuutoksen takia. Viimeisessä kurvissa aloin ajattelemaan, että olemme kärkikahinoissa. Tämä on rehti hevonen ja se tuli perille asti. Se saa kyllä kiitettävän arvosanan. Lassic Point on vähän tasainen puurtaja ja vauhtia kaivattaisiin vähän lisää, mutta onneksi pää korvaa sen.”

Toto75-5: Hopeadivisioona oli yksi ravi-iltapäivän helmistä. Jyrki Tammimetsän Amaretto Scoop oli eturivin nopein ja Tammimetsä ajoi hevosella keulasta. I’m Just A Sund lähti kolmannelle iskeneen Cameron Evon eteen toisessa kaarteessa ja eteni johtavan rinnalle. Cameron Evon juoksu meni pieleen.

Jack Vader iski keulahevosen kimppuun loppukaarteessa. Sisältä saivat samassa tilaa Wilhem Nash ja Everest De Ginai ja kaksikko olikin kärkipari. Ari Moilasen ajama ja Ville Mäkelän valmentama Wilhelm Nash kurkotti parhaiten. Jack Vader oli kolmas.

“Jyrkin hevonen lähti niin kovaa, ettei pystytty pitämään sitä ulkopuolella. Jyrki teki selväksi, että ajaa keulasta. Ajattelin, että ajetaan sen takaa. Tämä on saanut aika raskaita reissuja. Maalintulo oli tiukka, mutta tuntui että olimme aavistuksen edellä. Wilhelm Nash on rehti ja kiva hevonen. Se tekee aina parhaansa”, Moilanen kehui.

Toto75-6: Suomenhevosten enintään 85 000 euroa tienanneiden ryhmässä nähtiin hieno kolmen hevosen voittokamppailu. Johtavan Wauhtin rinnalla juossut A.T. Veeti sai otteen tästä maalisuoralla, mutta sen selässä juossut Joriini ja ulkoa vyörynyt Tuurin Toivo tulivat samaan rintamaan. Se kurkotti lopulta parhaiten Esa Holopaisen ajamana.

“Ajattelin, ettemme pääse sisäradan paikalta kärkiporukkaan. Ennen ensimmäistä kaarretta pääsimme toiselle radalle. Saimme kirissä selän eteen ja saimme nautiskella siitä loppusuoralle asti. Lopun hevonen tuli mitä pääsi. Sen vauhti ei tahdo aina oikein riittää, mutta se jaksaa hienosti mennä. Se olisi jatkanut samaa vauhtia vielä maalin jälkeen. Tuurin Toivo on varmistunut. Välillä sille tuli enemmän laukkoja”, Holopainen kertoi.

Toto75-7: Kierros päättyi Hannu Torvisen ajaman Top Of The Worldin voittoon. Se nousi loppukaarteessa johtaneen Edward Alen takaa kiriin ja oli lopulta suvereeni. Lisää Helsinki-ajossa erillisessä jutussa.

Toto75 Vermo 30.3.

Toto75-1: 5 Tähen Toivomus (24,77 %)

Toto75-2: 11 Merit (15,99 %)

Toto75-3: 5 Turbo-Jytky (5,15 %)

Toto75-4: 7 Lassic Point (0,97 %)

Toto75-5: 2 Wilhelm Nash (24,37 %)

Toto75-6: 1 Tuurin Toivo (12,55 %)

Toto75-7: 2 Top Of The World

6 oikein arvo 8671,60 euroa

5 oikein arvo 172,30 euroa