Toto65-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto65-1: 10 Tuuskanen, 69,34 %, 0,82 euroa
Toto65-2: 4 Lady Rock, 25,99 %, 2,61 e
Toto65-3: 3 Hyvännäköinen, 11,09 %, 15,80 e
Toto65-4: 12 Ierikka, 18,19 %, 39,69 e
Toto65-5: 8 Magnifique Elise, 7,31 %, 250,13 e
Toto65-6: 4 Credit To Love, 29,62 %, 472,91 e

Kuusi oikein -voitto-osuus 472,91 euroa
Viisi oikein 15,47 e

Vaihto: 158 888,32 euroa

Seppo Suurosen valmentaman Ierikan huippusuoritukset radoilla jatkuivat, kun lauantain Mikkelin 75-voiton jatkoksi tuli ykköstila Vermon Talvicupin karsinnassa. Ierikan polku parrasvaloihin on ollut ohdakkeinen.

Kahdentoista oriin ja ruunan karsintakoitokseen isoimmalla numerolla lähtenyt Ierikka sai heikon startin. Esa Holopaisen ajokki lähti haparoiden matkaan ja jäi muista jälkeen.

Etusuoralla Ravitalli Suuronen Oy:n kasvattama Ierikka lähti hänniltä kolmannen radan kiertoon. Se jyskytti kirilenkin ulkoratoja pitkin upeasti 24,7-vauhdilla ja ehti toivottoman oloisista asemista parhaaksi ennen keulasta niin ikään sitkeästi suorittanutta Larvan Iisua ja Maisteri Jutilaa.

”Arvelin, että Ierikka niin kaukana oli, ettei sieltä kerkeä voittoon. Se teki riskin juoksun, kun ajeli 3.-4.  rataa ja eteni koko ajan. Pitää olla tosi tyytyväinen hevoseen”, Seppo Suuronen kehui kasvattamaansa ja valmentamaansa voittajaa.

Ierikan omistavan L.M.V. Stablen edustaja Lilja Virtanen oli ymmyrkäisenä 7-vuotiaan esityksestä.

”Olihan se huikea, herranjestas sentään! Sehän jäi sinne huutintuuttiin lähdössä, mutta kiersi vielä voittoon. En olisi ikinä uskonut, että se kerkeää vielä voittoon. Ierikka on rajussa iskussa nyt. Se paransi ennätystäänkin 1,4 sekuntia, kun teki 27,8-tuloksen. Multa loppuu sanat hevosen esityksen kanssa”, Lilja Virtanen herkutteli.

L.M.V Stable osti Ierikan 3-vuotiaana Kyösti Baltzarilta. Tapio Perttusen treenissä varsana aloittanut ja vuonna 2019 Seppo Suuroselle siirtynyt ravuri koki nuoruudessaan takapakkeja toisensa perään.

”Kolmivuotiaana se meinasi kuolla. Sillä oli se sama homma mikä Evartilla, jos me oikein ymmärrettiin. Sillä oli ohutsuoli päässyt laskeutumaan ja siellä oli tukos. Se leikattiin, mutta suolta ei tarvinnut katkaista – saivat puristeltua massan liikkeelle. Edellisenä perjantaina oli Perttusen Tapion kanssa puhetta, että ilmoitetaan hevonen opetuslähtöön, mutta sunnuntaina joutuivat viemään sen klinikalle. Se oli siinä ja hilkulla, että jääkö poika henkiin vai ei”, Lilja Virtanen kertoi kauhunhetkistä Ierikan nuoruudessa.

Ierikan nousujohteinen kilpaura käynnistyi viime vuonna hevosen ollessa 6-vuotias.

”Oli siinä kaikenlaista muutakin harmia. Hevosen kiveksissä oli jotain, että se jouduttiin ruunaamaan. Sitten se sai rokotuksesta kaksi kertaa allergisen shokin. Ne kaikki siirsivät sitten uran aloittamista.”

Ierikka napsi heti ensimmäisellä kilpailukaudellaan viisi tolppaa, vaikka laukat sotkivat menoa melkoisesti. Uran 26 startissa ruunalle on kertynyt komea statistiikka 8-4-4, vaikka laukkaprosentti on 65.

”Ierikka on rehti. Siitä huomasi heti, että se on lahjakas ja sillä on hyvä fysiikka. Ierikka juoksee aina omasta halustaan. Se on niin laukkaherkkä, että sitä ei kärsi yhtään ajaa. Se on mielettömän rehti ja sillä on hyvä kilpailupää, se haluaa itse juosta ja haluaa voittaa – siihen tulokseen olen tullut. Jos ajattelee, miten paljon meilläkin on hevosia ollut, ja aina on ollut, että kun laukka on pilannut juoksun, laukka on pilannut juoksun. Se on ollut monesti sitä, että hevonen on retkunnut, kun ei hotsita. Ierikka ei sitä tee, se on vaan niin kauhean tohkeissaan, että sotkeutuu koipiinsa.”

Ierikan suorituksia kavio-urilla seuraa lukuisat silmäparit, sillä kyseessä on ”megakimpan” hevonen.

”Omistajaporukkaan mahtuu vielä mukaan. Ierikka on jaettu 600 osuuteen, eikä niitä kaikkia ole vielä myyty”, Lilja Virtanen vinkkasi.

Toisen oriiden ja ruunien TalviCupin karsinnan voitti Tuuskanen. Tammojen puolella karsintavoittajina 13. päivä maaliskuuta Vermossa ajettavaan finaaliin selvisivät Millikka ja Hyvännäköinen. 

Ensi keskiviikkona Vermossa vuorossa on lämminveristen vastaavat karsinnat.