TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 4 Ranch Qluisa, 5,11%, 12,66 euroa

T5-2: 7 Wind Ribbon, 6,83%, 101,40 €

T5-3: 6 Ciiran Tähti, 7,27%, 584,82 €

T5-4: 3 Gargamel Sisu, 22,72% 1299,81 €

T5-5: 7 Bravo Sencello, 57,90%, 1859,38 €

Vaihto: 63 791,12 €

Vaikka helatorstai tarjoili lentokelit toto5-kierrokselle, oli avauskohteen Ranch Qluisa voittosuorituksessaan kerrassaan mykistävä.

Vauhdikkaassa 09,5 avauksessa Ranch Qluisa oli aivan johtavan tuntumassa ja sai keulan haltuunsa kärjen laukattua. Se täräytti kilometrille lukeman 10,5 ja paineli sen jälkeen aivan omia menojaan. Murskaavan esityksen voittoaika oli 11,8aly, mikä on lähes kolmen sekunnin parannus tamman edelliseen ennätykseen.

Hiljattain 7-vuotiaan tamman ostanut omistaja-valmentaja Jukka-Pekka Hukkanen oli ällistynyt.

”Käsittämätön! Se on se ainoa sana, mikä tulee mieleen. En millään tavalla voinut kuvitella tällaista, en todellakaan odottanut voittoa.”

Hukkanen seurasi mailin lähtöä tallikurvista, ja kun tamma pääsi keulaan, hän lähti jännityksissään pois.

”Ajattelin, että kohta se kuitenkin kävelee”, hän naurahti. ”Mutta Tommi (Kylliäinen) pääsee kyllä uskomattoman lujaa hevosilla.”

Huiman suorituksen lisäksi Ranch Qluisassa on erikoista se, että ennen starttia sillä oli rahaa alle kymppitonnin verran. Nyt 11,8-aikaisella hevosella on tienestejä 10 920,00 euroa.

”Se on Suomen raviurheilussa erikoista, että rahaa ei kerry, vaikka hevonen olisi olemassaan hyvä. Pitää olla tosi hyvä ja mennä kovaa, että saa edes jotain.”

Tamma starttasi ensimmäistä kertaa Hukkasen käsistä, sillä hän oli hankkinut sen vasta huhtikuussa. Lähtöön osallistuttiin lähinnä kokeilumielellä, sillä hevosen edellisestä voitosta oli ehtinyt kulua lähes päivälleen kolme vuotta.

”Se ei ollut kahteen vuoteen mennyt mihinkään, mutta lähtö oli vajaa ja tamma tuntui mailerilta, joten koitettiin. Lämmityksessä se ei näytä yhtään miltään, ja ajattelin jo, että voi helvata, mikä pommi tulikaan ostettua.”

Mies ei kuitenkaan ollut ostanut niin sanotusti sikaa säkissä, vaan hän tiesi tamman entuudestaan ja myyjäkin oli tuttu. Mutta ostopaikka oli hieman yllättävä.

”Ranch Qluisa teki 4-vuotiaana hyviä juoksuja, ja olin kiinnittänyt siihen silloin jo huomiota. Olin myös pelaillut sitä, ja se fiilis oli jäänyt mieleen. Kaverini sitten vinkkasi, että tamma oli myynnissä Torissa”, Hukkanen naurahti.

Hän kävi koeajamassa hevosen ja kertoi sen vaikuttaneen terveeltä ja selvästi hyvin pidetyltä. Koska myyjä oli tuttu, syntyi ostopäätös helposti. Ennen Kouvolan kisaa Ranch Qluisan ennätys oli 14,7aly, jonka se juoksi Lappeessa 26.9.2020.

”Tammaa pystyi heti treenaamaan, mutta ratkaisevinta tässä on varmaan paikanvaihdos. Se efekti tulee vanhalle hevoselle äkkiä, jos on tullakseen, ja voi tehdä yllättävän paljon.”

Hukkanen myös kyseli hevosen aiemmasta treenisysteemistä, ja muutti harjoituksia tarkoituksella.

”Varmaan treenasin sitä kovempaa tähän alkuun, ja ajan pehmeään ja pidempään mäkeen. Kun hevonen oli ollut ja treenattu samassa paikassa, on treeni voinut olla samanlaista ja yksipuolista. Ehkä toisenlainen treeni antoi nyt lihaksistolle ja elimistölle sykäyksen. Meillä on Kaarniemessä hienot ja hyvät treenipaikat, mikä mahdollistaa sen, että joku hevonen voi kulkeakin. ”

Illan lähtöön riisuttiin takakengät ja varustusta vähän muuteltiin.

”Laitoin hevoselle ne vehkeet, missä se olisi omasta mielestäni parhaimmillaan. Vaikka sen askel on lyhyt, frekvenssiä kyllä riitti. Ja rata oli hyvässä kunnossa. Myyjäkin soitti, että näköjään on tammassa piristystä tapahtunut.”

Hukkasella on tallissaan seitsemän valmennettavaa, muun muassa Stonecapes Picasso.

”Jos yllättävintä suoritusta mietitään, menee tämänpäiväinen kyllä kärkeen! Suoritustaso tasaantuu kyllä, mutta Ranch Qluisan nopeus on mailin matkoille parasta. Ennen tätä päivää sillä oli pisteitä vain 80, joten en yhtään tiedä, missä seuraavaksi startataan. Eiköhän jotain kilpailukalenterista löydy”, valmentaja hymähtää.

Katso Ranch Qluisan voittosuoritus täältä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.