Ranualla ravataan perjantai-iltana uuden radan historian ensimmäiset paikallisravit.

Järjestäjät ehtivät huolestua kesämyrskystä etukäteen, mutta se kiersi koko Ranuan ja lumelta säästyttiin. Paikallisravit päästään siis ajamaan aikataulussa.

”Rata on Mikkelin radan profiililla ja talkoilla tehty”, radan puuhamies Rainer Tuomaala kertoo. ”Pyrittiin tekemään rataan kallistuksia. Pienillä rahoilla rataa on tehty, mutta se on myös velaton.”

Tuomaalan mukaan puitteet vastaavat perinteisiä kesäratoja.

”Valjastuspaikat meille on tekeillä”, Tuomaala sanoo. ”Harvalta radalta löytyykään sellaista henkeä, mitä meillä Ranualla on. Meillä on innokasta nuorta porukkaa, joka on saatu sytytettyä mukaan toimintaan.”

Paikallisraveissa on kuusi perinteistä kärrylähtöä, yksi lämminveristen monte ja shetlanninponien ponilähtö. Pikkuväkeä ajatellen ajetaan myös keppihevoslähtö, johon ilmoittautuminen hoidetaan paikan päällä. Keppihevoslähdössä kaikki osanottajat palkitaan.

Tuomaala vastaa itse paikallisen julkimon paikalle saannista, sillä hänen omistamansa Faija starttaa kuudennessä lähdössä Petteri Joki rattaillaan. Faijalla on alla kolme voittoa ja viimeisin Oulun T4-kierrokselta maanantaina.

”Meidän radan sihteeri sanoi, että paikallisen julkkiksen on pakko tulla”, Tuomaala nauraa.

Kaikkineen Ranualle odotetaan 400-500 henkeä ravitapahtumaa katsomaan. Keppihevoslähtö on ollut paljon esillä ja Tuomaala odottaa sen vetävän paikalle lapsiperheitä.

Ranualla on halua vakiinnuttaa paikallisravit jokakesäiseksi tapahtumaksi, jos nyt ravattava niin sanottu kenraaliharjoitus sujuu suunnitelmien mukaan. Ranualla on mietitty tapoja yhdistää paikallisravit esimerkiksi Rovaniemellä ajettavan T65-kierroksen yhteyteen. Lisäksi on ajateltu mahdollista kesäaikaan tapahtuvaa yhteistyötä reilut 10 000 kävijää vuosittain vetävän Ranuan eläinpuiston kanssa. Eläinpuiston lomakylä ja camping-alue tarjoavat majoituspaikkoja läheltä ravirataa.