Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 9 Rapid Leader 21,07 %, 3,90 e

Toto5-2: 5 Wang Dang Doodle 2,18 %, 93,20 e

Toto5-3: 9 Amazing Warrior 70,07 %, 114,20 e

Toto5-4: 10 Boadicea 48,12 %, 136,90 e

Toto5-5: 3 Malecon 21,51 %, 254,40 e

 

Vaihto: 96 704,10 euroa

Tiistain Toto5-rivi koostui kokonaisuudessaan Jokimaa tekee tähtiä -kilpailun karsintalähdöistä, joita riitti vielä yksi sen päällekin.

Toto5-1: Noin 800 metriä ennen maalia neljännestä parista selässä kolmannelle radalle lähtenyt Rapid Leader jatkoi takasuoralla ilman vetoapua, piti vauhtinsa hyvin ja hankki yliotteen jo loppusuoralle tultaessa.

Johtaneen Wall Street Comeryn takaa kaarteen puolivälin jälkeen tilaa saanut Denny Crane spurttasi terävästi ja ehti lähes täysin Rapid Leaderin rinnalle.

“Viimeiseen kurviin tuli niin hyvä vauhti, etten viittinyt ruveta kinnailemaan siinä enää ja annoin tulla sitten. Vähän tiukalle meni, mutta pallot jäi kyllä korviin ja ehkä vähän varaakin”, Hannu Hietanen kertasi.

Petri Klemolan valmentama Rapid Leader oli toiseksi pelatuin ja teki 2140 metrillä ajan 14,8a. Denny Crane pääsi sen lisäksi finaaliin, joka ajetaan Jokimaalla ensi viikon lauantaina.

Paddock’s Star kiri kaksikosta jääneenä kolmanneksi. Suosikki Wall Street Comery joutui vetämään kovaa ja antoi vähän periksi.

 

Toto5-2: Jorma Kinnusen Wang Dang Doodle voitti saman kilpailun karsinnan vuosi sitten yllättäjänä ja uusi nyt tempun, kun tässä välissä menestys oli jäänyt vähäiseksi. Se oli vasta yhdeksänneksi pelatuin.

Jarmo Saarela ajoi ennakkoluulottomasti johtoon ja piti vauhdin kovana. Wang Dang Doodle kesti sen hienosti, irtosi vielä maalisuoralla ja teki ennätystään sivuavan ajan 14,0a.

“Suuta on hoidettu ja vähän kaikkea muutakin, kengät pois ja syksykin on”, Jorma Kinnunen eritteli syitä onnistumiseen.

Hänniltä selissä tullut Boulder Rocket kiri maalisuoran uloimpana lujaa ja ehti tiiviin nipun ohi toiseksi ennen päätöskierroksen kolmatta rataa ilman vetoapua tullutta Mark Morea. Tätä kirivaiheessa seurannut suosikki Ypäjä Louvre jäi viidenneksi.

 

Toto5-3: Kohteiden pankki Amazing Warrior vei kolmannen karsinnan vakuuttavasti, vaikka joutui juoksemaan ensimmäiseltä takasuoralta lähtien toista rataa ilman vetoapua.

Takarivistä lähtenyt Amazing Warrior sai rauhallisen aloituksen ja ajoi sitten tasaisesti kärkeä kiinni, kun BWT Crusader painui 11-avauksen jälkeen keulaan.

Seppo Mäntyniemen nelivuotiasta Amazing Warrioria ajanut Mika Forss antoi kirimerkin ennen päätöspuolikkaan käynnistymistä, eikä BWT Crusader pystynyt maalisuoralle kaarruttaessa enää vastaamaan. Amazing Warrior jatkoi selvään voittoon ajalla 14,4a.

“Jäätävässä iskussa. Siltä aukaistiin toisen kerran korvat, ja kyllä alkoi tapahtua”, illan toisen voittonsa ajanut Mika Forss ihasteli.

“Se on aika rauhallinen menemään, eikä juoksupaikka sinänsä hirvittänyt, mutta nämä lähdöt on kovia ja hevosten erot pieniä. Epäilinkin kyllä, että siihen se jää. Se klaarasi siitä tämän lähdön, mutta ei siitä koko ajan voi ajaa”, Seppo Mäntyniemi pohti.

BWT Crusader ei jaksanut puristaa ihan täysillä perille, ja sisäratajuoksun jälkeen vapaille löytänyt Wall In Carlina kiri sen ohi toiseksi ja finaaliin.

 

Toto5-4: Takarivistä lähtenyt selvä suosikki Boadicea jäi neljänteen pariin ulos, josta se lähti toiseksi viimeisessä kaarteessa muiden mukana kolmannelle radalle. Se iski jo loppukaarteen alkupuolella vapaalle neljännelle radalle, kiri vahvasti ja eteni 12,5-vauhtisessa päätöksessä lopulta varmaan voittoon. Nelivuotiaan tamman kauden kymmenes voitto tuli ajalla 15,2a.

“Se on tosi nopea ja sillä on hieno tyyli juosta. Ja sit kyllä pääkin vähän vetää, ei kymmentä voittoa ihan vahingossa tule”, Olli Koivunen korosti. “Tänään matkalla kyllä vähän jänskätti, kun siinä oli meidän edessä sellaisia hevosia, mitä en olisi halunnut. Jouduttin sit lähtemään tuolla viimeisen kaarteen alussa neljännelle radalle ja ajamaan siellä koko kaarre, mutta aika vahvan kirin tamma teki ja ehti vielä helppoon voittoon.”

Kierros ennen maalia viidennestä sisältä toisen radan jonon hännille Boadicean perään vaihtanut Capo The Amour ei lähtenyt loppukaarteessa vielä ihan ulommille radoille, mutta teki sen suoralla ja spurttasi tulisesti toiseksi.

Kolmannesta sisältä viimeisen takasuoran alussa toiseen ulos päässyt Highscore Luca löysi maalisuoralla väylän vapauteen aika myöhään. Se ehti kolmanneksi, mutta jossiteltavaakin jäi. Vie De Dream putosi keulasta neljänneksi. Ensimmäisen takasuoran aikana taustalta kuolemanpaikalle kiertänyt Krampus laukkasi taistosta loppusuoran avautuessa.

 

Toto5-5: Malecon jatkoi nelivuotiaiden menestystä. Ari Moilanen ajoi Antti Ojanperän valmentamaa ruunaa, joka nappasi kiihdytyksessä johtopaikan ja veti vakuuttavaan voittoon ajalla 14,2a. Se oli toiseksi pelatuin.

“Tosi kivan näköinen, oli sellaista tekemisen iloa tuossa juoksussa”, valmentajan puoliso Jutta Ihalainen riemuitsi. “Näytti ainakin, että varaa jäi, ja luulisin, että nyt se parantaa ihan sillai omalla painollaan. Malecon ei ole mikään varsatähti, ja sitä on koitettu viedä maltilla eteenpäin.”

Expanse’s Tornado seurasi Maleconin takaa yhtä varmasti toiseksi. Etukaarteessa kolmannesta ulkoa lyhyesti laukannut Gaiana pääsi takasuoralla toiseen ulos ja työntyi lopussa sisäkautta kolmanneksi. Lähtösuoralla haparoinut suosikki Littlebro Comery jäi juoksemaan toista rataa ilman vetoapua, josta se riitti neljänneksi.

 

6. JTT-karsinta: Suurimmalla voittosummalla kilpailuun lähtenyt Cash No Limit ei pystynyt puolustamaan sisäradalta johtopaikkaa, mutta ohjissa ollut valmentaja Antti Ojanperä pääsi nostamaan sen kaarteessa neljänneltä sijalta vapaasti toiselle radalle ja ajoi takasuoralla vastuksetta kärkipaikalle.

Viimeisen takasuoran puolivälissä toisesta parista ulkoa hyökännyt Deangelo eteni kaarteessa toiseksi ja tarjosi hyvän vastuksen, mutta Cash No Limit piti kympin pintaan sujuneessa päätöksessä sen aika varmasti takana ja voitti ajalla 14,1a. Muut putosivat kaksikon kyydistä.

“Deangelo tuli hyvin, ja piti tältäkin vähän pyydellä, mutta ei ollut mitään hätäpäivää”, Antti Ojanperä kuvaili. “Finaali on tosi kovatasoinen tänäkin vuonna. Uskon tähän kovasti, eikä Maleconkaan hassumpi ole, mutta kunnioitetaan kaikkia. Hevosen pitää olla tosissaan kohdillaan, mikä sen meinaa voittaa.”

 

Kaksi parasta pääsi jokaisesta erästä loppukilpailuun, joka ajetaan Jokimaalla lauantaina 20. lokakuuta 15 000 euron ykköspalkinnolla.