TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 3 North Lexus, 47,45%, 2,49 euroa

T5-2: 8 Y.P. Son, 30,72%, 4,23 €

T5-3: 1 Rarity Red, 46,67%, 4,92 €

T5-4: 5 Julienne Cane, 15,65%, 16,07 €

T5-5: 4 Our Lexa, 6,84%, 124,09 €

Vaihto: 72 932,10 €

Hurjaa tulosta jälleen alkuvuodesta tehneen Harri Koivusen valmennettavien menestys jatkui tiistaina Teivossa. Kaksoisvoiton lisäksi Rarity Redin kiri toi varmasti hymyn treenarin huulille.

Teivon tiistairavit olivat T5-kohteiden osalta melkoista Koivusten näytöstä. Ensimmäisessä kohteessa Harri Koivusen valmennettavat ottivat kaksoisvoiton, kun North Lexus esitteli kirivoimaansa ohittaessaan vetoapua tarjonneen tallikaverin maalisuoralla. Kaksikko otti hämmästyttävästi jo viidennen peräkkäisen kaksoisvoiton.

Seuraavassa kohteessa Olli Koivunen ajoi Minna Harakan valmentaman Y.P. Sonin ykköseksi. Voitto oli 12-vuotiaalle ruunalle jo kolmas neljässä viime startissa.

Vielä kolmaskin kohde oli Koivusten juhlaa, vaikka tällä kertaa täysosuma tuli vaikeimman kautta. Rarity Red näytti pitävän vaivatta keulapaikan, mutta ensimmäisessä kurvissa ruuna laukkasi. Se löysi nopeasti ravirytmin, mutta putosi kuitenkin joukon hännille.

Viimeisen puolikkaan alussa Rarity Red majaili vielä viimeisessä ulkona. Maalisuoraa Harri Koivusen valmennettava polki kuitenkin aivan omaa kyytiään ja ennätti vielä voittoon.

”Ensimmäinen kaarre on tälle vähän vaikea. Siihen ei periaatteessa ole mitään syytäkään”, Olli Koivunen sanoi radan voittajahaastattelussa. ”Onneksi se antoi nopeasti raville ja pääsimme porukan perälle. Loppusuoran alussa olimme aika kaukana, mutta hienosti hevonen tuli maaliin saakka ja tsemppasi. Tämä on hieno hevonen.”

Hevosen omistaa 9-henkinen Gruppo DI Pressione. Kimpan edustaja Juha-Matti Mäkilä on yhdessä vaimonsa Pian kanssa myös ruunan osakasvattajia. Voitto aiheutti tietysti riemukkaita tunnelmia omistajaportaassa.

”Erittäin hyvältä maistui. Porukka oli selvästi innoissaan, Whatsapp lauloi siihen malliin”, Mäkilä naurahtaa. ”Alku vähän huoletti, kun hevonen ei ehkä näyttänyt ihan yhtä hyvältä kuin viime kerran perusteella saattoi olettaa. Näytti, että Santtu (Raitala, Isiah Boko) ajoi sen laukalle. Selvästi hän tiesi, mitä tekee, sillä hän ei ollut saamassa keulapaikka, mutta jatkoi silti. Toisaalta, kun hevonen ei jäänyt paljoa siinä ja kärjessä tuli hyvä väliprässi, niin odottelin voitonkin olevan mahdollista vielä laukan jälkeen.”

Viime vuoden lopulla nykyisen valmentajansa treeniin siirtynyt Rarity Red on ehtinyt starttaamaan uudelta treenariltaan kahdesti ja voittanut molemmat kisansa.

”Nyt se vähän näytti taas vanhoja juttujaankin. Uskon sillä olevan merkitystä, että hevonen saa nyt rutiinia, kun asuu ratatallilla. En usko, että muuta suurta muutosta on ollut. Aiemmin se hermostui aina ravipaikalla, mikä vaikutti myös kilpailusuoritukseen. Siksi ajattelimme, että ratatallilta voisi saada tarvittavaa rutiinia.”

Rarity Red jatkaa kauttaan jo maanantaina Porissa. Mäkilä uskoo ruunan kehittyvän edelleen ja näkee etenkin talven potentiaalisena aikana menestystä ajatellen.

”Talvi oli viime vuonnakin sille hyvää aikaa”, Mäkilä muistuttaa ruunan neljästä perättäisestä voitosta viime joulu-tammikuussa. ”Ei oikein löydetty hyvää kengitystä kesäradoille, sillä oli silloinkin aina hokit. En tiedä, miten nyt käy, kun hokkikelit loppuvat. Tänään näytti olevan vähän sellainen jääpolanne, joten voi olla, että tämä ei ollut sille ihan ihanteellinen alusta.”

Mäkilän pariskunta tunnetaan muidenkin hevosten kuin Rarity Redin taustalta. Heidän edellinen menestyshevonen oli upean uran tehnyt Seabiscuit, jonka 4-vuotias sisko on myös heidän omistuksessaan.

En Candy Till oli myös tänään Teivossa, mutta klinikkareissulla”, Mäkilä kertoo. ”Sen kanssa piti alkaa starttailla ensi viikolla, mutta nyt se vähän siirtyy. Muuten sille kuuluu hyvää, toivottavasti pääsemme muutaman viikon päästä sen kanssa radoille.”