Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 2 Real Red 31,33 %, 3,02 e

Toto5-2: 1 Golf Widow Temple 36,64 %, 5,78 e

Toto5-3: 4 Lovetown 3,65 %, 67,21 e

Toto5-4: 11 Morison 6,19 %, 379,14 e

Toto5-5: 3 Gillian Comery 48,43 %, 410,73 e

 

Vaihto: 90 994,10 euroa

Teivon tiistairavien kovin lämminverilähtö ratkesi pitkälti kiihdytykseen, jossa toiseksi eniten pelattu Real Red torjui ulompaa lähteneen Meritin vaivatta.

Toto5-1: Olli Koivunen käänsi suosikiksi pelatun Meritin kaarteessa kärkihevosen taakse. Vauhti rauhoittui vähäksi aikaa, mutta ensimmäisen takasuoran lopulla kolmannesta sisältä toiselle radalle noussut Denver Brodde eteni hiljalleen Real Redin rinnalle ja antoi toisella kierroksella painetta.

Real Red vastasi myös Koivusen tallin toiselle edustajalle ja veti varmoin ottein maaliin asti. Tapio Mäki-Tulokkaan valmentaman 7-vuotiaan Real Redin kauden ensimmäinen voitto tuli 2100 metrillä ajalla 15,9a.

“Denver Brodde on tosi vahva hevonen vapaalta radalta menemään, ja sillä ajettiin ihan niin kuin sillä kuuluukin ajaa, että vaadittiin vauhtia, mutta tää hevonen on ollut tosi hyvä pitkään, ja nyt parissa viimeisessä tuuritkin on muuttunut parempaan suuntaan. Oli tosi helppoa. Hevonen tuli kaikki vedettävät vetämättä maaliin ja oli kyllä tosi voimakkaan tuntuinen maalissakin”, ohjastaja Santtu Raitala ylisti Real Rediä.

“Radan kunto on tosi hyvä. Hyvä siinä on hevosten juosta. Aavistuksen kostea tietysti näissä keliolosuhteissa, minkä kanssa ratamestarit joutuu painimaan, mutta tämä on tasapuolinen oikein hyvä alusta hevoselle.”

Merit mahtui työntymään sisältä toiseksi, ja Denver Brodde piti kolmanneksi ennen kolmannesta ulkoa kirinyttä L Dees Maggiesbestiä.

 

Toto5-2: Sama kaksikko juhli uudestaan, kun suosikiksi pelattu Golf Widow Temple veti ykköspaikaltaan startista maaliin.

Vauhdinjako oli lähes täysin päinvastainen avauskohteeseen verrattuna. Toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Angry Beat/Antti Veteläinen prässäsi ensimmäiseltä takasuoralta niin rajusti, että koko avaustuhat taittui aikaan 15,5.

Tahti laantui toisella kierroksella tuntuvasti, mutta Golf Widow Temple piti pintansa loppuun saakka. Ajaksi kirjattiin 19,0a/2100 metriä.

“Ei siinä tietysti mitään hirveän kauniita ajatuksia ollut mielessä, kun ei se kuitenkaan tähän keliin ja näille rahasummille missään nimessä optimaalinen vauhdinjako ollut”, Santtu Raitala myönsi. “Hevonen teki kyllä oikein hyvän juoksun ja oli tosi hyvä, kun joutui ensin kiihdytykseen spurttaamaan jonkun verran ja sitten koko pitkän takasuoran uudestaan.”

Viidennessä sisällä seuraillut Heelys Andorra hakeutui viimeisellä takasuoralla selkään kolmannelle radalle ja kiri maalisuoralla uloimpana aivan voittajan tuntumaan.

Kärjen takaa myöhään tilaa saanut Step Brave ei vaihtanut enää hetkessä rytmiä ja joutui tyytymään kolmanteen sijaan.

Toisen radan jonossa kolmantena ja neljäntenä matkannut Beach Girl ei pystynyt nousemaan kärkikamppailuun.

 

Toto5-3: Hankosidevaivojen vuoksi viime vuonna vain kahdesti startannut Lovetown yllätti suoraan yhdeksän kuukauden tauolta.

Lujaa lähtenyt Lovetown luovutti johtopaikan nopeasti Popelle, joka tiivisti tahtia maltillisen avauskierroksen jälkeen. Lovetown pääsi lopussa vapaasti kiriin ja spurttasi 12,5-lopetuksessa varmasti ykköseksi.

Hannu Torvinen ajoi Mika Pellisen 10-vuotiasta ruunaa, joka oli kuudenneksi pelatuin ja teki 2100 metrillä ajan 15,9a.

“Hevosen tuntien sen kyvyt riittää, mutta tauko oli pitkä ja tämä oli yllätys totta kai”, Hannu Torvinen totesi. “Saatiin nätti reissu ja päästiin lopussa iskemään. Vikassa kurvissa ei vielä oikein tiennyt, minkälainen spurtti tulee, mutta onneksi tohon loppuun tämä tsemppasi hienosti. Kun käänsin loppusuoran alussa, hevonen vaihtoi rytmiä hyvin ja voitti sitten loppupelissä aika helpostikin.”

Viime vuoden voitokkain hevonen Callela Einstein oli aika tasaisesti pelatun tasokkaan lähdön suosikki. Se selvisi toiseen pariin ulos, johon kuitenkin jäi, kun takaa tultiin kolmatta rataa toiseksi viimeisessä kaarteessa.

Kiritila löytyi loppusuoran alkupuolella. Callela Einstein rykäisi loppuhetket tulisesti ja ehti vielä kolmanneksi.

Viimeisen kierroksen alkupuolella hänniltä Mr Chancen perässä kolmannelle radalle lähtenyt El Dirtyman käänsi maalisuoralle tultaessa omaan kiriin ja tuli vahvasti, mutta joutui tyytymään neljänteen sijaan. Tasaisesti kiertänyt Mr Chance oli selvemmin hävinneenä viides.

 

Toto5-4: PM-kilpailun jälkeen tauolla ollut ravikuningas Tähen Toivomus aloitti 9-vuotiskautensa oikein asiallisella esityksellä, vaikka jäi toiseksi. Niin ikään tauolta palannut Morison oli 20 metriä edeltä lähteneenä vahvempi.

Alkumatkasta tuli useita laukkoja. Melko selväksi suosikiksi noussut Eeti lähti voltista hyvin ja näytti pääsevän suoraan johtopaikalle, mutta reilun 50 metrin jälkeen tullut laukka jatkui hylkäykseen.

Morison pääsi etenemään kätevästi toiseen ulos. Se kävi takasuoralla jo kolmannella radalla, palasi kuitenkin samassa asemiinsa ja jatkoi toisessa kaarteessa ilman vetoapua, kun Aatsi painui edestä keulaan.

Johtopaikka vaihtui seuraavan kerran takasuoran puolivälissä, eikä sen vallannut Morison siitä enää luopunut. Tapio Perttunen ajoi Siru Juutisen ruunaa, joka pisteli päätöspuolikkaan 1.26:n lukemiin ja kirjautti 2120 metrillä ajan 28,3. Se oli neljänneksi pelatuin.

“Kun olen tällä paljon ajanut, tiesin jo lämmittelyä ajaessani, että tämä on hyvän oloinen. Sen takia lähdinkin aika optimisesti ajamaan, kun hevonen ravasi tosi hyvin”, Tapio Perttunen kehui. “Kyllä siinä loppu tultiin aika tosissaan, mutta ei tällä aivan kaikki ollut pelissä. Tällä on pikkuisen laukkariskiä, jos yrittää oikein paljon vaatia, niin sen takia hieman jäi hieman varaakin.”

“Morison on huippupäinen hevonen. Voi sanoa, että oikein mahtava juoksupää. Tässä tuli tauolta näitä hevosia, jotka varmaan pikkuhiljaa parantaa, mutta niin se varmaan tekee tämäkin.”

Toisen radan jonossa lopulta neljänneksi edennyt Tähen Toivomus hyökkäsi viimeisen takasuoran alussa, seurasi loppukaarteen puolittain kärkiparin takana ja puristi lopussa Morisonia uhkaamatta toiseksi.

Morisonia seurannut Fiiling jatkoi viimeisellä takasuoralla toista rataa ilman vetoapua. Se ei pystynyt kamppailemaan ihan voitosta, mutta tuli kuitenkin hyvin perille ja oli varmasti kolmas.

Tähen Toivomusta pitkään seurannut Viktor Kärppä ei kirivaiheessa pysynyt enää mukana ja pilasi maalisuoralle tultaessa vielä laukkaan.

 

Toto5-5: Kohteiden pelatuin hevonen Gillian Comery piti rivakassa kiihdytyksessä johtopaikan, sai vetää sitten aika tasaisesti ja pisteli päätösvaiheen 14,5:n lukemiin. Koko 2100 metrin kilpailumatkan Harri Koivusen valmentama ja Olli Koivusen ajama 7-vuotias tamma taittoi aikaan 16,5a.

Päätöspuolikkaan käynnistyessä toisesta ulkoa kirikaistalle noussut Wingman tuli maalisuoran vahvasti, mutta jäi valjakonmitan hävinneenä toiseksi.

“Alettiin vasta tossa loppusuoran alussa ajamaan, kun Wingman pääsi tohon suoralle. Se lähti tosi kovaan kiriin sitten. Vähän itsekin meinasin sössiä siinä. Olisi pitänyt lähteä aikaisemmin vaan ajamaan alta pois, niin voittomarginaali olisi voinut olla paljonkin selvempi”, Olli Koivunen ruoti.

Muut putosivat kaksikon kyydistä. Ensimmäisen kaarteen jälkeen toiselta radalta viidenteen sisälle kääntänyt Albino Brave vaihtoi myöhemmin neljänteen ulos, nousi viimeisellä takasuoralla muiden mukana kolmannelle radalle ja kiri maalisuoralla napakasti kolmanneksi.