TOTO75-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T75-1: 3 Ierikka, 13,57%, 1,64 euroa

T75-2: 9 Ridgehead Laurette, 23,78%, 5,59 €

T75-3: 5 Myllyn Vili, 0,44%, 1202,33 €

T75-4: 2 Mr Big Star, 43,25%, 1926,82 €

T75-5: 9 Alladin Bro, 3,22%, 21470,32 €

T5-6: 10 Draken, 31,23%, 30058,45

T75-7: 1 Stonecapes Queila, 21,68%

Voitto-osuudet:

7 oikein: –

6 oikein: 171,12 euroa

5 oikein: 6,56 euroa

Vaihto: 238 026,34 €

Ridgehead Laurette ravasi 75-voiton jo kaksi viikkoa sitten Oulussa. Mikkelissä 8-vuotias tamma esiintyi häikäisevästi ja nappasi tauluun toisen peräkkäisen täysosuman.

Tapio Perttunen sai Ridgehead Laurettella paikan toisesta ulkoa. Sille vetoapua tarjosi toisen radan veturiksi jäänyt The Breeze, kun Harri Kotilainen oli päättänyt ajaa keulapaikalta Fair Boostin kanssa.

Juoksun tempo pysyi talviset olosuhteet huomioiden tasaisen reippaana. Perttunen sai kytätä toisessa ulkona sopivaa kirihetkeä, joka koitti vajaat 700 metriä jäljellä.

Ridgehead Laurette hyökkäsi ulos noustuaan kovaa kolmatta rataa pitkin ja heilahti hetkessä kärkeen saakka. Johtoon siirryttyään tamma ei jäänyt odottelemaan kilpakumppaneitaan, vaan ampaisi karkumatkalle. Viimeisillä sadoilla metreillä ero kasvoi koko ajan, ja maalissa Tapio Perttunen oli ohjastettavansa kanssa selvästi ennen muita.

”Hevonen oli tosi hyvä nytkin. Saimmekin kyllä loppuen lopuksi aivan nappijuoksun”, Perttunen summasi radan voittajahaastattelussa. ”Kakkosradalta tuntui, että miten pääsemme matkaan, mutta muutaman kerran pruuvailin, ja hevonen tuntui tosi rauhalliselta voltissa. Takamatka vielä auttoi asiaa.”

Markus ja Marita Kiiski omistavat Ridgehead Lauretten ja vastaavat sen valmennuksesta. Tamman tielle on mahtunut monia vastoinkäymisiä vuosien varrella. Alku-uralla kaarrejuoksu tuotti sille vaikeuksia, mutta se oli vasta alkusoittoa tuleville ongelmille. Kovimmassa paikassa hevonen oli kaksi ja puoli vuotta sitten, kun sen elämä oli jo vaakalaudalla.

”Se sai vuonna 2018 pahan ummetusähkyn”, Marita Kiiski muistelee. ”Se oli Laukaan klinikalla kolme päivää hoidossa. Emme halunneet leikata sitä, kun olemme kerran ähkyleikanneet yhden hevosen, ja se on todella pitkä ja vaikea tie. Eläinlääkäri oli sitä mieltä, että hevonen tuskin tästä selviää ilman leikkausta. Ähky ei ollut kuitenkaan kivulias, niin ajattelimme seurata tilannetta seuraavaan aamuun. Yön jälkeen eläinlääkäri soitti, että ihme on tapahtunut.”

Vuonna 2019 Ridgehead Laurette palasi kilparadoille ja väläytteli ajoittain kykyjään. Kiiskien usko hevosen osaamiseen vahvistui.

Laukat olivat kuitenkin edelleen pinnassa. Niinpä taustajoukot pohtivat, mitä tehdä hevosen kanssa. Heillä on omistuksessaan myös Tapiro Jet, joten he päättivät astuttaa Ridgehead Lauretten sillä.

”Tiineysaika meni tosi hyvin. Hevonen sai vain olla, sille ei tehty mitään. Varsominenkin meni hyvin, mutta varsalla oli tosi paha kehityshäiriö, joten se oli pakko lopettaa. Tuntui, että Ridgehead Laurette on sellainen epäonnen tamma, että voi mahdoton.”

Kiisket olivat jo aikeissa luopua hevosesta, jos joku olisi halunnut ostaa tai liisata sen siitostammaksi. Markus oli kuitenkin koko ajan uskonut tamman kykyihin juoksijana, ja niin Ridgehead Laurette palasi treeniin.

”Sanoin, että reenataan vaan, mutta muista, että startissa se laukkaa aina”, Marita Kiiski nauraa. ”Oikeastaan viime kesänä aloimme ajaa sitä vähän kerrallaan. Se on aika kuuma tamma, joten sitä ei voi kauhean usein valjastella. Nopeasti se kuitenkin kuntoutui. Jotain siinä hevosessa on tapahtunut, kun se on ollut nyt niin uskomattoman hyvä.”

Kaikkien vaikeuksien jälkeen voidaan pitää melkoisena tuhkimotarinana, että Ridgehead Laurette on vienyt nimiinsä kaksi 75-lähtöä peräkkäin. Tamman pyyhältäessä lauantaina Mikkelin maalisuoraa ylhäisessä yksinäisyydessään, eivät taustajoukot voineet kuin seurata ilon ja hämmästyksen vallassa hevosensa menoa.

”Niin uskomatonta, että tämän täytyy olla unta”, Marita Kiiski kuvailee tunnelmia. ”Olin itse vielä skeptinen tämän kisan suhteen, kun osui voltin kakkosrata. Sitten, kun tajusi, että hyvänen aika, se lähti ravia, niin sydän alkoi hakata. Kyllä Tapio on ajomies.”

Radalla Ridgehead Laurette on armoton kilpailija, mutta kotona tamma on omistajien mukaan erittäin kiltti tapaus. Ison kokonsa vuoksi Marita Kiiski kuvailee hevosta lempeäksi jättiläiseksi.

”Se elää pihatossa, mikä on varmaan yksi tekijä, että se on löytänyt tietynlaisen rauhan. Sillä on lämpöinen ruuna kaverina, jota se saa pompottaa. Ajaessa se on topakka menemään. Määrällisesti sitä ei voi usein treenata, koska se on niin meneväinen.”

Vastoinkäymiset ovat opettaneet sen, että viime aikojen hienosta menestyksestä huolimatta, Ridgehead Lauretten uraa suunnitellaan päivä kerrallaan.

”Ajetaan talvi kilpaa, jos kaikki on hyvin.”

Yllätyksellinen rivi liian vaikea

Toto75-pelaajille Mikkelin kierros oli poikkeuksellisen haastava.

Kierroksen suurimmat peliprosentit oli kerännyt Savon Kingi, joka kuitenkin laukkasi heti alussa hylkäykseen saakka. Suosikin epöonnistuttua, iski Antti Ripatin omistama, ohjastama ja valmentama Myllyn Vili todellisen totopommin. Se otti vuoden ensimmäisen ykkössijansa ainoastaan 0,44 prosenttia pelattuna.

Lisäksi Jutta Litmasen treenaama ja Jukka Torvisen ohjastama Alladin Bro harvensi mukana säilynyttä rivipinoa hurjasti. Vaikka kaksi viimeistä kohdetta voittaneet Draken ja Stonecapes Queila lukeutuivat pelihevosiin, ei 7 oikein -tuloksia löytynyt lauantain kierroksella yhtäkään.

 

Santtu Raitalan ohjastama Draken vyöryi lopussa ohi Hannu Torvisen ohjastamasta Wauhdista. Kuva: Anu Leppänen