Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 6 Rio Crowe 7,44 %, 18,80 e

Toto5-2: 2 Kunnaan Tähti 10,00 %, 69,90 e

Toto5-3: 14 Willy Fog 21,35 %, 174,10 e

Toto5-4: 7 Fastoche Thieben 19,90 %, 518,40 e

Toto5-5: 8 Hissun Turbo 35,94 %, 602,50 e

 

Vaihto: 68 594,90 euroa

Oulun ravien alkamista siirrettiin tiistaina tunnilla, ja se teki tehtävänsä. Rata oli mainiossa kunnossa, kun pääpelin kohteet pääsivät käyntiin. Tauolta palannut Rio Crowe hallitsi avauskohdetta.

Toto5-1: Terävästi auton takaa lähtenyt Snowline Cherry päästi Rio Crowen eteensä jo kaarteeseen mentäessä. Viidenneksi eniten pelattu Rio Crowe pisteli kärjessä tasaisen hyvää tahtia ja piti vastustajat varmoin ottein kurissa maaliin asti.

“Oli yllättävän hyvä”, illan toisen voittonsa valmennettavillaan ajanut Marko Hakkarainen iloitsi. “Tämä oli syksyllä kipeänä, ja siinä hakattiin vaan päätä seinään, ennen kuin koko tallin kalusto tuli sairaaksi ja ruvettiin oikeasti tutkimaan, mistä se johtuu. Kyllä tämä paljon parempi on, mitä taulu näyttää, mutta tämän illan esitys tuli mulle kuitenkin yllätyksenä.”

Rio Crowe kirjautti 2100 metrillä ajan 16,0a. Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Caddie Jo tsemppasi toiseksi niukasti ennen voittajan takaa vapaasti tullutta Snowline Cherryä.

Viimeisen takasuoran alussa neljännestä parista hyökännyt Easy Vacation kipusi neljänneksi, ja kolmannesta sisältä vaille vapaata kiritilaa jäänyt suosikki Flash Spruce joutui tyytymään viidenteen sijaan.

 

Toto5-2: Myös kylmäveristen kova tasoitus meni taukohevoselle, kun Heikki Rytköselle vuoden alussa siirtynyt Kunnaan Tähti aloitti puolen vuoden tauolta uudesta tallista tyylipuhtaalla keulavoitolla.

“Oli kyllä hyvän tuntuinen jo lämmityksessä ja oikein ravurilta tuntui”, ensimmäisen kerran Kunnaan Tähteä ajanut Jarmo Saarela kehaisi. “Hevonen tuntui hyvältä ja vastaili hyvin, niin keulasta oli helppo ajaa. Se piti kohtuu helposti, ja tuntui, että varaakin saattoi olla.”

Neljänneksi eniten pelattu Kunnaan Tähti taittoi 2100 metriä aikaan 28,2. Suosikiksi pelattu Jonnin Joutava sai nappijuoksun toisessa parissa ulkona. Se iski kiriinsä loppukaarteen puolivälin jälkeen ja tuli asiallisesti, muttei pystynyt vakavasti haastamaan kärkihevosta. Huiskeri seurasi voittajan takaa hieman jääneenä kolmanneksi.

Toista rataa ilman vetoapua juossut N.P. Turbo laukkasi loppusuoran avautuessa, kun Jonnin Joutava iski selästä rinnalle.

 

Toto5-3: Suurimmalla numerolla kilpaillut Willy Fog kiersi voittoon kolmen kilometrin kisassa. Se liittyi  neljännen kaarteen jälkeen hänniltä kolmannen radan jonoon, käänsi päätöspuolikkaalle lähdettäessä vielä ulommas ja kiri niukkaan voittoon.

“Vauhti tuntui hiljaiselta, ja tämäkin oli innokas, kun mentiin niin hiljaa, että vähän huolestutti”, Kari Alapekkala kertasi tuntojaan. “Takasuoralla tuntui, ettei kolmas rata vedä sillä lailla kuin olisi halunnut. Käännettiin ulommas, ja hyvinhän se lähti sieltä. Tämä on ihan rehellinen hevonen. Viime kaudella oli paljon ongelmia, kun se loukkasi toista takajalkaa aika pahasti. Ura oli vaakalaudalla, mutta nyt näyttää taas hyvältä.”

Willy Fogin edellinen voitto oli reilun puolentoista vuoden takaa. Se oli toiseksi pelatuin ja kuittasi 1200 euroa tuloksella 19,0/3140 metriä.

Takamatkan juoksuradalta hyvin lähtenyt Foxlander eteni vastuksetta johtoon asti. Se sai vetää rauhassa ja oli pitkään kiinni voitossa, muttei loppuhetkillä aivan pystynyt vastaamaan Willy Fogille. Se tuli maalisuoralla myös hieman ulospäin, eikä sen takaa kiriin pyrkinyt Firetail Avenger päässyt tulemaan vapaasti.

Tuomaristo tutki tapahtumia pitkään ja päätyi käyttämään siirtosääntöä. Firetail Avenger sijoittui näin toiseksi ja Foxlander kolmanneksi. Bluehouse’s Power kiri taaempaa napakasti neljänneksi.

Hard Chip oli hieman alle 44-prosenttisesti merkittynä kohteiden pelatuin hevonen. Se nousi noin 1100 metriä ennen maalia toisesta parista ulkoa vetämään kolmannen radan jonoa ja pääsi loppukaarteen alkupuolella kärjen tuntumaan toiselle radalle, muttei jaksanut sitten puristaa kärkikamppailuun.

 

Toto5-4: Pilvenmäki Specialin karsinnassa oli tarjolla kaksi paikkaa Forssan finaaliin ensi viikon lauantaina. Voittajana sinne menee Fastoche Thieben, joka kiersi puolimatkassa parijonosta kuolemanpaikalle ja jyräsi siitä maalisuoralla selvästi ensimmäiseksi.

Selvä suosikki Livi Mystery pääsi kaarteessa sujuvasti johtoon, kun parhaiten avannut Gladstone Comery laukkasi. Toiselle radalle ilman selkää jäänyt Amorcito tuli takasuoralla kuitenkin voimalla Livi Mysteryn kupeelle, ja suosikkia ajanut Mauri Jaara suoritti sen kanssa piikinvaihdon. Olly Jumper lähti tilanteessa myös ulos ja laukkasi tiukassa paikassa kaarteeseen.

“Sehän näytti meidän kannalta oikein hyvälle. Kärkihevoset kulutti voimiaan alkumatkasta, ja riski hevonen aisojen välissä, niin oli aika itsestään selvää, että lähdetään aikaisin pitämään tempoa”, Fastoche Thiebeniä ajanut Ville Pohjola selvitti. “Viimeisen mutkan sai ajaa rauhassa, ja suoralla tämä karkasi kyllä helposti. Olisi ollut varaa varmaan vielä aika paljon. Jos finaalissa on vauhtijuoksu, niin tällä on hirmuinen kapasiteetti sillai, että se jaksaa pitää vauhtinsa, mutta lähtönopeus on vielä vähän puutteellinen.”

Rainer Björkrothin valmentama ranskalaissyntyinen nelivuotias Fastoche Thieben on voittanut 14 startistaan tasan puolet. Sen ennätys parani nyt 2100 metrillä lukemiin 15,8a. Se oli kolmanneksi pelatuin.

Livi Mystery nappasi toisen jatkopaikan täpärästi ennen kolmannesta sisältä vapaasti kirinyttä Moonlight Blackia. Credit Line laukkasi alkumatkasta.

 

Toto5-5: Toista rataa ilman vetoapua juossut suosikki Hissun Turbo voitti varmasti, kun johtanut Bofori laukkasi sisäpuolelta noin 50 metriä ennen maalia. Ajaksi kirjattiin 31,2a/2100 metriä.

“Ulkona kun oli lähtöpaikka, niin joutui tekemään ihan täyden päivätyön”, Mikko Väisäsen ruunaa ajanut Tuomas Pakkanen painotti. “Ilman tuota laukkaa olisi aika tiukalle matsi mennyt, mutta yksi rykäisy oli vielä tallella. Turbo on kehittynyt paljon vuoteen, kun tuntui, että vuosi sitten ravia ei löydy, mutta suomenhevoset osaa yllättää myös positiivisesti.”

Kolmannesta sisältä maalisuoralle tultaessa vapaille luovinut Marti kiri edellään juosseen Likusterin ohi toiseksi. Tupsahti taipui toisesta ulkoa.