Toto75-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto75-1: 4 Roberto Diver, 83,57 %, 0,20 euroa
Toto75-2: 14 T.T. Hunsvotti, 14,60 %, 1,30 e
Toto75-3: 13 M.T. Lara Croft, 1,31 %, 97,20 e
Toto75-4: 3 Ellin Sisu, 45,06 %, 152,60 e
Toto75-5: 9 Excalibur It, 13,04 %, 758,00 e
Toto75-6: 14 Mysteerio, 24,76 %, 1560,30 e
Toto75-7: 9 Shadow Of Brisbane, 44,41 %, 2152,10 e

Seitsemän oikein -voitto-osuus 2152,10 euroa
Kuusi oikein 6,60 e

Vaihto: 316 305,74 euroa

Lahden Jokimaan Toto75-finaalikierros käynnistyi nousijadivisioonafinaalilla, jossa Ossi Nurmosen valmentama Roberto Diver nappasi 6000 euron ykköspalkinnon suursuosikkina.

Toto75-1: Viikko sitten Lappeenrannassa Roberto Diver säikäytti kannattajansa laukkaamalla lähtöhetkellä, mutta tällä kertaa epävarmuutta ei hevosen otteissa näkynyt.

Nelosnumerolla matkaan sännännyt pelipankki otti heti kiihdytyksessä kärkipaikan haltuunsa. 11,0-avauksen jälkeen Iikka Nurmosen ajokki sai rauhoittaa matkavauhtia ja pakeni maalisuoralla ylivoimavoittoon.

”Kaikki oli helppoa koko lähdön ajan”, Iikka Nurmonen myönsi. ”Myöhemmin tultiin auton perään nyt. Viimeksi oli heittoja radassa, jolloin puomi selasi ylös ja alas. Pikkaisen hevonen auton takana katseli, mutta laukka ei ollut nyt lähelläkään. Ihmeen helposti hevonen voittaa lähtöjä nytten.”

Ossi Nurmonen kertoi syksyllä tallista aloittaneen Roberto Diverin muuttuneen kotioloissa

”Vähän diiva on tullut, mutta muuten hyvä hevonen. Se irvistelee jollekin henkilölle.”

Roberto Diver ravasi 2100 metriä aikaan 15,6a.

Niko Jokela kuskasi Jimmy Rayn kakkosrahoille. Olli Koivusen ajama Wall Street Comery oli kolmas.

Toto75-2: Kyvyt esiin vs. nousijadivisioonakarsinta voitettiin takamatkalta, kun Henri Bollströmin ajama T.T. Hunsvotti jyräsi parhaaksi.

Tuomas Pölläsen valmentama T.T. Husvotti lähti hyvin matkaan ja löysi juoksupaikan 2. ulkoa. Etusuoralla alussa laukannut Lupun Lupaus eteni kolmatta pitkin kohti kärkeä, jolloin Henri Bollström käänteli ajokkinsa jo ulos.

T.T. Hunsvotti liikkui heti riuskasti ja jo takasuoralla se valtasi keulapaikan sitä varjenneelta Taistelu Jaskalta. Kolmossuosikki hallitsi siitä oikein helposti perille saakka ennen Puhti-Veikkoa ja Karloa.

“Luottavaisena lähdettiin reissuun parijonosta. Loimittajia se pelkäsi kurvissa ja meinasi Teemun (Okkolin) syliin kammeta, mutta siitä kun päästiin, ei hätää ollut. Vielä kun hevonen olisi tasaohjainen, olisi sillä tosi paljon sisässä”, Henri Bollström mietiskeli.

Toto75-3: 15 hevosen tammalähtöön pamahti suuryllätys, kun Pekka Korpi kannusti valmentamansa M.T. Lara Croftin parhaaksi.

Hannu Torvinen ajoi suosikki Beat Of Lovella heti rohkeasti eteenpäin, ja kaksikko pääsi keulapaikalle jo toisen puolikkaan alkumetreillä. Alun työnteko maksoi lopussa sen verran, että tamma putosi kolmanneksi.

May Rose kiersi Ari Moilasen ajamana etusuoralla Beat Of Loven rinnalle. Siitä se otteli lopussa voitosta tiukasti, mutta 3. ulkoa kirinyt M.T. Lara Croft puristi niukasti ohi.

“Sitkeästi tuli hevonen perille viime metreille asti. Ihan hyvä se oli tänään”, Pekka Korpi kertoi. “Sitä on treenattu ja treenattu, jolloin on tullut pykälä lisää. Sitkeyttä on saanut, vähän pehmeä ollut.”

M.T. Lara Croft otti uransa kuudennen täysosuman tuloksella 14,9a/2100 metriä.

Myös May Rosen leirissä oltiin lähdön jälkeen tyytyväisiä.

“Paljon meni tamma yhdestä startista eteenpäin, ja teki oikein hienon esityksen.”

Toto75-4: Henri Bollström ohjasti finaalipäivän toisen voittonsa valiodivisioonafinaalissa, kun Ellin Sisu palasi keulapaikalta kultakantaan.

Pyörylän Paroni oli Mika Forssin käsistä kiihdytyksen nopein, mutta kaksikolla ei ollut mitään sitä vastaan, että Ellin Sisun selkä eteni nopeasti vetoapua tarjoamaan.

Viimeisellä takasuoralla toista rataa vetänyt Polara alkoi hiillostaa Ellin Sisua. Se oli vielä loppukaarteessa aivan iholla, muttei taistellut lopussa voitosta.

Ellin Sisu sai kovimman haasteen Santtu Raitalan ajamalta Josveisiltä, joka teki hänniltä oikein sitkeän kirin. Ellin Sisu piti niukasti perille asti voittoajalla 25,1a.

“Aika kovia päänahkoja on tullut viime vuoden lopussa ja tänäkin päivänä”, Pauli Raivio iloitsi. “Kyllä se niin on, että lähtöpaikat ratkaisevat näissä lähdöissä.”

Tähen Toivomus on Raivion valttikortti tämän kesän Lahden kuninkuuskisaan.

“Yksittäiset isot kisat kisat kiinnostava Ellin Sisun kanssa, mutta kuninkuuskisaan ei vielä tänä vuonna lähdetä.”

Toto75-5: Pronssidivisioonafinaalissa Niko Jokelan ajokki Excalibur It hyvästeli divisioonan voitokkaasti.

Esa Holopaisen ajokki Piedmont sai torjuttua alussa nopeat lähtijät sisäradan lähtöpaikaltaan. Antti Teivainen yritti kärkipaikalle tiukasti Luxorious Lordin kanssa, mutta jäi Piedmontin rinnalle.

Ari Moilanen ajoi suosikki Wilhelm Nashilla heti eteenpäin. Valjakko pamautti keulaan jo 1. takasuoralla.

Antti Mäntymäen valmentama Excalibur It iski 3. ulkoa kolmannelle sinne ensin nousseen Ice Winen perään. Jo loppukaarteessa valjakko oli päästä edellä mainittujen edelle. Vielä silloin se ei aivan onnistunut, mutta maalisuoralla Excalibur It jyräsi hallittuun voittoon ajalla 13,9a.

“Hevonen on raskaita reissuja saanut. Nyt se pääsi eka kertaa takaa tulemaan”, Antti Mäntymäki iloitsi. “Nyt jäädään tauolle, kun aika pitkä kausi on takana. Kesälläkin se on yhtä hyvä, ja uskon, että nähdään silloinkin voittajaesittelyssä.”

Kakkostaisto oli Piedmontin ja Wilhelm Nashin välillä todella tasainen. Ensin mainittu veti pidemmän korren.

Toto75-6: Huippu- vs. haastajadivisioonafinaali päättyi niukan suosikin Mysteerion voittoon pitkän kirin päätteeksi. Niko Jokelalle ykköstila oli toinen peräkkäinen.

Lähtö oli tapahtumia ja tilanteita pullollaan. Heti alussa ajettiin kilpaa tosissaan, kun Jukka Torvinen puolusti kärkipaikkaa Herra Hopon kanssa, ja Jarmo Saarela yritti Aatsin kanssa ohi siinä onnistumatta.

Herra Hopo ei saanut jatkossakaan mitään ilmaiseksi, kun väkivahva Morison nousi vetämään toista rataa.

Niko Jokela lähti Mysteerion kanssa kolmannelle jo avauslenkin lopulla. Lisämetrejä tuli siis rutosti, mutta niin vain voimanpesä jyräsi sisäpuolen hevosten ohi ratkaisumetreillä.

“Kiertämistä paljon tuli, mutta luotan hevosen jaksavan mennä. Toki kun kiertää ulkoa ja vauhti on kovaa, pitää oman mennä vieläkin kovempaa. Vauhdinjako sopi varmaan tälle”, Mysteerion valmentaja Veli-Matti Kangasluoma mietiskeli. “Mysteerio on kurveihin sellainen, että kannattaa tarkasti ajaa. Periaatteessa se on ravivarma, mutta löysin ohjin ei kannata päästellä.”

Morison puristi Tapio Perttusen ajamana toiselle. Tutun Impi oli sitkeällä suorituksella maalissa seuraavana.

Toto75-7: Hopeadivisioonafinaalin parhaasta ei jäänyt epäselvyyttä, kun Shadow Of Brisbane otti helpon ykköstilan johtavan rinnalta.

Tapio Perttunen piti sisäradalta kärkipaikan William Pinen kanssa todella helposti ja sai vetää avauslenkin maltillisesti 16,0-kyytiä.

Olli Koivunen aloitti suosikki Shadow Of Brisbanen kanssa 3. ulkona, mutta kiersi nopeasti johtamaan toista rataa. Kaksikko eteni keulahevosen rinnalle viimeisen takasuoran lopussa. Harri Koivusen valmennettava jyräsi William Pinen ohi jo loppukaarteessa ja meni maalisuoralla menojaan.

“Tapio pääsi keulaan, halusin sen lähelle päästä, kun oli paperilla pahin vastustaja”, Olli Koivunen perusteli aikaista ratkaisuaan. “500 metriä jäljellä näin, että keulahevonen voitetaan. Kauheasti ei tarvinnut kevätjuhlaliikkeitä tehdä, kun heppa oli tänään tosi hyvä.”

Shadow Of Brisbane vei täyden matkan kisan ajalla 14,9a/2100 metriä.

Tomi Haapio narutteli Ebu B. Bokon toiseksi. Antti Teivaisen ajokki I’m Just a Sund oli kolmas.