Toto4-voittajat, peli-osuus ja arvo

Toto4-1: 2 Rokin Maxi 14,71 %, 9,69 e

Toto4-2: 15 Justine Case 23,33 %, 23,51 e

Toto4-3: 8 Hijack’em 6,38 %, 123,48 e

Toto4-4: 4 Por Nie Rock 4,79 %, 1015,45 e

 

Vaihto: 79 673,84 euroa

Lahden Jokimaan torstainelkun pelatuin hevonen, yli puolet avauskohteen merkeistä kerännyt Juntti-Jussi painui kiihdytyksessä heti johtoon, mutta vauhti oli reipasta eikä puolimatkassa rinnalle kiertänyt Rokin Maxi antanut yhtään armoa.

Toto4-1: Kakkosradalta lähtenyt Rokin Maxi sai asemat kolmannesta parista, mutta Pertti Puikkonen käänsi Nyyti-Maria Timosen valmentaman 12-vuotiaan oriin reissuun jo ensimmäisen kaarteen lopulla.

Rokin Maxi joutui kiertämään parijonon ulkopuolella, kunnes kierroksen täytyttyä pääsi laskeutumaan Juntti-Jussin tuntumaan toiselle radalle. Parhaasta ei jäänyt lopussa kuitenkaan epäselvyyttä.

“Lisämetrejä tuli, mutta kun pääsin tutulle paikalle, ajattelin antaa mennä tasaisen reipasta koko ajan”, Pertti Puikkonen selvitti tuttua taktiikkaansa. “Hevonen on tehnyt hyviä startteja, mutta Helsingissä oli viimeksi rapainen ja liukas keli. Silloin se ei saa otetta radasta, mutta tänä päivänä oli rata sellainen, että sai otetta.”

Kolmanneksi eniten pelattu Rokin Maxi kuittasi 1500 euron ykköspalkinnon 2140 metrillä ajalla 24,3a.

Juntti-Jussin ravi hajosi hieman loppua kohden, mutta se piti toiseksi ennen kolmannesta sisältä vapaasti kirinyttä Vinksaa. Ensimmäisessä kaarteessa Juntti-Jussin taakse pudottanut Kukan Tutu seurasi tilaa saamatta neljänneksi.

Toisen kaarteen lopulla parijonosta kolmannelle radalle lähtenyt Vaellus pääsi etukaarteessa pudottamaan Rokin Maxin taakse toiseen ulos, josta se alkoi loppukaarteessa jäädä.

 

Toto4-2: Kolmannesta rivistä 15 hevosen ryhmälähtöön kiihdyttäneet tammat valtasivat lopulta totosijat, mutta varsinkin voittaneen Justine Casen alku meni kaikkea muuta kuin sujuvasti. Tapio Perttusen mielestä lähtö olisi pitänyt palauttaa, vaikka laukka ei hänen mukaansa johtunut mistään häiriöstä.

“Ajattelin kyllä, että tuomaristo oli täysin yössä. Lähtö oli tosi sekava. Minäkin yritin ottaa paikkaani, ja vaikka kolmannesta rivistä piti lähteä, niin en päässyt sieltäkään lähtemään. Kattokaa hyvät tuomarit pariin kertaa tuo, niin opitte, milloin lähtö pitää ottaa takaisin”, Tapio Perttunen jyrisi.

Justine Case ajoi raville selvittyään porukkaan ja juoksi kuudennessa sekä viidennessä ulkona, josta iski kiriin jo vajaat 900 metriä ennen maalia. Se eteni kärkeen jo takasuoran lopulla ja erkani sen jälkeen ylivoimavoittoon ajalla 15,2a/2140 metriä. Se oli toiseksi pelatuin.

“Hevonen on tosi hyvässä kunnossa, ja tuntuu, että se kehittyy vaan koko ajan”, Tapio Perttunen kehaisi.

Viidennestä sisältä päätöstuhannella hiljalleen ulommas hakeutunut Coldspring iski loppukaarteessa vapaalle radalle ja kiri napakasti toiseksi ennen neljännestä ulkoa tullutta Leemark’s Feliciaa.

Etukaarteessa toisesta ulkoa hyökännyt MAS Bella eteni takasuoran puolivälin jälkeen johtoon. Se ei pystynyt vastaamaan samassa rinnalle tulleelle voittajalle ja antoi vähän periksi.

Lähdön suosikki BWT Daenerys selvisi lähtölaukan jälkeen Justine Casen perään ja nousi loppukaarteen alkupuolella sen kannoilla jo toiseksi, mutta uusi laukka pilasi päivän lopullisesti.

Selfie Star laukkasi lähtösuoralla ja uudestaan myöhemmin matkalla. Lady Nightingale laukkasi viidennestä ulkoa puolimatkassa.

 

Toto4-3: Uloimmalta paikalta lähtenyt Hijack’em joutui kiertämään kaarteen kolmatta rataa, ennen kuin pääsi kuolemanpaikalle. Se mahtui loppukaarteessa pudottamaan kovaa vetäneen Newport Brodden taakse ja puristi viime hetkillä hiuksenhienosti edelle.

“Se on siitä hyvä, ettei se jää painamaan yhtään ja sillä pystyy ajamaan mistä vaan”, Hijack’emin valmentaja Nina Pettersson-Perklen kertoi. “Se on hirveän hyvässä kunnossa, ja olen ilmoittanut sen Elitloppet-viikonlopulle Solvallaan. Siellä on lauantaina ohjastajien MM-lähtö, johon on helpompi päästä mukaan.”

Ohjastajien MM-kilpailuun lähtevä Mika Forss ajoi Hijack’emia, joka oli tasaisesti pelatussa lähdössä seitsemänneksi käytetyin merkki. Voittoajaksi kirjattiin 1640 metrillä 13,2a.

Kärjen takaa jo taipumisen merkkejä näyttänyt Mass Attack puristi sinnikkäästi kolmanneksi. Kolmannessa parissa ulkona matkannut suosikki Al E.Gador Zet mahtui loppukaarteessa kääntämään kiriin ja punnersi tasaisesti neljänneksi.

Kierros jäljellä takaa kirikaistalle lähteneet Ranch Pop Up ja Excalibur Sisu laukkasivat takasuoran puolivälin jälkeen kivuttuaan sitä ennen jo hyviin asemiin.

 

Toto4-4: Rivi päättyi vielä isompaan yllätykseen, kun seitsemänneksi eniten pelattu Por Nie Rock kiri vauhtijuoksussa tarkan reissun jälkeen niukkaan voittoon.

Ykkönen oli Markku Niemisen tallille illan toinen, kun Por Nie Rockin 3-vuotias pikkusisko Por Nie Soul onnistui alkuraveissa. Nieminen ajoi itse uransa avausvoiton saavuttanutta Por Nie Soulia, jonka hän on – kuten myös Por Nie Rockin – kasvattanut yhdessä Aki Porhion kanssa.

Por Nie Rockia ajoi Antti Teivainen. Se pääsi viimeisellä takasuoralla viidennestä sisältä kolmanteen ulos, sai edetä loppukaarteen alkupuolella kiertelemättä kolmanneksi ja puristi loppuhetkillä kärkeen ajalla 13,3a/2140 metriä.

“Oltiin taka-alalla. Vauhti oli kovaa, ja meidän kannalta se asia oli hyvä”, Antti Teivainen myönsi. “Takasuoralla alkoi tuntua hyvältä, kun päästiin toiselle radalle ja alkoi selät vetää. Sitten oltiin jo ihan iskuasemissa tuossa 300 ennen maalia. Saatiin vielä selässä ajaa ja kääntää hevonen ihan viime hetkillä kiriin. Tämä on hyvä kilpahevonen, kun se kestää paljon startteja, ja kunnossa ollessaan se palkitsee aina hyvällä juoksulla.”

Takaa toisen radan jonosta viimeisen takasuoran alussa muiden mukana kolmannelle radalle lähtenyt Jack Vader iski loppukaarteessa vetämättömistä selistä uloimmas vapaalle radalle, kiri väkevästi ja ehti täpärästi toiseksi.

Toisessa kaarteessa neljännestä ulkoa hyökännyt Make It Quick pääsi etusuoralla kuolemanpaikalle. Se painui takasuoralla keulaan ja oli sitten kiinni voitossa melkein maalilinjalle asti.

Kolmannesta sisältä viimeisen takasuoran alussa toiseen ulos päässyt Farzad Boko ei jaksanut puristaa neljättä sijaa paremmaksi.

Sisältä ulos hakeutunut suosikki Robin Roof juoksi toisessa ja kolmannessa ulkona, josta se lähti viimeiselle takasuoralle mentäessä selässä kolmannelle radalle. Tehtävästä tuli vaikea, kun vetoapua ei edennyt, eikä loppukaarteessa sisemmäs kääntänyt Robin Roof syttynyt kirimään erikoisesti.

Lähdössä nähtiin hurja avaus, jossa Ida’s Owen riisti kaarteessa kärkipaikan Farzad Bokolta ja vastasi sitten Lord Ivarille, joka pudotti takasuoralla Ida’s Owenin taakse. Avauspuolikas kellotettiin 06,4-vauhtiseksi, ja se oli Ida’s Owenille liikaa.