Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 1 Rouva Kaasu 39,92 %, 3,30 e

Toto5-2: 5 Celebration Hope 9,60 %, 23,80 e

Toto5-3: 6 George Birdland 56,86 %, 29,40 e

Toto5-4: 5 Lewis Li 15,63 %, 52,40 e

Toto5-5: 8 Loikkar 4,75 %, 491,70 e

 

Vaihto: 63 548,28 euroa

Aikatasoituksessa sopivaan seuraan päässyt Rouva Kaasu voitti Kuopion maanantairavien avauskohteen suosikkina.

Toto5-1: Numerolla yksi kilpaillut Rouva Kaasu piti kanssaan perusmatkalta lähteneen Lorutytön helposti takana alussa ja lähti vetämään kiihtyvää tahtia. Viimeisen takasuoran alussa toisesta parista hyökännyt Passiton pääsi vierelle, mutta Rouva Kaasu kesti kaulanmitan erolla voittoon.

Esko Hännisen valmentama 13-vuotias Rouva Kaasu juoksi tälle kaudelle neljännen kilpailunsa. Sitä ennen se oli sivussa toista vuotta, eikä Santtu Raitala ollut ajanut sitä pitkään aikaan.

“Olen aiemmin ajanut tällä paljon, ja katsoin sen viimeisiä startteja, että se on kyllä kunnossa”, Santtu Raitala kertoi. “En muista, että tämä olisi tyyliin viimeiseen viiteen vuoteen saanut juosta keulassa, ja se oli vähän hölmistynyt koko matkan. Se on toisten takana virkumpi, mutta onneksi se hoiti homman silti hyvin kotiin.”

Rouva Kaasu teki 2100 metrillä ajan 27,5, joka jäi kolme kymmenystä sen tasoitusennätyksestä. Passiton oli vain vähän hävinneenä hyvä toinen, ja Lorutyttö seurasi kolmanneksi reilusti ennen muita.

Toista rataa ilman vetoapua juossut Villi-Anna laukkasi loppukaarteen alkupuolella, kun näytti jo hieman pudonneen voittotaistosta.

 

Toto5-2: Lyhyen matkan ryhmässä vauhdikkaasti avannut Celebration Hope luovutti johtopaikan kaarteen lopussa Iikka Nurmosen ajamalle Pam Halloverille. Kierrosta myöhemmin tuli riittävä tila kääntää ulos, eikä Pauliina Miettisen 9-vuotiasta tammaa ajanut Miika Tenhunen arkaillut.

“Tämä oli jo vähän etukäteen sovittu, että jos vaan keulaan päästään, niin Iikka lasketaan siihen eteen”, Miika Tenhunen paljasti. “Takasuoralla rupesi tulemaan painetta kolmannelta radalta ja vauhti rupesi kiihtymään. Kuolemanpaikan hevonen siitä vähän himmasi, niin päästiin kyllä sopivasti nostamaan toiselle radalle. Tiukkaa oli lopussa, mutta kyllä se suhteellisen hyvin ohi meni.”

Celebration Hopen kengitystiedot eivät olleet ajan tasalla, sillä se juoksi kengittä, ja Miika Tenhusen mielestä ensimmäistä kertaa urallaan.

Toisessa kaarteessa neljännestä parista kirikaistalle noussut Quick Petrol sai takasuoran alussa eteensä suosikki Dillon Riden toisesta ulkoa. Tämä joutui kiertämään loppukaarteen kolmatta rataa ja antoi vähän periksi, mutta Quick Petrol kiri maalisuoran uloimpana niin terävästi, että ehti Pam Halloverin ohi toiseksi. Little Donnie eteni sisärataa kärkirintaman taakse eikä päässyt käyttämään kaikkia voimiaan.

 

Toto5-3: Juoksuratojen hevoset pääsivät liukkaasti liikkeelle. Umberto Croft onnistui ohittamaan suureksi suosikiksi luotetun George Birdlandin, jonka Tuomas Pakkanen kuitenkin kierrätti saman tien uudestaan keulaan.

George Birdland painoi menemään melko innokkaasti, piti vauhdin tasaisen kovana ja karisti muut lopulta kannoiltaan, kun 2100 metriä taittui aikaan 14,2.

“Hyvään tyyliin, kyllä siihen vielä voimia jäi”, Tuomas Pakkanen vakuutti. “Jouduin vähän pitelemään sitä matkalla, ja ajattelin antaa sen tuon viimeiset 300-400 metriä tulla. Sille tehtiin vähän varustehommia, otettiin vetolaput pois ja muuta, että se näkee vähän ympärilleen ja on sitten rauhallisempana, ja kyllä se on vaikuttanut.”

Pasi Väisäsen valmentaman George Birdlandin tuoma voitto oli Tuomas Pakkaselle illan toinen, kuten aiemmin Santtu Raitalallekin. Kumpikin sai kaartaa voittajaesittelyyn kertaalleen jo ennen pääpelin kohteita.

Toisen kaarteen alussa neljännestä sisältä toiselle radalle noussut Rio Crowe pääsi loppukaarteeseen mentäessä pudottamaan sisälle lähimmäs kärkihevosta ja seurasi siitä jääneenä varmasti toiseksi. Noin 800 metriä ennen maalia neljännestä parista hyökännyt Laurila’s Denethor puristi kolmanneksi. Umberto Croft haki raviaan matkalla ja laukkasi sitten viimeisellä takasuoralla.

 

Toto5-4: Kolmanneksi eniten pelattu Lewis Li otti johtopaikalta vakuuttavan voiton, joka oli neljävuotiaalle orille kuudenteen kilpailuun kolmas ykkönen. Ennätys korjaantui yli sekunnin lukemiin 17,0a/2100 metriä.

Täysosuma oli kolmas myös Santtu Raitalalle, joka ohjasti Jari ja Minna Hentusen suojattia.

“Tämä oli nopean tuntuinen hevonen ja tehnyt hyviä juoksuja koko ajan, niin aattelin, että se on selkeää ajaa piikistä, jos siihen vaan tulee mahdollisuus”, Santtu Raitala jutteli. “Tämä meni oikein hyvän tuntuisesti koko matkan ajan. Sitten oli vielä hyvä vastustaja rinnalla, että meillä ei ollut sillai hätää mihinkään missään kohtaa. Tämä voitti kyllä tosi varmasti.”

Cassie Beyonce seurasi Lewis Lin takaa vapaasti toiseksi. Ensimmäisellä takasuoralla toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt suosikki Grouse Man antoi periksi ennen ratkaisuhetkiä. Takasuoran alussa kolmannesta ulkoa hyökännyt Never Queen pääsi loppukaarteessa sen eteen toiselle radalle. Se oli suoralla aseeton, kun Lewis Li nykäisi, mutta kesti kolmanneksi täpärästi ennen Toivoa, joka kolmannessa sisällä juostuaan hakeutui maalisuoralle tultaessa ulommas vapaille ja kiri sitten tasaisesti.

 

Toto5-5: Päätöskohteen suosikkina starttasi viiden kilpailun jälkeen tappiottomana mukaan tullut Tuhlari, mutta vetotöistä huolehtinut 5-vuotias oli jäänyt jo selkeästi alakynteen, kun laukkasi reilut sata metriä ennen maalia. Otteen hankkinut Loikkar voitti viidenneksi eniten pelattuna yllättäjänä.

Toiseksi viimeisessä kaarteessa toisesta ulkoa kiriin lähtenyt Loikkar eteni takasuoran alkupuolella kuolemanpaikalle, josta puristi rehdisti perille. Ajaksi kirjattiin 30,0a/2100 metriä.

“Olen ajanut tällä ennenkin. Tämä on riski hevonen, mutta välillä meinaa olla niin, ettei työnteko kiinnosta, mutta tänään se rupesi startin aikana tuntumaan koko ajan paremmalle ja paremmalle. Kun käänsin sen kiriin, tuli vielä hyvät paineet, ja oli tosi hyvä tänään tämä hevonen”, Veera Mäkisen ruunaa ajanut Henri Bollström kehui.

Kärjen takaa takasuoralla toiseen ulos siirtynyt Willen Vappu punnersi selvästi hävinneenä toiseksi ennen sisältä enempiä kiertelemättä tullutta Taifunia. Virel väsähti varhain kuolemanpaikalta.