Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 8 Wishing Dreams 6,94 %, 12,40 e

Toto5-2: 11 Sahara Kellyanne 20,37 %, 28,97 e

Toto5-3: 4 An-Dorra 78,48 %, 32,30 e

Toto5-4: 7 Le Gros Bill 34,05 %, 40,75 e

Toto5-5: 2 Sobel Conway 42,64 %, 48,79 e

 

Vaihto: 86 369,06 euroa

Teivon karsinta-ilta alkoi Pimara Cupin kolmella karsintalähdöllä, ja niiden jälkeen oli Tammakriteriumin vuoro. Nuorten tammojen ensimmäinen erä käynnisti pääpelin, ja siinä saatiin heti esimakua kilpailun tasosta, kun voittoajaksi tuli 14,0a.

Toto5-1: Sisältä lähtenyt Wera Winner piti johtopaikan. Uloimpaa reippaasti kiihtynyt Wishing Dreams tuikkasi sen taakse, ja Girls With Curls joutui pakittamaan kolmanteen sisälle.

Eniten pelatut Lara Luca ja Magical Princess tulivat toisen radan kärjessä. Selvä suosikki Magical Princess sai näin oikein makoisaa reissua toisessa ulkona.

Voiton kannalta ratkaisevin asia sattui viimeiselle takasuoralle mentäessä, kun Wera Winnerin ravi alkoi hajota ja vaihtui pian laukaksi. Kärkipaikasta syntyi heti pientä kiistaa, jonka voitti Wishing Dreams.

Lara Luca joutui jatkamaan loppuun asti kuolemanpaikalla, eikä Petri Salmelan valmennettava saanut hyvästä yrityksestä huolimatta otetta Wishing Dreamsista.

Vasta neljännen kerran kilpaillut Wishing Dreams teki 2100 metrillä huippuajan 14,0a. Wishing Stonen tytär on omistaja Juho Ihamuotilan oma kasvatti, ja hän on ajanut valmentamallaan tammalla myös kaikki sen startit. Avauskilpailun kolmossijan jälkeen on tullut kolme tyylikästä voittoa, ja tulokset ovat parantuneet roimasti joka kerta.

“Olin vähän huolestunut. Ellei olisi käynyt hirmutuurit tuolla takasuoralla, että kaverilla laukkasi, luulen kyllä, että Mika (Lara Lucan ohjastaja Mika Forss) olisi pussittanut mua viimeiseen asti. Huono paikka lähtökohtaisesti olikin hyvä paikka”, Juho Ihamuotila ruoti lähtöä. “Tämä on tosi nopea tamma. Tällä on sillä tavalla kiva ajaa, että tällä on hirmuinen rytminvaihtokyky. Sen jälkeen oli kyllä helppoa. Mahtava fiilis, kun tämä on oma kasvatti. Kauan on yritetty tätä hommaa, ja kun pääsee Tammakriteriumiin, tämä on mulle iso juttu.”

Kolmen tonnin ykköspalkinto tuplasi Wishing Dreamsin ansiot. Se oli kolmanneksi pelatuin, mutta kuitenkin selkeästi yllättäjä.

Loppukaarteessa kolmannesta parista hyökännyt Artful Drop kiri kärkiparin tuntumaan kolmanneksi niukasti ennen hieman tasapaksusti esiintynyttä Magical Princessiä, joka selvisi myös ensi viikon lauantaina ajettavaan loppukilpailuun.

 

Toto5-2: Toisessa erässä voittoon riitti sekuntia hitaampi tulos. Se sivuaa kuitenkin Tammahambonkin voittaneen Sahara Kellyannen ennätystä.

Kolmanteen pariin päässyt Sahara Kellyanne nousi viimeisellä takasuoralla selässä kolmannelle radalle, iski jo loppukaarteen alussa vielä ulommas ja kiri tasaisen varmasti ykköseksi. Se oli tasaisesti pelatussa lähdössä kolmanneksi käytetyin merkki.

“Heppa on tehnyt kyllä koko kauden hienoa työtä”, illan toisen voittonsa ajanut Santtu Raitala kiitteli Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettavaa. “Lähtö lähti ihan kivasti menemään, ja oli kyllä heti luottavainen fiilis. Vika kurvi neljättä. Tamma eteni siellä hyvin ja hienosti tsemppasi maaliin asti. Tänäänkin oli kaikki kengät pois. Tultiin siihen tulokseen, ettei ole sitä varaa käyttämättä tuolta lähtöpaikalta.”

Niukka suosikki Lady Rock lähti ykköspaikalta hitaasti. Se aiheutti jättäytymisellä ensin yhden uusinnan ja lähti toisellakin kerralla hyvin hitaasti. Se juoksi lopulta viidennessä ulkona, josta kiri Sahara Kellyannen tuntumassa vahvasti toiseksi.

Keulasta hieman taipuneen Callela Edithin takaa vapaasti tullut Fiorini työntyi kolmanneksi, ja neljännen finaalipaikan otti taustalta väkevästi kirinyt Perfect Time. Toisesta ulkoa takasuoralla kirikaistalle noussut Ava Di Emelin punnersi tasaisesti viidenneksi.

 

Toto5-3: Illan suurin suosikki An-Dorra oli omaa luokkaansa Tammakriteriumin kolmannessa karsintalähdössä. Se sai kaarteessa kärkeen edettyään vetää mieleistään tahtia ja irrotti alle kympin lopetuksessa ylivoimavoittoon ajalla 14,8a.

“Kyllä se oli helppoa. Tamma on niin hyvä kuin se näyttää, ja sen kanssa on helppo toimia”, Reino Palomäen suojattia ajanut Jukka Torvinen ylisti.

“Annettiin tamman lopussa vähän kiihdytellä ja ajettiin reipasta, ettei satu mitään työtapaturmaa. Se tulee niin tosi helposti, ja siinä on kaikki huippuhevosen ominaisuudet. Toivotaan vaan, että se pysyy terveenä, niin sillä on kyllä tosi valoisa tulevaisuus.”

Neljännestä sisältä vapaasti tullut Didi Dam kiri toiseksi täpärästi ennen voittajan takaa jäänyttä Credit To Hopea.

Toisesta ulkoa kiertelemättä tullut For A Reason pinnisti neljäntenä finaaliin niukasti ennen Countess Chiaraa, joka ei päässyt yrittämään sisäradalta loppuhetkillä vapaasti.

Toista rataa ilman vetoapua juossut Ypäjä Oriente kampesi viimeiselle takasuoralle mentäessä ulkoradoille ja menetti pelin. Kolmannessa ulkona matkannut MAS Evelyn laukkasi vähän myöhemmin.

 

Toto5-4: Suurmestaruus-karsinnat alkoivat Le Gros Billin näytöksellä. Kaarteessa vastuksetta johtoon edennyt suosikki veti tasaisen reippaasti, lopetti vielä lujempaa ja voitti vakuuttavasti ajalla 12,2a/2100 metriä.

“Se sai kovat juoksut Lahdessa, mutta ei hevonen ottanut yhtään itteensä, ja tuntuu, että vire vaan säilyy koko ajan”, Ari Vianderin valmennettavaa ajanut Antti Teivainen kehui.

“Hevonen oli tosi hyvän tuntuinen koko ajan. Ja vaikka vauhti kiihtyi, hevonen meni ihan omasta halustaan. Tänään olisi ollut aika paljonkin varaa.”

Majestic Man seurasi Le Gros Billin takaa hieman jääneenä yhtä varmasti toiseksi. Ensimmäisellä takasuoralla jonomuodostelman kuudennelta sijalta toiselle radalle ilman vetoapua noussut Hesiod tsemppasi kolmanneksi niukasti ennen sisältä vapaasti tullutta Sue’s Photoa.

 

Toto5-5: Sobel Conway oli yhtä vakuuttava toisessa erässä, kun voitti keulasta ajalla 12,4a. Rinnalla matkalla hiostanut Hotshot Luca piti selvästi hävinneenä toiseksi ennen sisäradan Dartagnan Sisua.

“Hevonen lähti tosi lujaa tänään liikenteeseen, eikä tarvinnut kaikkea panostaa”, Olli Koivunen kertasi kiihdytystä. “Lucalla oli vähän kaasu päällä siinä koko aika, ja se helpotti totta kai meidän ajamista, kun pahin vastustaja oli siinä ulkopuolella ja pystyttiin lähtöä hallitsemaan siinä mielemme mukaan. Hevonen oli huippuhyvä tänään.”

Neljännestä sisältä loppukaarteessa ulkoradoille iskenyt Stoneisle Ocean kiri neljänneksi ennen perässä tullutta Shotproofia.

 

Lähtö 9: Harri Koivusen talliin toinen karsintavoitto, kun Seppo Markkula kiidätti Ricoconen yllätysykköseksi.

Kolmannessa parissa ulkona matkannut Ricocone tuli kuvioihin mukaan vasta loppusuoralla, mutta ehti terävällä loppuvedolla vielä nippa nappa voittoon, vaikka koko päätöspuolikas päästeltiin kärjessä kympin lukemiin. Maltillisen matkavauhdin vuoksi aika oli erien hitain 13,5a.

“Kova lähtö ja kovia hevosia vastassa, että kyllähän voitto yllätys oli”, Seppo Markkula myönsi. “Hyvät hevoset oli edessä, eikä ollut kiire mihinkään. Ajattelin että seuraillaan niin pitkään kuin voidaan. Viimeisessä kurvissa alkoi vähän tilaa tulee, ja tosi hyvä kiri. Vedin korvat auki, niin se pykäsi heti. Lähti tulemaan hyvin, niin ajattelin, että kyllä aika lähelle tullaan.”

Neljännestä sisältä ensimmäisessä kaarteessa toiseen ulos päässyt Religious nousi viimeisellä takasuoralla kolmannelle radalle, kiri tasaisen vahvasti perille ja puristi toiseksi täpärästi ennen Lexus Dreamia, joka tuli kärjen rinnalta rehdisti.

Sisältä johtopaikan pitänyt T.Rex sai vetää rauhassa, mutta oli ratkaisuvaiheessa saamaton ja jäi selvästi neljänneksi.

Takasuoralla kärjen takaa toiseen ulos siirtynyt Workout Wonder ja sisällä kolmantena juossut Mainio jäivät rintaman taakse hyvävoimaisen oloisina.

Tammakriteriumin finalistit

Wishing Dreams (Wishing Stone) / Juho Ihamuotila

Lara Luca (Maharajah) / Petri Salmela

Artful Drop (Quite Easy) / Timo Korvenheimo

Magical Princess (Maharajah) / Pekka Korpi

Sahara Kellyanne (Conway Hall) / Tapio Mäki-Tulokas

Lady Rock (Ready Cash) / Tuomas Korvenoja

Fiorini (S.J.’s Caviar) / Harri Koivunen

Perfect Time (Zola Boko) / Hannu Isotalo

An-Dorra (Maharajah) / Reino Palomäki

Didi Dam (Donato Hanover) / Tuomas Korvenoja

Credit To Hope (Le Monteil) / Sanna Kuusimäki

For A Reason (Even Better Odds) / Salla Koskio