TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 3 Sahara Sandstorm, 28,34%, 3,43 euroa

T5-2: 1 Ashley Face, 24,63%, 6,61 €

T5-3: 7 Capercaillie Cock, 29,01%, 11,25€

T5-4: 5 Com Tuff, 8,46%, 87,49 €

T5-5: 8 Quite A Lover, 3,19%, 1539,83

Timo Korvenheimon valmentama voimanpesä Sahara Sandstorm ei ollut ohitettavissa johtoon päästyään.

T5-1: Avauskohteen ratkaisun hetki nähtiin ensimmäisen puolikkaan jälkeen, kun keulaan kiihtyneen William Pinen ohjastaja-valmentaja Tapio Perttunen päätti luovuttaa johtopaikan rinnalle rymistelleelle Sahara Sandstormille, vaikka viestitti TotoTV:n lähetyksessä ratahaastattelija Lauri Hyvösen kautta kokeilevansa ajaa keulapaikalta.

Piikkipaikalle päästyään Timo Korvenheimon valmennettava piti vastustajat takanaan. Seuraavat sijat menivät lähdön kokeneemmalle kaartille. Kovimman vastuksen Sahara Sandstormille tarjosi oikein rehdin esityksen johtavan rinnalta tehnyt Zeus Kemp, jonka jälkeen maalilinjan ylitti seuraavana Express Duo.

”En tiedä, olisiko keulapaikka ollut tarjolla, mutta tulin ihan tosissani siihen rinnalle ja olin valmis ajamaan jonkin aikaakin. Tämä on tosi vahva hevonen, ja ajattelin, että kyllä Tapsalle jossain vaiheessa selkä kelpaa”, Sahara Sandstormin vakikuski Henri Bollström sanoi voittajahaastattelussa. ”Tämä on harvoin päässyt kärkeen, mutta tehnyt tosi hyviä startteja keulasta. Nytkin palalla olisi voinut joku yllättää, mutta tämä pitää hyvin vauhtinsa maaliin saakka, joten olin luottavainen keulaan päästyämme. Ravi ei ole maailman sulavinta, mutta vie hyvin eteenpäin. Mahtava hevonen.”

T5-2: Bollströmin komennossa jatkettiin seuraavassakin lähdössä.

Hän pääsi tälläkin kertaa keulapaikalle, mutta näki lähdön suosikki Ashley Facen rattailla parhaaksi tyytyä 20 metrin takamatkalta loistostartin saaneen Credit To Hopen vetoapuun, kun Hannu Torvinen ilmestyi tamman kanssa johtavan rinnalle jo ensimmäisellä takasuoralla.

Viimeisen takasuoran lopussa neljännestä sisältä kolmannelle radalle noussut Fia Finesse hyökkäsi ärhäkkäästi keulan kimppuun, ja saikin viimeisessä kurvissa yliotteen siitä. Spurtti tuntui kuitenkin Korvenheimon suojatinkin kavioissa, ja nappireissun saanut Ashley Face kiri lopussa voittoon. Toiseksi ehti kolmannesta sisältä kiritilaa saanut The Queen Sylvie ennen Fia Finesseä.

“Tämä jäi uusinnassa aika lailla painamaan päälle. Kun hyvä hevonen tuli rinnalle, ajattelin, ettei ainakaan väsy siihen pitämiseen. Ajattelin, että jos tilaa ei tule, kasvatetaan varsaa selkäjuoksulla, mutta juoksu meni lopulta täydellisesti”, Bollström kertasi taktisia kiemuroita. “Lahjakkaan tuntuinen, mutta hyvin leikkisä hevonen, aika paljon on muut hommat mielessä, mutta hyvä kapasiteetti. Nytkin, kun pääsi ohi muista, nosti heti korvat pystyyn. Tällä on vahva moottori, kun rupeaa kunnolla tekemään töitä.”

T5-3: Kolmannen kohteen voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Seppo Markkula kannusti seiskaradalta lähteneen Capercaillie Cockin johtoon jo alkumatkasta, mutta ruuna ei tasaantunutkaan johtopaikalle vaan porhalsi selvästi muuta porukkaa edellä.

Kierroksen väliajaksi kellotettiin 14,5, ja varmasti moni ajatteli, että Mari Salmisen valmennettava ei kestä maaliin saakka. Capercaillie Cock oli kuitenkin täysin eri mieltä ja otti selvän voiton, joka oli sille kauden toinen ja samalla myös toinen peräkkäinen. Tuorein täysosuma tuli ajalla 15,4ake.

“En tiedä, se on vain noin menevä. Ei ollut mitään tehtävissä, se painoi menemään vain koko ajan, mutta hienosti jaksoi loppuun”, Markkula kommentoi Capercaillie Cockin menohalukkuutta. “Huolestutti ensimmäisen kierroksen jälkeen, että miten tässä käy. Huonot oli tuntemukset, mutta hevonen jaksoi. Jos vain vaihdelaatikko toimii, tämä on hurja hevonen.”

T5-4: Iittiläisvalmentaja Matias Salo oli päättänyt kokeilla riisua kaikki kengät Com Tuffilla, muutos tuottikin oikein hienon tuloksen uran toisen voiton muodossa. Täysosuma oli viime vuoden lopulla Ruotsista Suomeen muuttaneen hevosen ensimmäinen nykyisessä kotimaassaan.

Antti Teivaisen ohjastama Com Tuff kiihtyi hyvin, jäi ensin johtavan rinnalle, mutta sai pian paikan toisesta ulkoa, kun Scarlet Collection kiersi toisen radan vetojuhdaksi kakkossuosikki Baby Beyoncen ravatessa johtopaikalla.

Teivainen käänsi ajokkinsa kiriin jo 900 metriä ennen maalia. Sen perään lähti suosikki Ilos Silmarillion, jonka vetoavusta puolestaan nautti Suomessa debytoinut Tinten.

Maalisuoralle tultaessa sammui keulahevosen puhti, ja ulkoa kirittiin voittotaistoon. Parhaiten loppusuoraa polki Com Tuff, joka jätti pirteän ensiesiintymisensä Suomen kaviourilla tehneen Tintenin toiseksi. Kolmanneksi spurttasi johtavan takaa tilaa saanut Amazato, jolle kirikaistat aukenivat kuitenkin voittoa ajatellen aivan liian myöhään.

“Hevonen oli tosi hyvä tänään”, Teivainen kehui Com Tuffia. “Kokeiltiin ensimmäistä kertaa vetolappuja, ja korvia vedeltiin auki, kyllä niistä tuli hyvin tehoa loppusuoralla. Ravi kävi hyvin, ja saatiin hyvä juoksu, vaikka jouduttiin hyvissä ajoin lähteä kiertämään. Hevonen jaksoi hyvin tosi tulla ja vaihtoi vielä hyvin rytmiä, kun vedin laput loppusuoralla.”

T5-5:  Jo aiemmin voittoa Sahara Sandstormin kanssa juhlineen Timo Korvenheimon ilta kotiradalla täydentyi, kun Jukka Torvisen ohjastama Quite A Lover järjesti jymypaukun päätöskohteessa.

Kuski oli jo ennen ravien alkua varoitellut hevosen olevan mahdollinen suuryllättäjä, ja sellainen se todella oli.

Ensimetreillä selvästi nopein oli Pekka Korven ajama Platonic, joka rynnisti vastustamattomasti keulapaikalle. Torvinen kuitenkin osoitti taktiikallaankin, että usko kasiradalta startanneeseen hevoseen oli hyvä. Hän ajoi aikaisessa vaiheessa johtavan rinnalle juututtuaan ensin kolmannelle radalle.

Viimeisessä kaarteessa Quite A Lover hankki otteen Platonicista ja karkasi vuoden toiseen voittoon. Edellinen ykkössija oli maaliskuulta.

“Toivottiin ehkä ehjää alkua. Viimeksi tuli laukka kiihdytykseen, niin yritettiin ajaa alku vain ravia. Sitten alkoikin näyttää siltä, että jos pakitellaan, ollaan tosi kaukana. Ajettiin sitten eteenpäin”, Torvinen kävi läpi kisan alkuvaiheita. “Viimeisellä takasuoralla oli ihan hyvä fiilis, Pekka pyysi omaltaan kyytiä, ja meillä meni hyväntuntuisesti rinnalla. Loppusuoralla hevosten lähestyessä takaa, tämä vain kiihdytti vauhtia.”