Tieto Hullumiehen poisjäännistä sai Hevosurheilun Kuninkuusravien asiantuntijana toimivan Jouko Tarvaisen mietteliääksi. “Ymmärrän hyvin päätöksen, samalla harmittaa Sarkolan Sepon puolesta ihan hirmuisesti”.

Hevosurheilu Joensuun raviradan keskialueelle pystyttämän saunan ensilämmitykseen saapui uutinen Seppo Sarkolan ja Hullumiehen poisjäännistä viikonlopun kuninkuuskisasta. “Kuninkuuskisan kokonaisvoittoajasta putosi nyt ainakin muutama kymmenys”, oli Jouko Tarvaisen ensimmäinen ajatus.

Itsekin kuninkuuteen Patrikin Muistolla ajanut Tarvainen oli mielessään laatinut oriiden 2100 metrin ja 1600 metrin matkoille selkeät avausaskeleet. Nyt ne menivät kerralla uusiksi.

“Vuan kahtotaan. Nythän tämä mennee niin että Camri kiertää koko porukan ja painaa ensin kärkeen. Jokivarren Kunkku on nopea avaaja mutta ei suinkaan ihan siinä ensimmäisillä kymmenillä metreillä. Se on todella nopea kun lähtölinjasta on kaksisataa metriä”, shamaani aloittaa analyysinsä.

Tarvaisen ennusmerkkien mukaan Suivikas nousee kuolemanpaikalle ja I.P. Lento sen perään. “Viimeisen kolmensadan metrin aikana Suivikas ja I.P. Lento alkavat painaa päälle ja jompi kumpi niistä tai Jokivarren Kunkku vie lähdön. Mutta, jos kiihdytys menee pitkäksi niin Joensuun pitkällä maalisuoralla nähdään miten Pumpulisormi Ari Moilanen virnistää lopussa ja Köppinen korjaa koko potin.”

Tammojen 2100 metrin askelet ovat shamaanin rummulla rummulla selkeät. “Mokomani ottaa ilman muuta keulat. Noriko tulee painamaan päälle ja saa paikan Mokomanin selästä. Minulla on kyllä se huiku munissa että Saaga S voittaa tämän kisan. Sillä on uuden hiilikuitukärryt alla ja liukkaat lakerit ja Mikkelissä se oli hyvä vaikka oli kiimassa ja vanhemmat kärrit perässä.”

Mian Marin rattaille Tarvainen asettaa kysymysmerkin. “Saarelan Jarmo on ollut aivan liekeissä, en tiedä saako Timo Ylitalo tammaan samaa vauhtia. On se Jamppa kyllä aikamoinen kuski, ei montaa miestä kysytä tammakisaan ajamaan kahta eri kilpailijaa”, Tarvainen muistuttaa.

Nokikon osalla Tarvaisella on toive jumalten suuntaan. “Nokion kanssa toivoisin kyllä pojille menestystä”.

Tammakisan tiimoilta Tarvainen löytää mahdollisen yllättäjän. “Suhhaus on mielialahevonen joka hyvänä päivänä voi heittää kaikista ohi.”

Palaamme Tarvaisen kanssa testaamaan saunaa. Ryhdymme seuraavaksi pohtimaan sitä millaisia ovat kuninkuuskisassa ja kuningatarkisassa ajavat kuskit.

 

 

Jouko Tarvainen

Hevosurheilun Kuninkuusravien asiantuntija 2015
Valmennustilasto: 1042 starttia 183 – 125 – 103, voittoprosentti 18%, 619 768 euroa
Ohajstajatilasto: 2755 starttia 308 -281 – 272, voittoprosentti 11%, 812 823  euroa
Valmensi ja ohjasti Partikin Muiston ravikuninkuuteen Lappeenrannassa 2009Kuntouttavan valmennuksen erikoisasiantuntija, etevä kengittäjä, tunnetaan kansallisessa julkisuudessa erityisesti hevosten saunottamisesta.

Lisää teemasta: Kuninkuusravit