Killerin Eliitissä riitti dramatiikkaa, kun voittajalta näyttänyt Surprise Lord laukkasi maalisuoralla ja sen takana edennyt Seabiscuit jatkoi varmaan voittoon.

Kisa näytti olevan keulassa juosseen Surprise Lordin hallinnassa, kunnes se alkoi maalisuoralla puskea ulospäin ja laukkasi. Surprise Lord pudotti hetkeksi raville, mutta laukkasi uudelleen lyhyesti ja menetti otteensa voitosta.

Ori selvitti harha-askeleensa sen verran nopeasti, että se pelasti vielä kolmossijan, mutta voiton suhteen tilanne oli menetetty. Johtavan takaa kiritilat saanut Seabiscuit paineli varmaan voittoon Prey Frontlinen seuratessa sen takaa kakkoseksi.

Iikka Nurmosen mukaan Surprise Lordin laukkaan paloi varma ykkössija.

“Hevonen oli täysissä voimissa, mutta meni toisohjaiseksi ja laukkasi, kun yritin pitää sillä rataani”, Nurminen kuvaili. “Ekan laukan jälkeenkin se olisi vielä voittanut. Rata oli vähän limainen, ja sekään ei varmaan sopinut tälle. Vauhtikin oli tosin tosi kovaa loppusuoralla.”

Vastustajan laukka ei vähennä voittajan suorituksen arvoa. Seabiscuitin voittoaika 11,7a on Eliitin pitkän historian toiseksi kovin. Kahdeksanvuotiaan ruunan valmentaja on Timo Nurmos ja sen omistaa Maunulan Keksi ja Finanssi. Ohjissa oli päivän hahmo Mika Forss, joka narutteli yhteensä viisi voittoa, joista neljä T76-kohteissa.

“Oikein miellyttävä hevonen, jossa ei tämän kokemuksen perusteella ole pienintäkään virhettä”, Forss kuvaili voittajahaastattelussa ensituntumaansa Seabiscuitiin. “Se tuntuu ja näyttää oikealta hevoselta.”

Seabiscuit saapui viikolla Ivar Holmlundin talliin Kirkkonummen Kylmälään, ja ruuna valmistautuu siellä ainakin seuraavaan starttiinsa.

“Kymi GP kiinnostaisi”, osaomistaja Kalle Kauppila kertoi. Suur-Hollola-Ajo ei ole Seabiscuitin ohjelmassa, sillä se ei osallistunut kilpailun alkueriin, eikä sillä ole suoraa paikkaa kisan välieriin.

“Se oli tietoinen valinta, ettei ajeta kolmea kierrosta Suur-Hollolaa. Seabiscuit ilmoitettiin Östersundin isoon kisaan, mutta se tuli karsituksi sieltä ja päätettiin sitten tulla tänne kokeilemaan.”

Mika Forssin muut T76-voittajat olivat Heikki Korhosen tallin Victory Bonsai ja Callela Ladyboss sekä Tapio Mäki-Tulokkaan Zatopek Hoss. Niistä etenkin Victory Bonsai teki vaikutuksen, sillä jenkkiori leikki vastustajiensa kanssa kissaa ja hiirtä kovatasoisessa Animagi Cupin finaalissa.

Killerin Kimarassa parhaat palat vei Jokivarren Kunkku, jonka rattailla oli ensi kertaa kilpailuissa Santtu Raitala. Valjakko piti sisäradalta johtopaikan ja vei voiton, vaikka sitkeästi kiertänyt Suivikas haastoikin sen loppumetreille asti.

Valmentaja Antti Ojanperä oli erityisen iloinen hyvän ystävänsä Raitalan täytettyä tehtävänsä oriin rattailla erinomaisesti. Myös hevosen esitys miellytti valmentajaa.

“Homma etenee aikataulussa ja uskon sen vielä parantavan kesän mittaan”, Ojanperä oletti. “Se tuntuu kotona koko ajan paremmalta ja on riskistynyt viime kaudesta huomattavasti.”

Ojanperä suunnitteli ilmoittavansa Jokivarren Kunkun ensi viikonlopuksi Rovaniemelle, mutta seuraava selkeä tähtäin on Suur-Hollola-Ajo. Siinä seitsemänvuotias Jokivarren Kunkku saa 20 metriä etumatkaa vanhempiin kilpailijoihinsa verrattuna.

“Se on iso etu, ja lisäksi volttilähtö suosii tätä selvästi”, Antti Ojanperä muistutti.

Suur-Hollolan avainhevosiin laskettu viisivuotias Vitter epäonnistui Killerillä suursuosikkina. Ori ei ollut parhaimmillaan ja se laukkasi kolmanteen kaarteeseen keulapaikalta. Johtoaseman riisti Veetuli, joka jatkoi saman tien ykköseksi asti. Ruunan saalis on nyt 17 voittoa uran 28 startista.