Sirukasson kuittasi vuoden suurimman potin
Nelivuotiaiden suomenhevosten kärkinimi Landen Paukku ei ollut mukana kriteriumissa, jonka 57 000 euron ykköspalkinnon Tampereen Teivon raviradalla nappasi Ari Vianderin valmentama ja Mika Forssin ajama Sirukasson. Suomenhevosten kriterium ajettiin lauantain Toto76-kierroksen toisena kohteena.
Toto76-1: Mikkelissä viime lauantaina äärimmäisen niukan tappion Vernantolle kokenut Tarun Tykki sai hienon hyvityksen, kun se kiri Teivon finaalikierroksen aloittaneessa tasoituksessa ratkaisumetrit terävimmin.
Tarun Tykki juoksi paikkojen selvittyä sisäradan jonossa neljäntenä. Väylä vapauteen aukesi maalisuoralle kaarruttaessa, eivätkä kärkihevoset pystyneet vastaamaan 11-vuotiaan oriin vahvaan kiriin.
"Lähti hyvin ja päästiin heti sisälle. Siellä odotettiin vaan, että reikää tulee, sillä tuo hevonen tulee kyllä lopun", Santeri Oikaraisen valmentamaa Tarun Tykkiä ajanut Rauno Oikarainen iloitsi. "Poika sanoikin, että älä lähde takasuoralla niin kuin muut, täällä tuo suora on niin pitkä, että siinä kyllä kerkiää. Mulla oli kyllä luotto, kun vaan päästään ulos."
Melko tasaisesti pelatussa lähdössä viidenneksi eniten peliä kerännyt Tarun Tykki ravasi 2100 metriä aikaan 25,9. Sen voittosumma pysyi kuuden tonnin palkinnosta huolimatta alle 40 000 euron, ja Oikarainen sanoi ilmoittavansa sen Kaustiselle saman divisioonan karsintaan.
Ensimmäiseltä takasuoralta toista rataa ilman vetoapua juossut Vernanto runttasi rehdisti perille, mutta joutui tyytymään tällä kertaa kakkossijaan. Kärjen takaa vapaasti ulos päässyt Valppaus pinnisti kolmanneksi, kun Kielas laukkasi johtopaikalta. Ensimmäisellä takasuoralla johtoon edennyt Kielas sai toisella kierroksella painetta, mutta oli vielä kärkitaistossa, kun sekosi askelissaan vajaat sata metriä ennen maalia.
Niukka suosikki Juiseri lähti reissuun toisen kaarteen alussa. Se otti viimeisen kierroksen alkupuolella lyhyen laukan ja haparoi takasuoralla vielä uudestaan. Henri Bollströmin mukaan Juiseri ei ollut kengät jalassa yhtä hyvä kuin ilman niitä.
Toto76-2: Johtoon kiihdyttänyt Ypäjä Luotsi laukkasi kaarteessa, ja kärkipaikan valtasi sen jälkeen Hiioppi. Selvä suosikki Jostois seurasi sisällä, kunnes toista rataa edennyt Sirukasson oli toisen kaarteen puolivälissä niin lähellä, että Antti Ojanperän täytyi kääntää Jostois kuolemanpaikalle.
Sirukasson sai toisesta ulkoa kirimerkin jo kolmannen kaarteen alkupuolella, kun Jorma Kontio lähti Vixelin kanssa sen takaa kolmannelle radalle.
Jostois antoi yllättäen periksi jo takasuoralla, ja Vixelikin pilasi loppusuoralle kaarruttaessa laukkaan. Sirukassonin tehtäväksi jäi siten ohittaa Hiioppi, joka oli hyvä toinen ennen sisärataa pääosin seuraillutta Kansainvälistä.
"Siinä oli varmaan koko rahan edestä sivustakin seurattavaa", Mika Forss summasi. "Meilläkin hevonen oli niin paineissaan, että piti ensin seurata, mitä alkaa tapahtua, mutta loppupelissä ne alkoi sataa meidän laariin. Mietin vaan oman hevosen vahvuuksia. Onneksi matkavauhti pysyi kovana, niin ei meillä ollut muuta tehtävää kuin tarkkailla ja lähteä hyvissä ajoin kiriin."
Toiseksi eniten pelattu Sirukasson vei jättipotin 2100 metrillä ajalla 26,8a. Voitto oli valmentaja Ari Vianderille ensimmäinen kriteriumeissa.
"Iso juttu. Aikanaan 80-luvulla hävittiin Ebony Eyesille maalikamerakuvassa Do It Kempillä. Silloin oli jo aika lähellä, mutta onneksi tuli tänään", Viander myhäili.
Sirukassonin omistavat pihtiputaalaiset Teemu ja Väinö Tavaststjerna, jotka ovat myös kasvattaneet Erikassonin pojan. Palkinnot kävi hakemassa Jukka Tavaststjerna.
"Teemu on minun poika ja Väinö minun isä", hän selvitti. "Kyllä nämä tapahtumat nostatti tunteet pintaan. Olin juuri tuossa maalin kohdalla, ja huusin kyllä satanolla."
Ari Viander valikoitui Sirukassonin valmentajaksi, koska hän oli Jukka Tavaststjernan koulukaveri aikanaan Pihtiputaalla.
Antti Ojanperä oli pettynyt Jostoisin suoritukseen: "Ei ollut sellainen, mitä on ollut koko vuonna. Ei pitäisi mennä muuttamaan mitään. Tällä hevosella se ei toiminut, mitä tehtiin, ja voi olla, että tämä on kipeäkin, sillä kaikki ei ollut tänään kunnossa."
Toto76-3: Lord Ivar painui kympin avauksessa Archie Pressin jälkeen johtoon ensimmäisen kaarteen alussa. Sitä hieman enemmän pelattu suosikki Jack Vader nousi takasuoralla kolmannesta sisältä toiselle radalle ilman vetoapua, mutta Lord Ivar veti tällä kertaa vahvasti maaliin asti ja kuittasi pronssifinaalin 6000 euron voiton ajalla 13,0a/2100 metriä.
"Sillä pääsee hyvin liikkeelle, ja se on yksi sen hyvistä ominaisuuksista", Juha Utala kehui valmennettavaansa. "Oli hyvä, että oli vauhtia. Tähän piti taas vähän ladata, ja Lahden startti oli sopivasti tuossa lähellä ja ajoi asiansa tätä silmällä pitäen."
Sisäradan jonossa neljäntenä juossut Klena Vito pääsi loppukaarteessa toiseen ulos, sai tilaa suoran avautuessa ja kiri Lord Ivarista jääneenä toiseksi ennen Golden Eleveniä, joka kiri neljännestä parista ulkokautta tasaisen vahvasti.
Jack Vader pääsi viimeisen takasuoran lopulla sisälle lähimmäs keulahevosta, mutta antoi maalisuoralla vähän periksi.
Toto76-4: Kierroksen pelatuin hevonen Chief Orlando lähti sen verran vauhdikkaasti, että piti ulompaa kiihdyttäneet ulkopuolellaan ja pääsi toiselle radalle. Johtoon ampaissut Cameron Evo rauhoitti menoa, ja suursuosikki eteni 11-vauhtisessa avauksessa johtoon takasuoran alussa.
Sen jälkeen kaikki oli helppoa, ja Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando kasvatti tienestejään hopeafinaalissa 6000 eurolla tuloksella 13,6a/2100 metriä. Sitä ajoi Mika Forss, jolle ykkössija oli raveissa jo kolmas. Sirukassonin lisäksi tuli yksi osuma jo iltapäivän ensimmäisessä lähdössä Stampede Alleyn ohjissa.
"Tämä on ihan hirmuhyvän tuntuinen hevonen ja koko kauden tehnyt täydellisiä esityksiä. Kyllä meillä on kova usko tähän, mutta aina nämä lähdöt pitää ajaa", Mika Forss muistutti.
Chief Orlando nykäisi loppusuoralla, ja Cameron Evo seurasi vapaasti toiseksi. Viimeisen takasuoran alkupuolella kolmannesta parista hyökännyt Zigge Silvio kiri kolmanneksi.
Toto76-5: Erilo-juoksun selvä suosikki Välähdys ratkaisi käytännössä jo lähtösuoralla, kun se kiskaisi eturivin uloimmalta paikalta johtoon jo kaarteeseen mentäessä.
Aloituksen jälkeen tahti tasaantui nopeasti, ja Välähdys hallitsi varmaan tyyliin maaliin asti. Harri Kotilainen ajoi Ville Korjuksen 9-vuotiasta oria, joka kirjautti 1600 metrillä ajan 22,3a. Voitosta maksettiin kymppitonni.
"Ville ajoi itse tuossa lähtöjä, ja tänään pääsin tuuraamaan. Oikein miellyttävä tehtävä", Harri Kotilainen korosti. "Nopeus on ihan huippuluokkaa. Se saa hyvät asemat huonoltakin paikalta ja sitten rauhoittuu keulaan menemään kumminkin. Kyllä tämä on aika täydellinen hevonen."
Diktaattori seurasi Välähdyksen takaa aivan sen tuntumassa toiseksi täpärästi ennen Hullumiestä, joka iski takasuoralla toisesta ulkoa kuolemanpaikalle. Pyörylän Paroni seurasi sisältä neljänneksi.
Polara laukkasi ensimmäisen kaarteen alkupuolella toiselta radalta. Se sai muut vielä vaivatta kiinni ja kiri ulkokautta asiallisesti, mutta totosijoille ei ollut vauhdin kiihtyessä enää mahdollisuutta.
Toto76-6: Lewis Ale (Andover Hall) johti 3-vuotiaiden lämminveristen kriteriumia koko 2600 metrin ajan ja vei 112 500 euron jättipotin kolmanneksi pelatuimpana ajalla 14,3a. Tuomas Korvenoja saavutti ohjastajana kuudennen ja valmentajana seitsemännen voiton tässä klassikossa.
Lewis Alen takaa loppukaarteessa ulommas vapaille radoille hakeutuneet Bosses Lady (The Bosses Lindy) ja Mr Big Star (Igor Font) kirivät muille totosijoille. Toisessa kaarteessa kuolemanpaikalle kiertänyt suosikki Marrakesh (Ready Cash) oli neljäs.
Graceful Swamp kiersi kaarteen jälkeen toisesta ulkoa kärjen tuntumaan toiselle radalle ja oli seuraavassa kaarteessa saamassa selän Marrakeshistä, kun laukkasi.
Lue lisää lähdön tapahtumista täältä.
Toto76-7: Tir Du Caux uusi vuoden takaisen voittonsa Tammer-ajossa. Iikka Nurmonen ajoi jälleen Antti Ojanperän valmennettavaa, joka vei kymppitonnin palkintorahat viidenneksi eniten pelattuna tuloksella 14,5/3120 metriä.
Tir Du Caux juoksi pääosin neljännessä parissa ulkona, josta se mahtui reilu kierros ennen maalia nousemaan hyvään selkään kolmannelle radalle. Kolmen kilometrin kisan puolivälissä taaempaa reissuun lähtenyt Zeus Kemp eteni viimeisen takasuoran alussa kuolemanpaikalle, ja Tir Du Caux pääsi vielä sen taakse toiseen ulos.
"Viimeisessä kurvissa oli korvat auki ja laput vedettynä, eikä meinattu Hannun perässä kestää, mutta kun suora aukesi ja käännettiin vapaalle radalle, kyllä se vaan puristi hyvällä juoksupäällään ohi", Iikka Nurmonen kertasi.
Zeus Kemp oli toinen ennen Excalibur Itiä, joka ei päässyt kirimään toisen kaarteen alusta johtaneen suosikki Detroit Rock Sisun takaa täysin vapaasti.