Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 3 Snowdon 45,41 %, 2,90 e

Toto5-2: 8 Valhalla 6,37 %, 21,30 e

Toto5-3: 7 Selene Lune 28,81 %, 37,60 e

Toto5-4: 5 Gladstone Comery 13,15 %, 94,00 e

Toto5-5: 7 Jugador 61,05 %, 95,80 e

 

Vaihto: 74 916,10 euroa

Selväksi suosikiksi luotettu Snowdon päätyi Turun Metsämäen ravien avauskohteessa sille tutulle paikalle toiselle radalle ilman vetoapua, josta se tuli jälleen rehdisti loppuun asti.

Toto5-1: Ensimmäisen kaarteen lopulla johtoon edennyt An-Valpuri luovutti paikan toiseen kaarteeseen mentäessä Piquant Stridelle, jolloin pienen välimatkan päässä toista rataa tullut Snowdon jäi kiertämään ilman vetoapua.

Toisella kierroksella tempoa kiristänyt Piquant Stride pysyi kaiken aikaa valjakonmitan tai reilumminkin Snowdonin edellä, ja viimeisen takasuoran alussa kolmannesta parista hyökännyt Pops’s Sunrise näytti myös leiskauttavan suosikin ohi.

Tilanne muuttui ratkaisevasti loppukaarteen alussa, kun hyvässä vauhdissa ollut Pops’ Sunrise sekosi askelissaan. Alakynteen jäänyt Snowdon tuntui saavan siitä uutta virtaa ja jyräsi maalisuoralla vauhtinsa pitäen voittoon ajalla 15,9a/2100 metriä.

“Ei tämä kyllä voittajalta tuntunut tuolla viimeisessä kurvissa”, Maria Penttisen valmentamaa Snowdonia ajanut Ari Moilanen myönsi.

Piquant Stride piti toiseksi, ja sen takaa tilaa saanut An-Valpuri työntyi kupeelle kolmanneksi. Pops’ Sunrise kiri raville selvittyään vielä vahvasti ja ehti melkein samaan rintamaan neljänneksi.

 

Toto5-2: Juoksupaikat vaihtuivat ja laukkoja tuli pitkin matkaa, mutta Valhallan osalta kaikki meni täydellisesti.

Lopulta toiseen pariin ulos päässyt Valhalla jatkoi päätöspuolikkaan käynnistyessä ilman vetoapua, kun toisesta kaarteesta toista rataa ilman vetoapua juossut Velars painui edeltä keulaan.

Puolimatkassa selkään kolmannelle radalle noussut ja takasuoralla neljännen radan kautta kärkiparin ulkopuolelle kiertänyt suosikki Linkeli laukkasi loppusuoran alussa, minkä jälkeen voittokamppailu käytiin Velarsin ja Valhallan kesken. Kuudenneksi eniten pelattu Valhalla vyöryi päätössatasella varmasti ohi. Sen ajaksi tuli 30,4/2100 metriä.

“Kyllä Antti (Linkelin ohjastaja Antti Teivainen) oli siinä jo vähän edellä, ja voi olla, että se olisi voinut mennä ohi”, Annmari Vanha-Similän Valhallaa ajanut Seppo Markkula arveli. “Valhalla on koko ajan vähän epävarma, eikä tuossa loppusuorallakaan uskaltanut kauheasti mitään tehdä. Koittaa vaan, että hevonen suorittaa ehjästi.”

Linkeli oli vielä kolmantena maalissa, mutta laukka aiheutti hylkäyksen. Kun kärkikolmikkoa lähinnä seurannut Rikassonkin laukkasi suoran alkupuolella, kolmanneksi sijoittui sisäradan jonosta loppukaarteessa vapaille päässyt Piimä.

 

Toto5-3: Yli puolet kohteen merkeistä kerännyt So Montjoy laukkasi, kun oli kaarteen jälkeen etenemässä toista rataa kohti kärkeä. Se ajoi raville selvittyään porukan kiinni ja lähti kolmanteen kaarteeseen mentäessä taas toiselle radalle, jolloin jonomuodostelman seitsemännellä sijalla juossut tallikaveri Selene Lune nousi sen eteen tarjoamaan vetoapua.

So Montjoy kuulutettiin saman kaarteen aikana kuitenkin hylätyksi, ja parijonosta pois siirtyneen suosikin paikalle tuli sisältä uusia hevosia.

“Etukäteen jo vähän psyykkailin, että takaa koitetaan Selenellä tänään, kun se on tehnyt hyviä kirejä. Vähän turhan usein se on joutunut tuohon kuolemanpaikalle”, Harri Koivunen manaili.

Juoksupaikka ei toiseksi eniten pelattua Selene Lunea lopulta haitannut, sillä se painui jo kierrosta myöhemmin keulaan ja irtosi omille teilleen. Ajaksi kirjattiin 18,4/2620 metriä.

Kolmannessa sisällä matkannut Johnny Begood valui loppukaarteessa pienen porukan perälle, josta se hakeutui maalisuoralle tultaessa ulommas ja kiri suoralla terävästi toiseksi. Sen takaa loppukaarteen alkupuolella kiriin iskenyt Wilds Bonfire oli kolmas.

 

Toto5-4: Johtoon kiihdyttänyt Gladstone Comery sai määrätä tahdin ja hallitsi varmasti perille saakka. Viidenneksi eniten pelattu nelivuotias ruuna taittoi 2100 metriä aikaan 17,8a.

“Tosi hieno tuttavuus”, illan toisen voittonsa ajanut Antti Teivainen kehaisi Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettavaa. “Hevonen lähti hyvin liikkeelle, ja saatiin juoksu heti hallintaan. Oli kyllä tosi helppoa, ja voimia jäi varastoon.”

Toiseksi viimeisessä kaarteessa neljännestä parista kirikaistalle lähtenyt He Is Felix kiersi ilman vetoapua tasaisen vahvasti maaliin asti ja kipusi toiseksi ennen So Long Losersia, joka ei päässyt yrittämään voittajan takaa vapaasti. Toista rataa ilman vetoapua juossut Summer Season sinnitteli tuntumassa neljänneksi.

Lähdön suosikki Pearl On Stage laukkasi pahoin heti alussa ja uudestaan viimeisen kierroksen alkupuolella.

 

Toto5-5: Olli Koivusella oli kohteissa kolme suosikkia, joista koko illan suurin suosikki Jugador viimein onnistui.

Kaarteen puolivälin jälkeen kolmannelta radalta toiselle päässyt Jugador jatkoi takasuoralla kohti kärkeä ja eteni suoran puolivälissä vastuksetta keulaan.

“Jukka sai sen jälkeen itte päättää vauhdin, ja lopussa koitin vaan ajella niin, ettei tule laukkaa”, Olli Koivunen totesi. “Nyt voi vähän nauraakin. Ennen tätä lähtöä ei paljon naurattanut, ja edellinen ajovitsakin on jossain tuolla takasuoran mainosaitojen takana. Jugador on siitä kiva hevonen, että se on vähän niin kuin Jeppas Pointer aikanaan. Vaikka kaikki muu menee pieleen, se pelastaa päivän.”

Harri Koivusen talliin toisen voiton tuonut Jugador ravasi 2100 metriä tasaisen hyvällä tahdilla aikaan 14,4a.

Alussa takarivistä läpi päässyt ja kaarteen lopussa Love Ain’t Easyn ohi keulaan edennyt Bertuccio luovutti takasuoralla paikan suursuosikille. Sisärata veti hyvin, ja tässä järjestyksessä tultiin selvin eroin maaliin.

Sisäradan jonossa viidentenä matkannut Axel Foley juuttui pussiin. Brokad Brodda kohtasi puolimatkassa jotain ongelmia ja keskeytti pian.