Toto64-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto64-1: 5 Special Envoy U.S., 2,33 %, 13,00 euroa
Toto64-2: 2 Ready Credit, 22,23 %, 39,10 e
Toto64-3: 5 Koskelan Akseli, 28,26 %, 99,70 e
Toto64-4: 13 Morison, 21,37 %, 242,60 e
Toto64-5: 5 Borgmester, 36,67 %, 339,30 e
Toto64-6: 12 Selene Lune, 1,00 %, 9550,60 e

Kuusi oikein -voitto-osuus 9550,60 e
Viisi oikein 87,50 e
Neljä oikein 4,00 e

Vaihto: 214 007,30 euroa

Tapio Perttusen suojatti Special Envoy U.S. kiri Toto64-avauskohteen voittoon Vermossa.

Toto64-1: Avauskohteen kiihdytys oli odotetun tulinen. Siinä Seppo Markkulan ohjastama Ranch Newman torjui ohi yrittäneen Bret Bokon varsin helposti, mutta ensimmäiset 500 metriä hurjasteltiin 08,5-kyytiä.

Komealla statistiikalla kisaava Special Envoy U.S. avasi myös vauhdikkaasti Tapio Perttusen ajamana ja pääsi laskeutumaan Ranch Newmanin taakse. Bret Boko peruutti 3. sisälle.

Uransa 30. voiton ottanut Special Envoy pääsi ratkaisupuolikkaalla ulos ja ohitti Ranch Newmanin oikein helposti vain kaksi prosenttia pelattuna yllättäjänä.

”Voitto oli yllättävää mullekin”, Tapio Perttunen myönsi. ”Juoksu meni, ei 100 prosenttisesti, vaan 110 prosenttisesti siten kuin tällä hevosella pitää mennä.”

Toisen kerran Suomessa kisannut Special Envoy teki kotimaisen kärkiajan 12,3a/1600 metriä.

Ranch Newman kesti toiseksi ennen hänniltä rivakasti lopettanutta suosikki Star Martinia.

Toto64-2: Tulikuumaksi tipsihevoseksi noussut Ready Credit nappasi voiton hurjassa ohjastusvireessä olevan Olli Koivusen kanssa.

Valjakko sai pidettyä keulapaikan alussa, mutta suosikki Black Emperor mieli vetotöihin pian. Paikka ei ollut suosikille tarjolla, joka otti johtavan taakse.

Jo avauslenkin aikana johtavan rinnalle kiersi Confidence Man. Marko Heikarin ajokki tarjosi Ready Creditille kovan haasteen, ja kärkipari tuli maaliin lähes yhtä aikaa. Ready Credit piti pintansa.

“Tosi hyvin saatiin keulapaikka pidettyä. Sata metriä jouduttiin avaamaan kovempaa kuin haluttiin. Sen jälkeen saatiin määrätä tahti itse. Rinnalla ollut hevonen oli ainoa, joka pelotti, kun se näytti siinä tosi hyvälle”, Olli Koivunen myönsi. “Tosi tiukka matsi oli, joka kääntyi onneksi näin päin.”

Voittajan valmentaja Peppi Paakkonen oli lähdön jälkeen syystäkin tyytyväinen.

“Kai syynä oli, että Olli laitettiin kärryille, ja jenkin perään. Koko syksyn ajan se on tehnyt hyviä suorituksia, mutta nyt meni kaikki nappiin.”

Suosikki Black Emperor laukkasi maalisuoralla, muttei olisi ravillakaan taistellut voitosta.

Toto64-3: Kylmäveristen ryhmäajo oli edellisen lähdön tavoin oikein jännittävä, sillä voittaja saatiin tässäkin tarkistaa maalikameran kuvasta.

Jukka-Pekka Kauhanen kiihdytti Koskelan Akselin kanssa kärkipaikalle. Viktor Kärppä aloitti toisella ilman vetoapua, mutta sai hieman yllättäen pian vetoavun eteensä, kun Passiton halusi johtavan rinnalle.

Jukka-Pekka Kauhanen antoi Koskelan Akselin mennä reipasta kyytiä avauslenkin. Kirikierroksen alussa Viktor Kärppä lähti kolmannelle tarjoamaan kiriapua Rokin Maxille. Tämä kolmikko rymisteli maalipaalulle lähes samaan aikaan, ja sisäradan Koskelan Akseli piti perille asti. Se ravasi 2100 metriä tulokseen 24,9a.

“Pari lähtöä olen ajanut eri taktiikalla. En ole ottanut turhaan vauhtia pois, kun Koskelan Akseli menee helposti. Hevonen meinaa laiskotella lopussa, eikä muillakaan ole silloin enää verekset voimat, kun tullaan viimeiselle sadalle metrille”, Jukka-Pekka Kauhanen perusteli. “Olisi pitänyt vieläkin tiukempaa päästää, mutta tummien lasien läpi näytti sille, että oltiin ykkösiä.”

Pertti Puikkosen ajama Rokin Maxi otti kakkosrahat ennen Viktor Kärppää.

Toto64-4: Valtra Sisusarjassa voima puhui, kun toisen kerran taukonsa jälkeen kisannut Morison jyräsi parhaaksi johtavan rinnalta.

Teemu Okkolin kiihdytti kärkipaikalle Ohikiitävän kanssa ja sai Tapio Perttusen kuskaaman Morisonin rinnalle noin kierros juostuna. Kärkipari taisteli lopussakin voitosta, ja tällä kertaa tultiin ulkoa ohi, kun Siru Juutisen valmentama Morison runttasi voittoon.

“Tosi luottavaisena lähdin tähän päivään”, Tapio Perttunen myönsi. “Tällaisella hevosella on melkein helpoin ajaa johtavan rinnalla, kun se jaksaa mennä ja on laukkaherkkä.”

Seppo Markkulan ajama Karlo lopetti vauhdikkaasti kolmospalkinnolle.

Toto64-5: Kierrokselle saatiin toinen suosikkivoittaja peräkkäin, kun Borgmester kiri voittoon.

Erna’s King latasi keulaan ja oli siinä virkeänä, Toisen puolikkaan alussa se sai selän eteensä, kun Tommi Kylliäinen eteni Oxan Cockadoodledon kanssa vetotöihin.

Ari Moilasen ensimmäistä kertaa ajama Borgmester pääsi makoisaan juoksupaikkaan 2. ulos, josta iski takasuoralla. Se iski maalisuoralla Oxan Cockadoodledon iholle ja jyräsi viimeisellä sadalla metrillä ohi.

“Olen nähnyt hevosen juoksuja, joissa se on hyvin suorittanut pitkään. Juoksi meni meillä hyvin, ja vauhti pysyi tälle hevoselle mukavan reippaana. Epävarmaa oli meno, mutta runnoi voimalla ohi”, Ari Moilanen kertoi.

Toto64-6: Päätöskohteeseen jysähti jymypaukku, kun Selene Lune kiersi kaikki.

Sisäradan suursuosikki Ergo Am jäi alussa hitaaksi, kun ulkoa tultiin vauhdilla. Jukka Torvisen ajama Pope otti keulapaikan, mutta Leon Coger iski rinnalle höyryämään. Kympin avauksen jälkeen kierros mentiin peräti 12,0-vauhtia, joten oli selvää, että kenttä kääntyy.

Väsymätön Selene Lune jyräsi Olli Koivusen käsistä varmaan voittoon tasan prosentin pelattuna.

“Hevonen oli superhyvä. Nyt kävi juoksunkulun suhteen tuuri, kun Selene jaksaa punnertaa maaliin asti. Periaatteessa tällä ei ole lähtöpaikan kanssa niin väliä, kun ei pysty kovaa lähtemään. Vastustajilla ei ole varaa väsyä”, Olli Koivunen huomautti.

Yllätyksellisen kärkikolmikon täydensivät Ripasso Classico ja BWT Angryman.