Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 7 Sultan Journey 24,45 %, 6,20 e

Toto5-2: 4 Sakarin 17,14 %, 14,80 e

Toto5-3: 13 Bosse Nice 59,71 %, 16,90 e

Toto5-4: 6 Hazelhen Hermes 16,80 %, 36,20 e

Toto5-5: 9 Kaptah 25,61 %, 43,80 e

 

Vaihto: 81 386,80 euroa

Mailin kisoja hallinnut Sultan Journey näytti Turun perjantai-illan Toto5-avauksessa, että puoli kierrosta lisää ei hidasta vauhtia.

Toto5-1: Kova lähtönopeus takaa Sultan Journeylle eturivistä lähes poikkeuksetta johtopaikan, ja nytkin se irtosi jo kaarteeseen mentäessä. Parijono rakentui nopeasti, mutta tempo pysyi silti tasaisen hyvänä ja kiihtyi siitä jo kolmannella puolikkaalla.

“Vieruskaveri painoi kyllä siinä rinnalla, ja se lähti sille vähän vastaamaan. Periaatteessa koko viimeinen kierros oli sitä kolmeatoista”, Esa Holopainen huomautti. “Viimeisessä kaarteessa hevosella oli tosi hyvät paineet, niin ajattelin koettaa ajaa karkuun. Tämä tuli tosi hyvin maaliin saakka, eikä ollut mitään hätää.”

Toiseksi eniten pelattu Sultan Journey kirjautti 2100 metrillä mainion tuloksen 14,6a. Alusta asti lähinnä seurannut Wall Street Comery käänsi loppukaarteessa toiselle radalle, muttei pystynyt haastamaan ja pysyi turvallisella etäisyydellä toisena.

Lähdön suosikki Nedda Miller pääsi takarivin lähtöpaikasta huolimatta sujuvasti toiseen pariin ulos. Se käänsi kiriin kolmannen puolikkaan täyttyessä, mutta joutui kiertämään loppumatkan kolmatta rataa ja joutui tyytymään edellisistä jääneenä kolmanteen sijaan. Nedda Milleriä seurannut Heavy Beat ei jaksanut puristaa täysillä.

 

Toto5-2: Kaarteen jälkeen johtoon edennyt Sakarin veti varmasti perille. Se tuli päätöskilometrin kirkkaasti tähtilukemiin ja teki 2100 metrillä ajan 30,4. Jarmo Saarela ajoi Timo Korvenheimon valmentamaa 5-vuotiasta oria, joka oli kolmanneksi pelatuin.

“Se on vähän varmistunut tuohon alkuun. Viime vuonna se oli vielä epävarma lähtöön ja meinasi mennä peitsille, mutta nyt lähti kyllä varman tuntuisesti”, Jarmo Saarela kuvaili. “Viimeisen kurvin alussa rupesin vähän ajamaan sitä. Tuntui ettei se lähdekään, mutta sitten yhtäkkiä, kun päästiin suoralle, se lähtikin, eikä sitten ollut kyllä mitään hätää.”

Taustalta päätöskierroksella hiljalleen ulommas hakeutunut Uljas Suomalainen oli tiiviissä porukassa tiukasti paketoituna, kunnes loppukaarteessa vapaalle viidennelle radalle noussut Virmaan Into laukkasi maalisuoralle kaarruttaessa. Uljas Suomalainen mahtui iskemään syntyneestä raosta kiriin ja ehti vielä toiseksi. Jasun Velho seurasi Sakarinin takaa vapaasti kolmanneksi.

Melko tasaisesti pelatun lähdön suosikki Pälvi Tuttu lähti jo ensimmäisellä takasuoralla Virmaan Innon perässä reissuun, mutta kun eteen nousi muitakin, asema ei juurikaan kohentunut. Pälvi Tuttu joutui loppusuoralle tultaessa kääntelemään jopa kuudennelle radalle. Se kiri asiallisesti, muttei pystynyt nousemaan enää kärkitaistoon.

 

Toto5-3: Nuorten sarjan suosikki Bosse Nice oli kohteiden pelatuin kilpailija. Kolmivuotiaiden lämminveristen tasoitusajossa tuli alkumatkasta paljon laukkoja, ja myös suursuosikki erehtyi kaarteessa väärälle askellajille.

Bosse Nice tavoitti pääjoukon toisen kaarteen jälkeen, nousi viimeisellä takasuoralla vetävään selkään kolmannelle radalle, iski loppukaarteessa vielä ulommas ja ratkaisi varman oloisesti, vaikka toisen kaarteen jälkeen kolmannesta sisältä toiselle radalle ilman vetoapua noussut Speed Summer tuli myös hyvin perille eikä hävinnyt paljon.

“Olipahan esitys”, ohjastaja Mika Forss hämmästeli. “Alussa oli niitä paalun laukkaavia hevosia, ja sitten vauhti tyssäsi ihan kokonaan. Koitin väistää sisäänpäin, mutta hevonen säpsähti siitä ja tuli meillekin laukka. Varmaan 70-80 metriä jäätiin keulahevosista, että kyllä tosi kaukana oltiin, ja mäkin ajattelin ensiksi, että nyt ajetaan vaan hiittiä. Ne ajoi onneksi sen verran rauhassa ekan tuhannen, niin päästiin siihen porukkaan. Lähdin kiertää jo neljättä, ja hevonen tuli kyllä väkevästi. Ei siinä ollut sitten mitään hätää, ja tuntui, että varaakin jäi vähän. Tämä taitaa olla vielä parempi kuin kuvittelin.”

Omistaja Leena Sinnemaan valmentama Bosse Nice ravasi 2120 metriä aikaan 17,8. Se epäonnistui uransa avausstartissa lokakuun alussa, mutta on sen jälkeen tehnyt neljässä kilpailussa puhdasta jälkeä. Nyt tulleen kolmen tonnin palkinnon myötä voittosumma nousi 7100 euroon.

Johtopaikalla juossut Seaside Grenade sijoittui kolmanneksi. Stoneisle Querida ja Tattoo Avenger laukkasivat alkumatkasta. Jälkimmäinen kiersi vielä kärkihevosten tuntumaan ja tarjosi samalla vähän aikaa vetoapua suosikille, muttei jaksanut päätöspuolikkaalla enää petrata.

 

Toto5-4: Sujuvasti parijonoon kolmanteen pariin ulos päässyt Hazelhen Hermes sai viimeisellä takasuoralla alkaneeseen kiriinsä vetoapua edellä menneeltä suosikki EL Fitzgeraldilta ja runttasi loppuhetkillä ohitse.

Voitto oli toinen sekä valmentaja Timo Korvenheimolle että ohjastuksesta huolehtineelle Jarmo Saarelalle. Tuloksen 14,4a/2100 metriä tehnyt Hazelhen Hermes oli kolmanneksi eniten pelattu.

“Juoksu meni kyllä hyvin”, Jarmo Saarela iloitsi. “Päästiin vetävään selkään suosikin perään. Loppusuoralla päästiin kääntämään siitä, ja hevonen tuli kyllä varmasti ohi. Se on se viimeisen ohittaaminen kyllä vähän sellaista, että kun se menee ohi, niin se jää vähän vartoilemaan ja meinaa välillä hävitä sen takia. Se on juossut jenkkikärryillä oikeastaan koko tämän vuoden, ja kyllä niistä varmaan apua sille on, mutta jotenkin se kehittynyt henkisestikin paremmaksi.”

Alusta asti johtanut M.T.Lara Croft piti kolmanneksi ennen toista rataa ilman vetoapua taivaltanutta Axel Foleya. Sisäradan hevoset eivät päässeet yrittämään vapaasti.

 

Toto5-5: Patman jätettiin pois Toto5-kohteiden käynnistyttyä. Sitä oli merkitty kolmanneksi eniten. Päätöskohteen suosikkina starttasi Kaptah, joka takarivistä lähteneenä seuraili alun keskijoukossa ja nousi toiseen kaarteeseen mentäessä vetämään toisen radan jonoa.

Se eteni tasaisesti kärjen tuntumaan ja runttasi 14-vauhtisessa lopetuksessa ykköseksi ajalla 16,4a/2100 metriä.

“Kärki ajoi alun ihan reippaasti, ja me otettiin se rauhassa. Varmaan jo ensimmäisellä takasuoralla ajattelin, että tämä on meille ihan hyvä paikka ja jos hevonen on vaan normaali, sen pitäisi olla aika lähellä voittoa”, Olli Koivunen paljasti.

Vauhdikkaan avauspuolikkaan päätteeksi johtoon edennyt Rullebackens Ejnar sai vetää sen jälkeen rauhassa, muttei lopussa mahtanut mitään Kaptahille ja joutui tyytymään varmaan kakkossijaan ennen selästään maalisuoran vapaasti tullutta Get Going Ginnyä. Oilsheik laukkasi ratkaisevan pahoin ensimmäisessä kaarteessa.