Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 9 Teppana 27,99 %, 2,67 %

Toto5-2: 10 Knockout Ses 5,58 %, 24,68 e

Toto5-3: 7 Gisela Luxi 0,65 %, 3646,21 e

Toto5-4: 7 Burnhill’s Luck 22,72 %, 25523,49 e

Toto5-5: 12 Langen’s Airborne 11,61 %, 152,83 e (4 oikein)

 

Vaihto: 78 533,84 euroa

Hannu Torvinen vei Teivon 2-vuotislähdön Marjo Lindströmin valmentamalla Fancy Avenuella, mutta Santtu Raitala kuittasi takaisin heti pääpelin avauksessa. Joensuussa viikko sitten voittokantaan palannut Teppana nipisti tasoitusennätyksestään taas kymmenyksen.

Toto5-1: Niukaksi suosikiksi luotettu Merran Tahti ampaisi tapojensa mukaisesti nopeasti täyteen vauhtiin ja kiiruhti 40 metrin takamatkalta kärkeen jo ensimmäisessä kaarteessa. Harvasta sisäradan jonosta löytyi sen jälkeen hyvin paikkoja, ja toiseksi eniten pelattu Teppana jäi toiseen kaarteeseen mentäessä taivaltamaan toista rataa ilman vetoapua.

“Tämä on tehnyt vahvoja juoksuja siitäkin, ja tavallaan tuntui, että siitä saadaan sellainen juoksu ja vauhdinjako, mitä itse halutaan. En ollut kyllä yhtään huolissani”, Santtu Raitala vakuutti. “Tämä on nyt hyvällä mallilla. Kun se menee ravia, se on kiva ja pärjäävä hevonen näihin lähtöihin.”

Ari Lappalaisen valmentama Teppana teki 2120 metrillä ajan 29,8, jolla viikon takaisesta tuoreesta tasoitusennätyksestä lähti jälleen kymmenys pois. Voitto oli 6-vuotiaalle ruunalle toinen peräkkäin ja kaikkiaan jo kauden viides, mutta edelliset tulivat viime talvena ja väliin mahtui paljon laukkastartteja.

Taustalta tasaisesti kärkeä kiinni ajanut Villiheili eteni loppukaarteeseen mentäessä kolmanteen ulos, käänsi kiriin kaarteen puolivälissä ja puristi toiseksi. Ensimmäisen takasuoran lopussa laukannut Villin Viksu paikkasi erheensä mallikkaasti ja nousi aivan lopussa monen ohi kolmanneksi. Merran Tahti antoi maalisuoralla selvästi periksi.

 

Toto5-2: Suosikiksi pelattu Leemark’s Ghost sai tulla neljännestä ulkoa kirivaiheessakin Knockout Sesin perässä, muttei päässyt tästä ohi.

Etukaarteessa kolmannesta parista kolmannelle radalle lähtenyt Knockout Ses sai takasuoran alkupuolella eteen yllättävän selän, kun toisella puolikkaalla taustalta voimalla eteenpäin reissuttanut Prodigy Shark painui puolimatkan jälkeen keulaan ja ajautui siitä sitten ulommas.

Knockout Ses iski loppukaarteessa vapaalle neljännelle radalle ja kiri tasaisen vahvasti voittoon ajalla 16,1a/2100 metriä. Taneli Säde ajoi Joni Hakalan valmennettavaa, jonka kauden parhaat sijoitukset ovat tulleet tuoreimmissa kisoissa. Se oli kuitenkin vasta kuudenneksi eniten pelattu pikkuyllättäjä.

“Ei huolettanut kyllä yhtään kääntää. Tämä on ollut joskus vähän sisällepäin vino kurveissa, mutta nyt oli hyvä paine eteenpäin”, Taneli Säde kuvaili. “Luulin jo, että Leemark’s Ghost menee ohi, mutta meidän hevonen pelasti ja vastasi rehdisti. Hevonen on terve, ja ollaan saatu vähän varusteita muuteltua. Varmaan itseluottamus tullut jotenkin sitä kautta takaisin.”

Leemark’s Ghost hävisi vain niukasti. Toisesta ulkoa vapaasti kirimään päässyt Freddy K. pinnisti selvemmin jääneenä kolmanneksi.

 

Toto5-3: Vaikeusaste kasvoi edelleen, kun seitsemän hevosen lähdössä toiseksi vähiten peliä kerännyt Gisela Luxi spurttasi maalisuoran aikana käytännössä koko muun porukan ohi.

“Yhtä iso yllätys oli itsellekin”, Patri Filatoff myönsi. “Tämä on uusi hevonen meidän tallissa, ja ollut vähän vaikeaa viimeiset 500 metriä, mutta tänään yllätyin, kun kiri näin hyvin tuon viimeisen puolikkaan. Tuossa viimeisessä kurvissa oli sen verran painetta, että piti koittaa, kun voitosta kerran pitää ajaa.”

Gisela Luxi ravasi kesäkaudella kolme voittoa, mutta syksyn kuluessa 7-vuotiaan tamman tulosrivi on päässyt huonoon kuntoon. Lokakuussa Jyrki Filatoffille siirtynyt Gisela Luxi juoksi uudesta tallista kolmannen kerran ja saavutti ensimmäisen voittonsa Paraisilta käsin ajalla 15,1a/2100 metriä.

Voitto oli koko uran ensimmäinen 23-vuotiaalle Patri Filatoffille, joka on kesästä lähtien ohjastanut 30 starttia.

“Aika sekaisin oli tuossa maalin jälkeen, ettei tiennyt, mihin suuntaan olisi pitänyt kääntää”, Patri Filatoff naurahti. “Olen pari vuotta ollut isäni Jyrkin kanssa hevoshommissa. Sitä ennen urheillut (jalkapalloa) aika tiiviisti, ja ne on nyt jääneet aika vähälle tän hevoshomman myötä. Katsotaan nyt, mihin tämä johtaa, mutta aika innostunut olen nyt.”

Johtopaikalla juossut Past Or Flash näytti hallitsevan tapahtumia. Se piti pakkaa kasassa, mutta kun maalisuoralla olisi pitänyt kiristää tahtia, se ei siihen pystynyt ja ulkoa kirinyt Gisela Luxi meni ohitse.

Ensimmäisellä takasuoralla kolmannesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Golden Eleven tsemppasi puolittain Past Or Flashin kupeella kolmanneksi, eikä kärkihevosta seurannut Real Red päässyt yrittämään.

Yli puolet kohteen merkeistä kerännyt Grainfield Aiden hyökkäsi viimeisen takasuoran alussa kolmannesta parista ulkoa, mutta kiri vain tasaisesti eikä pystynyt nousemaan ihan voittotaistoon.

 

Toto5-4: Ensimmäisellä takasuoralla kolmannesta parista johtaneen Guilty Pleasuren rinnalle kiertänyt Burnhill’s Luck puristi 1.15-vauhtisen päätöskierroksen lopuksi niukkaan voittoon ajalla 16,2a/2100 metriä.

Guilty Pleasure oli lähdön selvä suosikki. Toiseksi eniten merkittyä Christa Packalenin valmentamaa Burnhill’s Luckia ajoi Hannu Torvinen, jolle ykkössija oli illan toinen.

“Hevonen on hyvä kyvyiltään, kunhan se rupeaa taas suorittamaan sillai”, Hannu Torvinen painotti. “Kesällä se oli vähän vaikeuksissa vauhtien kanssa, eikä se tavallaan lähde tarpeeksi kovaa. Näytti, että paikka johtavan rinnalla on tarjolla. Saatiin ajaa tosi kivasti sinne ja säästää kaikki voimat tuonne loppuun. Kiva punnerrus lopussa, ja kiva että saatiin voitto.”

Viimeisen takasuoran alussa kolmannesta sisältä toiseen ulos siirtynyt Sign Of Secret seurasi kärkiparin tuntumassa kolmanneksi.

 

Toto5-5: Kukaan ei saanut viisi oikein -tulosta, kun yli 54-prosenttisesti merkitty kohteiden luottohevonen Stay On Top hävisi. Ensimmäiseltä takasuoralta painetta antanut Langen’s Airborne painui kierrosta myöhemmin keulaan ja erkani 1.14-vauhtia ylivoimavoittoon.

Ykkössija oli viime kaudella viidesti juhlineelle nelivuotiaalle tämän kauden toinen ja tuli kolmanneksi pelatuimpana ajalla 15,6a/2100 metriä.

“Kyllä mä odotinkin, että kun pakkasta on, niin se parantaa”, Hannu Korpi huomautti. “Olen säästellyt tätä Ruotsia varten. Lauantaina olisi tarkoitus lähteä sinne ja ottaa seitsemän hevosta mukaan, mutta täytyy sanoa, että rata on kyllä tänään niin epäterveellinen treenata. Olisi ratamestarin pitänyt olla silloin hereillä, kun rupesi pakastamaan. Ei tällaisella betonilla voi hevosilla oikein ajaa. Grainfield Aiden kärsi siitä, ja Gashaw Boko todellakin.”

Stay On Top koki selätystappion, mutta puristi alakynteen jäätyään kuitenkin rehdisti perille ja kesti toiseksi ennen perässään juossutta BWT Duracellia. Muut jäivät kauas.