Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 9 Thai Profit 65,12 %, 1,30 e

Toto5-2: 7 Pipareemo 23,01 %, 4,02 e

Toto5-3: 9 War Child 7,13 %, 26,93 e

Toto5-4: 11 Langen’s Cza Cza 4,21 %, 401,88 e

Toto5-5: 5 Kuutti 19,64 %, 826,41 e

 

Vaihto: 90 269,60 euroa

Lähes kaksi kolmasosaa tiistain avauskohteen merkeistä kerännyt Thai Profit lunasti odotukset Teivon Toto5-pankkina.

Toto5-1: Kovissa lauantailähdöissä kilpaillut Thai Profit jäi kahdella edellisellä kerralla voittoa ajatellen toivottomiin asemiin. Vastus oli nyt kevyempää luokkaa, mutta suursuosikki ei saanut takamatkalta mitään ilmaiseksi.

Lähtösuoralla oli heti kamppailun makua, kun sekä Thai Profitin ohjastaja Santtu Raitala että Jarmo Saarela Lindy Poppinsin kanssa pyrkivät ulompia ratoja pitkin kohti kärkipaikkoja. Sisempää startannut Thai Profit piti etunsa ja eteni kaarteen jälkeen kolmannelta radalta toiselle ilman vetoapua, kun Lindy Poppins sen sijaan pudotti jo kaarteessa pienen porukan perälle neljänteen ulos.

Johtoon ei ollut asiaa. Siellä meni paalulta startannut Diesel Degato, joka ei toisella kierroksella kuitenkaan näyttänyt enää hyvältä. Santtu Raitala sai keskittyä näin hyvissä ajoin takanaan tuleviin vastustajiin, eikä sieltäkään tullut enää kummempaa haastetta.

“Paikka johtavan rinnalla ei ollut tietenkään toivepaikka, mutta se on aina kiinni kavereidenkin ratkaisuista ja ajattelin, että keulaan pääseminenkin olisi ollut mahdollista”, Santtu Raitala jutteli. “Meille eka puolikas oli suhteellisen kovaa voltista, mutta Thai Profit rentoutui menemään tosi hyvin siihen rinnalle. Ei ollut mitään hätää, ja tämä oli sillai tosi kiva startti hevoselle, vaikka joutui tosiaan johtavan rinnalta juoksemaan. Se tuli korvat kiinni maaliin ja voitti tänään oikein helposti.”

Kimmo Aholan 8-vuotias Thai Profit saavutti alkuvuoden kolmannen voittonsa tasoitusennätyksellään 14,6/2120 metriä.

Kärjen takaa loppusuoralla toiseen ulos päässyt Enjoy Pepper seurasi vapaasti toiseksi. Viimeisen takasuoran alkupuolella kolmannelle radalle lähtenyt Lindy Poppins kiri tasaisen hyvin kolmanneksi.

 

Toto5-2: Kaarteen pääosin kolmatta rataa kiertänyt Pipareemo eteni avauspuolikkaan täytyttyä johtoon, nykäisi loppukaarteen alkupuolella ja piti varmaan voittoon ajalla 29,6a/2100 metriä.

Kasvattaja Janne Himasen omistamaa ja Marikki Niinisen valmentamaa 9-vuotiasta Pipareemoa ajoi Hannu Torvinen, jolle voitto oli illan toinen.

“Hevonen oli tosi hyvän tuntuinen tänään jo tuossa pruuveissa ja tosi kivan tuntuisesti pisteli menemään”, Hannu Torvinen kehui. “Lopussa hevonen lähti oikeastaan ite vetämään hienosti, että ei tarvinnut muuta kuin istua kyydissä.”

Lähdön suosikki sai asemat toisesta parista ulkoa, josta lähti kiriin reilut 600 metriä ennen maalia. Se menetti loppukaarteessa tuntuman Pipareemoon eikä saanut enää kiinni, vaikka tuli suoran vahvasti.

Pipareemon takaa loppukaarteessa turhaan toiselle radalle kääntänyt Singer kesti edellisille selvästi hävinneenä kolmanneksi niukasti ennen Laval Rolsia, joka neljännessä ulkona juostuaan oli kirivaiheessa hetken huonossa selässä ja tuli sitten tasaisen hyvin.

Toista rataa ilman vetoapua juossut Villin Viksu laukkasi viimeisen takasuoran lopulla.

 

Toto5-3: Takarivistä lähtenyt War Child sai paikkojen selvittyä loistavat asemat toisesta parista ulkoa, jossa se pysytteli, kun kirejä aloiteltiin viimeisellä takasuoralla.

Edellä mennyt suosikki Stay On Top veti hyvin, ja War Child pääsi maalisuoran avautuessa iskemään kiriin. Voitto tuli sen jälkeen selvällä erolla ja 1.14-vauhtisen päätöksen myötä ajalla 16,1a/2100 metriä.

“Siinä oli hyvät hevoset keulassa, ja ajattelin, että jos nyt olisi tuuria ja lopussa tulee aukko”, ohjastaja Antti Teivainen kertasi tuntojaan. “Se tuli kuin manulle illallinen siinä, ja kyllä hevonen sitten kirmasti selvään voittoon. Tämä yleensä tulee hyvin loppua. Lähtönopeus on vielä vähän sellainen, ettei pääse lähtemään kovaa, mutta tulee aina rehdisti perille asti.”

Kasvattajansa Ville Mäkelän omistama ja valmentama War Child ei edellisissä starteissaan esiintynyt yhtä pirteästi ja oli nyt vasta viidenneksi pelatuin.

Tauolta tullut 4-vuotias India Web veti kärjessä tasaista tahtia ja kesti toiseksi ennen Stay On Topia. Mayflower seurasi kärjen takaa tilaa saamatta neljänneksi.

Sisäradalla neljäntenä ja kolmantena matkannut Indi Band hakeutui maalisuoralla ulommas ja sai tulla viimeisen satasen vapaasti. Se näytti kirivän totosijoille, mutta sitten ravi alkoi hajota ja vaihtui laukaksi parikymmentä metriä ennen maalia.

 

Toto5-4: Antti Teivaiselle heti perään uusi voitto ja vielä edellistä isommalla yllättäjällä. Sisäradan jonossa viidentenä matkannut Langen’s Cza Cza nousi loppukaarteen alussa selkään kolmannelle radalle ja puristi loppuhetkillä nippa nappa edelle. Ajaksi kirjattiin 15,4a/2100 metriä.

Olli Lähtinen valmentaa Ilona Lahdenrannan 7-vuotiasta tammaa, jonka viime kauden kolmesta täysosumasta viimeinen tuli kesällä. Syyskaudella se ylsi vain kerran totoon kolmanneksi, vaikka on jatkanut säännöllistä kilpailemista. Se oli nyt viidenneksi pelatuin.

“Itellekin oli suuri yllätys, mutta saatiin hyvä juoksu sisäradalla ja kärki piti hyvää vauhtia. Se tietenkin vähän pohjusti tätä voittoa”, Antti Teivainen ruoti. “Onneksi saatiin vielä selkä eteen ja saatiin kiri säästää suoralle. Niukasti meni, mutta meni kuitenkin ohi.”

Toisen kaarteen jälkeen neljännestä parista reissuun lähtenyt Way To Go ei pitkään aikaan näyttänyt menestyjältä, mutta se puskutti kolmatta rataa ilman vetoapua vaan tasaisesti eteenpäin, nousi maalisuoralla voittotaistoon ja hävisi vain täpärästi.

Neljännestä sisältä voittajan jälkeen vapaille hakeutunut Tornapull pinnisti tämän kannoilla kolmanneksi.

Lähtösuoralla edistävän oloisesti laukannut Rainbow Highlight selvisi raviaskeleet löydettyään johtopaikan napanneen Erna’s Kingin taakse ja kiersi kaarteen jälkeen johtoon, josta antoi reippaan matkavauhdin jälkeen pahoin periksi.

Erna’s King juuttui täysin pussiin, eikä sisälle kolmanneksi jäänyt suursuosikki Gillian Comery päässyt sekään kirimään missään vaiheessa täysin vapaasti.

BWT Crusaderin kohtaloksi koitui juoksupaikka toisella radalla ilman vetoapua, josta se sinnitteli kuitenkin niin pitkään, että sisärata pysyi kiinni.

 

Toto5-5: Hyvin lähtenyt Kuutti otti reilun sadan metrin jälkeen lyhyen laukan, jatkoi viidennellä sijalla ja sai porukan tiivistyessä asemat toisesta parista ulkoa, josta sai tulla kiertelemättä maalisuoralle asti.

Kolmannesta ulkoa vajaat 900 jäljellä hyökännyt suosikki Siporin Santtu eteni takasuoralla kuolemanpaikalle, kun Arvon Herra painui kärjen rinnalta keulaan.

Siporin Santtu hankki loppukaarteessa yliotteen ja erkani suoralla selästä iskeneen Kuutin kanssa voittotaistoon, jossa toiseksi eniten merkitty Kuutti oli vähän vahvempi.

Ari Moilanen ajoi Jorma Mattilan 10-vuotiasta Kuuttia, jonka kauden toinen voitto tuli 2120 metrillä ajalla 28,2. Päätöspuolikas tultiin valiolukemiin.

“Vauhti oli vaan aika raikasta ekaan kurviin, ja siitä sitten pomppasi laukalle, mutta onneksi se oli aika lyhyt”, Ari Moilanen selvitti. “Päästiin hyvään paikkaan, ja vielä sai päästettyä Tapsan eteen tuolla takasuoralla ja päästiin ihan tuohon suoran alkuun asti selässä. Siitä se kyllä aina kehittää hyvän kirin. Hevonen on mennyt vuosi vuodelta eteenpäin.”

Sisällä neljäntenä ja kolmantena juossut Humu-Liisa pääsi toiseksi viimeisessä kaarteessa Kuutin perään toiselle radalle. Se ei pysynyt lopussa parhaan kaksikon mukana, mutta piti kolmanneksi. Arvon Herra laukkasi loppusuoralla sen sisäpuolelta.