Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 10 Tiffany Journey 7,13 %, 19,12 e

Toto4-2: 6 Olle Roc 59,22 %, 24,63 e

Toto4-3: 3 Sun Capitano 21,83 %, 46,21 e

Toto4-4: 9 Kujanpään Jyräys 10,89 %, 140,01 e

 

Vaihto: 72 420,20 euroa

Toisessa kaarteessa parijonosta kärkihevosen rinnalle kiertänyt Tiffany Journey oli paras Mikkelin maanantai-illan avauskohteessa.

Toto4-1: Suomessa aloittanut 4-vuotias jenkkiruuna Dont Press Send pelattiin suosikiksi, mutta sen mahdollisuudet menivät jo reilusti ennen lähtölinjaa tulleen pahan laukan myötä.

Zavenue ampaisi johtopaikalle, jonka se luovutti kaarteen jälkeen selästään vapaasti ulos nousseelle He’s A Keeperille. Tämä rauhoitti rivakan kiihdytyksen jälkeen voimakkaasti tahtia, ja Esa Holopainen teki takarivistä kolmanteen pariin päätyneen Tiffany Journeyn kanssa toisessa kaarteessa ratkaisun kierrättää tamma kuolemanpaikalle.

“Vauhti hiljeni niin tosi paljon, että tämäkin rupesi painamaan siinä selässä. Ajattelin, että ajetaan eteenpäin. Ei tämä mikään paras paikka tälle ole tuo paikka johtavan rinnalla, mutta oli tänään vähän niin kuin pakkotilanne”, Esa Holopainen selvitti. “Silleen periaatteessa ihan vahva hevonen tämä on, mutta lähdöt on koventunut aika paljon. Hyvin tämä on kyllä kehittynyt, ja tällaisena hyvänä päivänä tämä on kyllä pystyvä hevonen, kun kiimat ja muut ei sotke. Ennen starttia ei vaan pysty yhtään sanomaan, millainen päivä tällä on.”

Neljänneksi eniten pelattu Tiffany Journey puristi 2100 metrin kisassa niukkaan voittoon ajalla 17,6a. He’s A Keeper oli toinen ennen takasuoralla toisesta ulkoa kirikaistalle noussutta Hurry Sundownia.

Dont Press Send sai pääjoukon vielä kiinni ja lähti muiden mukana reissuun, muttei jaksanut vauhdin kiihtyessä nousta taistoon kärkisijoista.

 

Toto4-2: Lähes 60-prosenttisesti merkitty kohteiden luottohevonen Olle Roc selvisi 2600 metrin tasoituksessa takamatkalta kolmanteen pariin ulos, josta Tommi Kylliäinen ajoi puolimatkassa kolmannen kaarteen lopulla eteenpäin.

Takaa terävästi lähtenyt ja avauspuolikkaan täyttyessä keulaan edennyt Alladin Bro ei kierrosta myöhemmin lähtenyt vastaamaan suosikille, ja Olle Roc pääsi päätöskierrokselle lähdettäessä revittelemättä keulaan.

“Yllätti”, Tommi Kylliäinen naurahti. “Sitten kateltiin, miten ulkoa tulee hevoset. Vedin noi (korva)pallotkin pois, mutta mun mielestä hevonen olisi voittanut muutenkin. Sillä oli aika paljon vielä voimia jäljellä. Tämä on kyllä mukava hevonen. Se on hyvä ajaa eikä paina. Ainut oli tänään, kun oli eka volttilähtö, niin siinä se kävi vähän lämpösenä, mutta kun päästiin matkaan, tasaantui ihan hyvin.”

Matias Salon valmentama 5-vuotias Olle Roc on juossut uudessa kotimaassaan nyt neljä kertaa, voittanut kolmesti ja ollut kerran kolmas. Tasoitusennätys parani lukemiin 16,9.

Loppusuoran alusta vapaasti tullut Alladin Bro seurasi Olle Rocin tuntumassa toiseksi niukasti ennen Cragganmorea, joka nousi viimeisen takasuoran lopulla kolmannesta ulkoa selässä kolmannelle radalle ja iski loppukaarteessa tehokkaaseen kiriin.

 

Toto4-3: Sisältä lähtenyt Harmimatic Tinker onnistui pitämään mailin kisan tiukassa kiihdytyksessä johtopaikan. Sun Capitano jäi sen rinnalle, ja suosikki April Sisu pudotti kaarteessa kolmannelta radalta toiseen ulos.

Harmimatic Tinkerin eväät oli syöty jo 11,5-vauhtisen kierroksen jälkeen. Sun Capitanolla sen sijaan voimia riitti. Se painui kärkeen ja jatkoi maaliin asti niin hyvää tahtia, että 8-vuotiaan ruunan ennätys koheni kolme kymmenystä lukemiin 12,3a.

“Paikka kyllä vähän hirvitti, mutta on se aika kova ruuna”, kasvattaja ja valmentaja Mika Ahlström iloitsi. “Se oli kyllä erityisen hyvän oloinen koko talven, että jännityksellä odottelin, mitä se rupeaa tekemään. En kuitenkaan ihan olisi uskonut tällaista. Tästä on mukava jatkaa. Nyt on pisteitä sen verran taulussa, että vähän voi kattoa, missä ajellaan.”

Esa Holopaiselle ohjastajana toisen voiton tuonut Sun Capitano oli toiseksi pelatuin.

Ensimmäisen kaarteen lopussa kolmannesta ulkoa neljänteen sisälle pudottanut Lemon Breezer mahtui takasuoralla kääntämään uudestaan toisen radan jonoon ja kiri lopussa napakasti toiseksi. Kolmannesta ulkoa kiertelemättä tullut Massive Clout pinnisti kolmanneksi ennen Sun Capitanon perässä takasuoralla toiseksi edennyttä April Sisua.

 

Toto4-4: Kaarteen jälkeen toisesta ulkoa ilman vetoapua jatkanut Kujanpään Jyräys iski välittömästi johtaneen Sopun Haasteen rinnalle, mutta kärkipaikka irtosi vasta puoli kierrosta myöhemmin.

Koko ensimmäinen kierros taittui voltista lähdettynä 1.24:n lukemiin, mutta Kujanpään Jyräys kesti sen ja voitti ensimmmäisen kerran lähes viiteen vuoteen tuloksella 25,0/2100 metriä.

Kujanpään Jyräystä ajanut Ville Tonttila perusteli aggressiivista taktiikkaansa sillä, että 11-vuotiaan oriin on sanottu olevan parhaimmillaan johtopaikalta. Vaikka voitosta oli aikaa, takana oli tälle kaudelle jo kuusi lupaavaa starttia, joiden myötä pelaajatkin olivat laittaneet valjakolle neljänneksi eniten merkkejä päätöskohteessa.

Kuusivuotiaana Suur-Hollola-ajossa ennätyksellään 23,0 vain Jokivarren Kunkulle hävinnyt Kujanpään Jyräys oli välillä sivussa kaksi vuotta, juoksi toissa vuonna kuudesti ja joutui jättämään sitten koko viime kauden taas väliin.

“Melkein täytyisi kertoa, mitä ei ole sattunut”, Jaana Väänäsen kanssa Kujanpään Jyräyksen omistava valmentaja Heikki Pyykkö huoahti. “Niin paljon on hankkarivammaa, syvän koukistajajänteen vammaa ja kaikkea muuta siltä väliltä. Pitkään oltu pois, ja meille on jo saavutus, että on päästy radalle. Minä nostin jo kädet pystyyn, mutta Jaana oli sinnikäs ja hoiti hevosta kovasti varmaan toista vuotta. Nyt näyttää siltä, että kestää. Se on treenannut hyvin talven ja jo syksyn ja on saanut kovasti peruskuntoa, mutta päivä kerrallaan mennään.”

Alussa lyhyesti laukannut suosikki Tuurin Toivo pääsi kohtalaisen hyviin asemiin toiselle radalle ja kiri lopussa vahvasti aivan voittajan tuntumaan. Toista rataa ilman vetoapua juossut Hevillä kesti selvästi hävinneenä kolmanneksi.

Ensimmäisessä kaarteessa laukannut Juiseri selvisi Hevillän perään toiselle radalle. Se käänsi viimeisellä takasuoralla kiriin, mutta kadotti samassa raviaan ja laukkasi loppukaarteeseen mentäessä. Se tuli vielä juosten ja ehti Hevillän tuntumaan.