Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 2 Tilda Sonik 10,44 %, 10,65 e

Toto4-2: 4 Enigma Sisu 53,79 %, 13,30 e

Toto4-3: 8 Forastero 2,31 %, 257,53 e

Toto4-4: 1 Kamikaze Tooma 2,06 %, 5440,40 e

 

Vaihto: 66 958,8 euroa

Torstain nelkku alkoi Oulun Äimärautiolla mimmien maililla, jossa Janita Luttusen ajama Tilda Sonik työntyi viime hetkillä kärkeen.

Toto4-1: Avauskohde palautettiin kerran, kun useampi eturivin valjakko jättäytyi ja häiritsi näin takarivin hevosia. Hyväksytyssä startissa Janita Antti-Roikon ajama Veer painui kärkeen ja sai painetta Capesakelta niin, että puolikas taittui talvisissa oloissa kahtatoista.

Veer näytti painavan ohjille koko matkan ajan, mutta kamppaili voitosta silti maaliin asti. Sen takaa välillä jo hieman jäänyt Tilda Sonik tuli päätössatasella takaisin tuntumaan, nousi toiselle radalle ja puristi ykköseksi.

Tulojärjestyksen varmistuminen kesti, kun tuomaristo tutki loppusuoran kaista-ajoa. Honey Star kiri toista rataa napakasti ja joutui nousemaan ulommas, kun Tilda Sonik iski kärkihevosen rinnalle.

Veli-Pekka Sunnarin valmentama Tilda Sonik saavutti kauden toisen voittonsa viidenneksi pelatuimpana ajalla 16,7a/1620 metriä.

“Lappuja meinasin takasuoralla kiskaista, mutta ne oli niin hyvin kiinni, etten saanut niitä vedettyä, mutta hevonen spurttasi oikein mukavasti, kun sai kiriluukun. Katsoin oikealle, että sieltä tullaan, mutta että tilat on vielä nostaa”, Janita Luttunen kuvaili tapahtumia.

Veerin ja Honey Starin välille maalikamera ei saanut eroa, ja toinen sija jaettiin niiden kesken.

Lähdön suosikki BWT Alarm saattoi laukata voittonsa, sillä toisella puolikkaalla takaa kärkiryhmän kiinni ajanut ja takasuoralla heti kiriin iskenyt näytti jo saavan yliotetta, kun sekosi askelissaan noin 150 metriä ennen maalia.

 

Toto4-2: Kohteiden pelatuin hevonen Enigma Sisu seurasi vauhdilla vetänyttä Dilba Sisua, iski viimeisellä takasuoralla kärkeen ja piti kohtalaisen varmasti, vaikka kaiken aikaa perässä tullut Armani Press ja takasuoralla kärkiryhmän tavoittanut She Is Cecilia tulivat maaliin tuntumassa. Ajaksi tuli 15,9a/2120 metriä.

“Vähän yllätti minuakin, mutta Dilba Sisu veti reipasta ja se sopi meille hyvin”, Kari Alapekkala kertasi. “Tämä jää odottelemaan maalisuoralla kavereita, mutta piti silti varmaan voittoon. Se nousi lopussa vähän ulos, mutta ei se vaikuttanut tulojärjestykseen.”

Nelivuotiskauden jälkeen Ruotsista Alapekkalalle siirtynyt Enigma Sisu on syksyn kuluessa lähtenyt kulkemaan mallikkaasti, ja voitto oli sille kolmas Suomessa.

“Tällä oli silloin hankaluuksia, kun se tuli. Vuosi aikaa ostettiin tämä, ja pari kuukautta ihan pelotti ajaa, kun se oli aika meneväinen ja tuo takapää oli aika kevyt”, Kari Alapekkala paljasti. “Sitä on ajettu vaan paljon, ja nyt se on jo ihan mieleinen hevonen.”

 

Toto4-3: Takana toisen radan jonossa seurailleella Forasterolla näytti olevan vauhtijuoksussa vaikeuksia pitää asemiaan, mutta kun porukka tiivistyi kunnolla viimeisellä takasuoralla ja Petteri Joki käänsi 10-vuotiaan ruunan kiriin, tilanne muuttui olennaisesti.

Forastero eteni nopeasti kärjen rinnalle, josta vyöryi maalisuoralla voittoon ajalla 15,6a/2120 metriä. Tulosrivistö oli mennyt heikkoon kuntoon, ja Forastero oli vasta kuudenneksi eniten pelattu yllättäjä.

“Sillä on ollut tosi huonoa tuuria juoksujen kanssa”, Ida Lantto painotti. “Sanoinkin Petterille, että luota siihen. Kirit on jäänyt lyhyeksi, eikä se ole oikein pätkähevonen. Hokit ei ole ennen sopinut sille, ja se vähän jännitti, että miten käy, mutta tällä kertaa näköjään meni hyvin.”

Flirt Fortuna kiri kolmannesta sisältä toiseksi ennen perässään seurannutta Flash Sprucea, joka ohitti Loving You Deeplyn juuri ennen maalia.

Suosikiksi pelattu Loving You Deeply jäi toisen kaarteen alussa toiselle radalle ilman vetoapua, kun Daddy’s First laukkasi edestä. Loving You Deeply painui viimeisen takasuoran alkupuolella keulaan, muttei jaksanut puristaa ihan täysillä perille.

Johtopaikalla juossut BWT Rock And Roll heitti viimeisen takasuoran alussa yhtäkkiä vaihteen pois päältä. Ohjissa ollut Niko Jokela kertoi, että voimia oli mutta kenkä lähti.

 

Toto4-4: Kolmannesta sisältä loppusuoran alussa tilaa saanut Kamikaze Tooma aiheutti heti perään toisen kunnon yllätyksen.

Maarit Takalo hankki 5-vuotiaan ruunan vuoden alkupuolella Ruotsin nettihuutokaupasta. Se aloitti Suomessa heti kakkosella, mutta nyt tuli vasta ensimmäinen voitto seitsemänneksi pelatuimpana ajalla 16,8a/2120 metriä.

“Hevonen on koko ajan esittänyt ihan kivasti ja mennyt eteenpäin ja kehittynyt, ja nyt oli tuurit kohdillaan”, Maarit Takalo arvioi.

Viidennestä ulkoa etukaarteessa toisen perässä kolmannelle ja loppukaarteessa edelleen neljännelle radalle noussut Moonwhisper kiri maalisuoran lujaa ja ehti taustalta vielä aivan voittajan tuntumaan toiseksi.

Ensimmäisessä kaarteessa johtopaikan vallannut Kiss Sånna piti kiinni paikasta ja veti reippaasti. Viimeinen satanen oli vaikea, mutta Kiss Sånna sinnitteli kolmanneksi ennen perästään vapaasti tullutta Hillbilly Brucea.

Snowline Acen kohtaloksi koitui juoksupaikka toisella radalla ilman vetoapua. Lähdön suosikki M.T.Miss Molly sai hyvän juoksun sen takana, mutta viimeisellä takasuoralla alkaneessa kirissä ei ollut tehoa.