Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 11 Tokumentti 40,48 %, 3,67 e

Toto4-2: 9 Wild Bloom 4,74 %, 43,75 e

Toto4-3: 4 Hard Chip 18,98 %, 111,76 e

Toto4-4: 7 Callela Kailash 1,90 %, 2101,09 e

 

Vaihto: 51 719,20 euroa

Kuopion sunnuntainelkun avauskohteen suosikki Tokumentti oli lisämetreistä huolimatta omaa luokkaansa.

Toto4-1: Neljänkymmenen metrin takamatkalta lähtenyt Tokumentti selvisi kuudenteen pariin ulos, josta se lähti toisessa kaarteessa selässä kolmannelle radalle. Se jatkoi seuraavan kaarteen alkupuolella ilman vetoapua, eteni tasaisen vahvasti ja painui keulaan jo loppukaarteeseen mentäessä. Muiden vauhti hiipui, ja Tokumentti erkani ylivoimavoittoon 2140 metrin ajalla 29,4.

Tokumentti siirtyi viime kesänä Heikki Mikkosen valmennukseen. Se voitti loppukauden starteistaan kaksi, ja tämä vuosi on käynnistynyt täydellisesti, kun kasvattaja Seppo Miettisen omistama 10-vuotias ori on kukistanut vastustajansa kummassakin kilpailussaan.

Avauskierroksella pääosin johtopaikalla juossut Pyöriän Topias ei puolimatkassa pystynyt vastaamaan toisesta ulkoa iskeneelle Onon Nopsahotille, mutta puristi hyvin perille ja nousi vielä selvästi toiseksi. Onon Nopsahotti kesti kangistumisestaan huolimatta kolmanneksi.

 

Toto4-2: Johtoon avannut suosikki Goldshoe Bonnie sai pitkin matkaa painetta Jet Setteriltä. Se oli silti kiinni voitossa pitkälle maalisuoraa, mutta Wild Bloom työntyi juuri ennen linjaa edelle.

Viidennestä ulkoa viimeisen takasuoran alussa selässä kolmannelle radalle lähtenyt Wild Bloom jatkoi päätöspuolikkaan käynnistyessä ilman vetoapua, kun Omnia Lindy laukkasi edestä.

Wild Bloom punnersi tasaisen hyvin maaliin asti ja ehti ajoissa keulahevosen ohi. Päätöspuolikas oli enää 1.20-vauhtinen, mutta Wild Bloomin ajaksi koko 2100 metrin matkalle tuli 18,0a.

Pekka Vehviläinen ajoi Minja Lyytikäisen 9-vuotiasta tammaa, joka voitti marraskuussa kahdesti peräkkäin. Nyt se oli viidenneksi eniten merkitty yllättäjä.

Wild Bloomia seurannut Come On Day käänsi jo loppukaarteessa vapaalle neljännelle radalle. Se tuli samaa tahtia voittajan kanssa ja puristi viime hetkillä kolmanneksi.

Reippaan avauspuolikkaan jälkeen kärkihevosen taakse mennyt Jet Setter nousi etusuoralla uudestaan rinnalle pitämään tempoa. Se yritti rehdisti, mutta joutui tyytymään vain vähän hävinneenä neljänteen sijaan.

 

Toto4-3: Yli 47-prosenttisesti merkitty kohteiden luottohevonen Eliot Ness jäi toiseksi, kun ensimmäisellä takasuoralla johtoon edennyt Hard Chip pisteli päätöspuolikkaalla 16,5-vauhtia karkuteille.

Kärkipaikka ei irronnut ilmaiseksi, sillä Hard Chip joutui kiertämään alkumatkan kolmatta ja osin neljättäkin rataa, mutta takasuoran päättäväinen isku tuotti tulosta. Kun se sai vetää välikierroksen rauhassa, voimia säästyi loppuun.

Voitto oli toiseksi eniten pelatulle 7-vuotiaalle Hard Chipille kauden ensimmäinen, mutta koko uralla jo kahdeksas ja tuli 2100 metrillä ajalla 18,0a.

Eero Lappeteläisen valmentamaa Hard Chipiä ajoi 23-vuotias Birgitta Lappeteläinen, joka saavutti näin ensimmäisen täysosumansa hevosen ohjissa. Hän on ajanut kaikki seitsemän starttiaan Hard Chipillä. Poneilla ykkösiä tuli aikanaan yksitoista.

“Aika kivaa, kun pääsi ekaa kertaa ensimmäisenä maaliviivalle ja neljännes on tästä hevosesta on vielä minun”, Birgitta Lappeteläinen riemuitsi.

Puolimatkassa viidennestä ulkoa reissuun lähtenyt Eliot Ness eteni takasuoralla Hard Chipin tuntumaan toiselle radalle, muttei pystynyt haastamaan ja jäi lopulta selvästi toiseksi.

Kolmannesta ulkoa päätöspuolikkaalle lähdettäessä viidenneksi edennyt Winter Amiraal puristi tasaisesti loppuun asti ja kipusi kolmanneksi.

Alussa kolmatta rataa kiertänyt Kiss Sånna päätyi paikkojen selvittyä toiselle radalle ilman vetoapua. Se vastasi kolmannessa kaarteessa Eliot Nessille ja seurasi sitten tämän tuntumassa maalisuoralle, joka oli kuitenkin vaikea.

 

Toto4-4: Rivi päättyi isoon yllätykseen, kun juoksuradalta johtoon avannut Callela Kailash veti maaliin asti. Se oli lämminveristen kovassa tasoituksessa vasta kymmenenneksi suosituin merkki.

Jani Ruotsalainen ajoi viime kesänä Tomi Jonnisen valmennukseen siirtynyttä 8-vuotiasta Callela Kailashia, jonka edellinen voitto oli pääradalta yli kahden vuoden takaa. Callela Kailash taittoi 2100 metriä melko tasaisella vauhdinjaolla aikaan 17,2.

“Se on periaatteessa hyvä, mutta huonoja startteja on tullut ja huonoja sijoja. Tänään oli tommoinen paikka, niin kokeiltiin keulasta. Tuntui, että nuo kärrytkin piristi hevosta”, Jani Ruotsalainen huomautti.

Callela Kailash on tilastotietojen mukaan juossut jenkkikärryistä aiemmin kahdesti, mutta niillä kerroilla ei tullut voittoja, joita koko uralle on kertynyt kymmenen.

Viimeisen kierroksen alussa neljännestä parista selässä kolmannelle radalle lähtenyt Orlando Knick jatkoi takasuoralla ilman vetoapua, eteni loppukaarteen puolivälissä kuolemanpaikalle ja piti siitä puolittain voittajan kupeella toiseksi.

Kärjen takaa maalisuoran alussa toiseen ulos siirtynyt Dancinginthedark ei syttynyt kirimään, mutta seurasi kolmanneksi niukasti ennen isoa nippua.

Paalun ykköspaikalta huonosti käynnistynyt suosikki Essi Van Press hakeutui toiselle radalle, jota juoksi lopulta kolmantena. Se kiersi kolmannella puolikkaalla toiselle ilman vetoapua, mutta antoi päätöspuolikkaalla selvästi periksi.