Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 6 Tonight Leader 43,45 %, 2,84 e

Toto4-2: 12 Salama Sea 2,31 %, 56,05 e

Toto4-3: 9 Flash Spruce 31,89 %, 110,86 e

Toto4-4: 1 Canwin B.F. 41,61 %, 125,67 e

 

Vaihto: 53 555,32 euroa

Oulun maanantai-illan pelatuin Toto4-hevonen Tonight Leader piti kiihdytyksessä hankkimansa johtopaikan varmasti, vaikka painetta tuli pitkin matkaa.

Toto4-1: Neljäs kilpailu tuotti Tonight Leaderille nelivuotiskauden ensimmäisen täysosuman, mutta totosijat ovat käyneet tutuiksi eikä esityksissä ole ollut juurikaan moittimista. Nyt se lähti auton takaa reippaasti, pääsi kaarteeseen mentäessä kärkeen ja veti tasaisen rivakkaa tahtia, kun ensin Blue Moon Stella ja puolimatkan jälkeen Like Elvis tuli vaativan oloisesti tuntumaan.

Haastajat väsyivät, ja sisärata aukesi. Tonight Leaderilla oli kuitenkin pateja, eikä voitto ollut uhattuna. Täysi matka taittui aikaan 16,6a.

“Hetki mentiin hiljempaa etusuoralla, ja sitten sieltä jo Tuomas (Like Elvistä ajoi ennakkotiedoista poiketen Tuomas Pakkanen) tuli reippaasti rinnalle ja taas lähdettiin”, Klemolan perheen suojattia ajanut Hannu Hietanen kertasi. “Yritin hetken pitää sisärataa kiinni, mutta Tuomaksella hiipui sitten niin voimakkaasti, että pakko oli lähteä ajamaan alta pois. Lähti sitten kyllä tosi hyvin. Kun oikein alkaa ymmärtää kilpailusta, niin kykyjä on.”

Tonight Leaderia lähinnä sisällä seurannut Suzie Cue pilasi laukkaan loppukaarteen puolivälin jälkeen, ja toiseksi sijoittui seuraavana jonossa tullut BWT Alarm. Takasuoralla neljännestä parista hyökännyt Garland Star kiri kolmanneksi ennen sisältä vapaasti tullutta Furman Webiä.

 

Toto4-2: Alkumatkan tapahtumat enteilivät jo yllätystä, kun suosikki Unite’ Gams ei löytänyt ravirytmiä ja Bea Conchita päätyi rajussa kiihdytyksessä kuolemanpaikalle.

Takarivin uloimmalta paikalta lähtenyt Salama Sea seuraili hännillä, kunnes viimeisen takasuoran alussa sai Jukka-Pekka Niskaselta menoluvan ja leiskautti takasuoran aikana neljättä rataa pitkin koko porukan ohi.

Vasta 28 kertaa kilpaillut Salama Sea on 9-vuotias. Se palasi tähän kisaan viime syksynä alkaneelta tauolta, ja voitto oli iso yllätys niin pelaajille kuin taustavoimillekin.

“Yhtä iso pommi kuin eilinen kultamitali”, valmentaja Samuli Sinkkonen vertasi. “Ongelmia on tämän hevosen kanssa koko ajan. Ajetaan nyt kilpaa niin paljon kuin pystytään. Aina kun se pysyy terveenä, niin se jollakin lailla pärjää. Se olisi ihan kohtuuhyvä hevonen, mutta psyykkeen kanssa on vähän ongelmia.”

Samuli Sinkkosella on itsellään menestyksekäs juoksu-ura, jonka huippuna löytyy Suomen mestaruus 800 metriltä.

Ajan 16,4a täydellä 2100 metrin matkalla tehnyt Salama Sea oli seitsemänneksi käytetyin merkki.

Viimeisellä takasuoralla neljännestä parista hyökännyt Foxlander pääsi loppukaarteen alkupuolella toiselle radalle ja puristi toiseksi ennen johtanutta Vic Afeidasta.

 

Toto4-3: Avoimissa lähdöissä kaksi edellistä kilpailuaan juossut Flash Spruce oli omiensa joukossa lopulta täysin ylivoimainen, kun Tuomas Pakkanen käänsi sen kiriin viimeisen takasuoran alussa.

Kolmannesta parista kiriinsä lähtenyt Flash Spruce eteni hetkessä johtaneen Smart Leaderin rinnalle, painui loppukaarteen alussa keulaan ja kiskoi koko päätöspuolikkaan 1.09:n lukemiin. Ajaksi kirjattiin 14,3/2100 metriä.

“Kyllä hyvä oli hevonen ja meni hyvin kengilläkin”, Tuomas Pakkanen ihasteli. “Tietenkin ollut paljon sitä katkonaisuutta aiemmin, ja nyt on ollut uusia niksejä. Ajettiin välillä ilman kenkiä, ja saatiin korvia ruveta aukomaan. Se sai tuohon hevoseen pykäliä lisää. Ja nyt kun on startteja tullut tiheämpään, minusta tuntui, että se oli parempi kuin Vieremällä. Jännä homma, kun on tullut useampi startti lähekkäin, tullut sitä herkkyyttä ihan eri lailla.”

Kärkipaikan menettänyt Smart Leader oli kiinni kakkosessa, kunnes loppukaarteen puolivälissä sekosi askelissaan.

Takasuoran alussa Flash Sprucen perässä kirikaistalle lähtenyt Faith In Life ei pysynyt alkuunkaan sen mukana, mutta punnersi siitä reilusti jääneenä kolmatta rataa tasaisesti toiseksi. Alussa lyhyesti laukannut Amanda Rose jatkoi kolmatta rataa eteenpäin, kunnes kaarteen jälkeen pääsi toiselle radalle ilman vetoapua. Siitä se oli rehti kolmas.

 

Toto4-4: Petri Salmelan 5-vuotias ruotsalaisori Canwin B.F. aloitti lähes vuoden tauolta kahdella voitolla Bodenissa, eikä tappiota tullut myöskään kolmannessa kisassa. Sisäradalta kiihdyttänyt Canwin B.F. johti alusta loppuun ja kuittasi tonnin ajalla 15,8a/2100 metriä.

“Jouduttiin lähtemään niin kovaa kuin hevonen tästä ykkösradalta lähti”, ohjissa ollut Santtu Raitala painotti. “Niukin naukin saatiin keulapaikka puolustettua, mikä sitten varmasti auttoi meitä loppulähdön aikana.”

“Tämä on hiljaisessa vauhdissa vielä vähän semmoinen honkkeli, se kompastelee ja miettii omia asioitaan. Tosi lunki hevonen, ja sekin vaikuttaa siihen, ettei se ole hiljaisessa vauhdissa skarpeimmillaan.”

Kolmannen puolikkaan aikana neljännestä parista kuolemanpaikalle kiertänyt Decamerone tsemppasi voittajan tuntumassa toiseksi ennen Filius Felixiä ja Take Me With Youta, jotka eivät päässeet yrittämään sisäradan jonosta.