Toto5-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto5-1: 14 Trouble Leader, 30,62 %, 3,00 euroa
Toto5-2: 1 Haley Web, 6,29 %, 23,30 e
Toto5-3: 10 Metkutus, 18,85%, 73,40 e
Toto5-4: 13 Surprise Leader, 25,17 %, 148.10 e
Toto5-5: 11 Viking Grace, 21,61 %, 313,40 e

Vaihto: 55 353,10 euroa

Vastustajat olivat aseettomia Jukka Torvisen ohjastaman Trouble Leaderin kirin edessä Kaustisen Toto5-avauskohteessa.

Hannu Hietanen oli kiihdytyksessä terävänä kakkossuosikki Tessloven rattailla ja nappasi keulapaikan. Alussa moni kilpailija pilasi laukkaan, jolloin takamatkan suljetulta lähtöpaikalta matkaan lähtenyt Trouble Leader pääsi herkulliseen juoksupaikkaan 3. ulos.

Petri Klemolan valmentama Trouble Leader sai kirikäskyn viimeisen takasuoran alussa ja lennähti parin sadan metrin pätkällä ohi keulassa hölkkäilleen Tessloven ja piti tämän pienen matkan päässä maaliin asti.

“Hyvät ohjat ja potkut”, Jukka Torvinen kertoi ensimmäistä kertaa ohjastamastaan voittajasta. “Vähän aloittelija se vielä on, kun ei montaa lähtöä ole juossut. Muutakin on sillä mielessä kuin kilpaileminen, mutta sitten kun mennään, niin mennään hienosti. Viimeksi näin sisäpuolen hevosen rattailla, että Trouble Leaderin ohjaus oli vaikeaa, mutta nyt vaihdettiin kuolaimia, eikä sellaisia ongelmia ollut.”

Kolmivuotiaan Trouble Leaderin uran toinen voitto tuli kilometriajalla 17,2 / 2120 metriä.

Suosikin jälkeen toiseksi ensimmäisessä Ravinaisten T5-ohjastajakilpailu -lähdössä piti Tesslove. Mauno Laurila kannusti valmentamansa Floyd Kenwoodin kolmosrahoille.

Toto5-2: Kolmivuotias Haley Web kaatoi pelipankki Blanket Slipperin.

Niko Jokela latasi suursuosikki Blanket Slipperin odotetusti vetotöihin. Avauskierroksen se sai vetää rauhassa 18,0-kyytiä, mutta jo kolmas puolikas hurjasteltiin rinnalla ravanneen Callela Kassiuksen avustamana 14,5-kyytiä.

Santtu Raitala nosti nelossuosikki Haley Webin 2. ulos loppukaarteessa, ja samassa Callela Kassius laukkasi. Maalisuoralla Santtu Raitala näki hevosensa lyövän keulahevosen ja alkoi tarkkailla muita vastustajiaan. Niistäkään ei ollut Emilia Hirven valmennettavalle vastusta, joka palasi kolmen hutistartin jälkeen voittokantaan ajalla 16,8a.

“Johtavan selkä saatiin puolustettua, ja kaikki urkeni sen jälkeen hienosti. Tässä on monta hyvää ominaisuutta. Se kilpaili tammojen ikäluokkalähtöjen karsinnoissa, joissa olisi voinut jossain olla finaalissakin ilman huonoa juoksunkulkua”, Santtu Raitala kertoi.

Toisessa Ravinaisten T5-ohjastajakilpailu -lähdössä Blanket Slipper jaksoi toiseksi. Harri Kotilainen tuli Maccabi Yosefin kyydissä seuraavana maaliin.

Toto5-3: Kylmäveristen ykkössarjassa työmyyrä Metkutus otti kauden toisen voittonsa.

Juha-Matti Paavolan suojatti Metkutus sai kirikäskyn totutun aikaisessa vaiheessa päätöslenkin alussa ja puursi pitkällä kirillään hallittuun voittoon.

“Ihmeen sitkeä Metkutus on, kun jaksaa aina tehdä päivän työn”, Juha-Matti Paavola kiitteli 14-vuotiastaan.

Kolmossuosikki Metkutus kilpaili viime ja sitä edellisellä kaudella 41 kertaa, mutta Kaustisen startti oli “vasta” kauden 25.

“Tänä vuonna on ajettu vähän vähemmän, kun tuli pari pikkuhaaveria – naarmuja jalkoihin. Koitettu ajaa seiskavitosia, kun korotetut rahatkin ovat siellä hyvä, ja kerätä rahaa niistä.”

Santtu Raitala tarjoili edellisen lähdön tapaan ajokilleen tarkan reissun. Jonnin Joutava palkitsi sen kakkossijalla. Lumi-Hessu ylsi maalilinjalle seuraavana valmentajansa Veli-Erkki Paavolan kanssa. Myöskin tämä lähtö oli Ravinaisten T5-ohjastajakilpailun koitos, kuten jokainen muukin Toto5-lähtö tänään.

Toto5-4: Petri Klemolan ja Jukka Torvisen yhteistyö sujui sataprosenttisesti, kun myös Surprise Leader voitti lähtönsä.

Harri Kotilaisen ajama Kunnaan Einar pääsi pitkän matkan kisassa keulapailalle, jossa sai vetää kaksi kierrosta tasaisesti. Kirilenkin alussa ulkoratoja mietitettiin urakalla, jolloin Jukka Torvinen joutui takasuoralla jo iskemään neljännelle Surprise Leaderin rattailla.

Maalisuoralla Kunnaan Einar ja Surprise Leader järjestivät tiukan ja jännittävän voittomatsin, joka kääntyi pienellä erolla jälkimmäisen hyväksi.

“Yllättävän kaukana oltiin parijonossa. Olisin ajatellut, että yksi kaksi paria lähempänä oltaisiin oltu, mutta sieltä jouduttiin kokeilemaan. Loppusuoran alkuun asti tuntui, että meillä on varaa, ja hevonen rutisti tosi hienosti maaliin asti. Tämä on nuori hevonen, jolla on valoisa tulevaisuus kyllä”, kaksoisvoittaja-Torvinen suunnitteli.

The Swede kipusi 60 metrin takamatkalta kolmenneksi Ville Pohjolan ajamana.

Toto5-5: Riina Rekilä ilmoitti kolmivuotiaan Viking Gracen avoimeen Jixy-ajoon ja se palkittiin 4000 euron arvoisella ykköstilalla.

Suosikki Juliet Ale joutui pistelemään avauspuolikkaan kolmatta rataa, mutta pääsi kierros maaliin etenemään aina keulaan asti ohi johtaneen Anni Suen.

Annie Sue nousi loppukaarteessa toisella haastamaan keulahevosta, ja samalla ulkoratoja pitkin rymistelivät Spirit Squad ja Viking Grace. Porukan nuorimmalla oli lopussa paras vauhti, eikä kaikki ollut Riina Rekilän mukaan edes pelissä.

“Tosi hyvin ja helposti meni. Tamma olisi vielä puoli kierrosta ja ylikin voinut jatkaa samaa vauhtia”, Rekilä paljasti. “Se tuntui, että meinasi yli mennä, mutta onneksi rauhoittui menemään takana. Jouduttiin kiertämään, mutta tuntui varaa olevan ja hyvin tuli loppua. Viking Grace on hyvä hevonen tänne. Sillä on hyvä pää ja moottori. Tammalla on tosi paljon ollut vastoinkäymisiä, mutta se tulee aina. Terveenä olisi varmaan aika hyvä hevonen.”

Kakkossuosikki Viking Grace voitti komealla tuloksella 12,7a / 1609 metriä.

Taistossa kakkossijasta parhaiten loppua pisteli Anni Sue. Spirit Squad oli kolmas.

Jukka Torvinen voitti Kaustisella ratkenneen Ravinaisten T5-ohjastajakilpailun ennen Niko Jokelaa ja Santtu Raitalaa. Jukka Torvinen palkittiin hiittikärryillä.

“Mietin tässä miten saadaan kärryt liikenteeseen, ei ehkä mersun katolle laiteta”, Jukka Torvinen pohti.