Toto65-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto65-1: 6 True Devotion, 2,76 %, 12,62 euroa
Toto65-2: 4 Wille’s Rainpower, 42,74 %, 24,63 e
Toto65-3: 2 Briljantti Buugi, 21,29 %, 62,11 e
Toto65-4: 7 Crossover, 23,73 %, 152,97 e
Toto65-5: 7 Birgit Combo, 3,54 %, 3106,23 e
Toto65-6: 12 Enon Vilppi, 12 Enon Vilppi, 4,75 %, 8524,08 euroa

Kuusi oikein -voitto-osus 8524,08 euroa
Viisi oikein 248,52 e.

Vaihto: 191 618,88 euroa

Poisjääntien jälkeen kuuden hevosen voimin mitelty Vermon Tammatähti-lähtö päättyi yllätysvoittoon, kun Kimmo Taipaleen treenistä ensimmäistä kertaa kisannut True Devotion kiri parhaaksi.

Toto65-1: Tammalähdön kiihdytys oli raju, kun sisäradalta L Dees Maggiesbest avasi lujaa, kuten myös Club Nord Elit ja Ice Wine ulkopuolelta. Juha Utalan ajama Ice Wine hehkutti kaikista uloimpaa väkisin vetotöihin, mutta hintalappuna luki 07,7-vauhtinen avaus.

Rajun alun jälkeen otettiin toki vauhtia pois, mutta silti kierros kellotettiin 12,7-lukemiin. Ice Wine tuli sitkeästi maaliin, muttei voinut mitään, kun Esa Holopainen pääsi True Devotionin kanssa loppukurvissa sisältä ulos ja kiri napakasti helppoon ykköstilaan 2120 metrin voittoajalla 13,2a.

”Ehkä pienenä yllätyksenä tuli. Testistartti oli, että missä mennään. Viimeiseen kurviin näytti tamma tosi hyvälle. Se tosi lujaa tuli, ja hyvillä mielin olen. True Devotion on kolme viikkoa ollut tallissa, se tuli hyvässä kunnossa. Vähän on sitä hoidettu, ei sen kummempaa”, Kimmo Taipale kertoi ja jatkoi tallinsa kuulumisista.

”Suomenhevosia on enemmän, mutta lämpöisiä on tullut myös lisää, joka mukava asia.”

Ice Wine piti hopealle ennen suursuosikki Selene Lunea, joka tuli 2. ulkoa maaliin vailla loistoa. Club Nord Elit nousi toisessa kaarteessa vetämään toista rataa, josta taipui varhain.

Toto65-2: Rivi jatkui suosikkivoitolla, kun Hannu Torvisen ajama Wille’s Rainpower ei erehtynyt keulaan päästyään.

Wille’s Rainpowerin keulajuoksu ei näyttänyt 1. kaarteen alussa kovin todennäköiselle, sillä sisäradalta Pasi Tikkala kiihdytti Don Leggion kanssa lujaa ja päättäväisen oloisesti matkaan. Don Leggio laukkasi pian, jolloin estettä Wille’s Rainpowerin kärkeen pääsylle ei enää ollut.

Esa Holopainen haki tosissaan jo toista ykköstilaa illalle, kun ajoi Runaway Ninalla toiselta ilman vetoapua, vaikka olisi päässyt alkumatkasta laskeutumaan myös suosikin perään. Tamma kiritti Wille’s Rainpoweria hyvin, mutta ohi sillä ei ollut muiden tavoin asiaa.

“Wille’s Rainpower piti helposti kaverin rinnalla. Se on kiva heppa, kun alkaa oikein valmistumaan, se voittaa monta lähtöä, kun terveyttä vaan piisaa”, Hannu Torvinen ennusti Christa Packalenin valmennettavasta.

Wille’s Rainpower korjaili ennätyksensä lukemiin 14,2ake.

Fandango Brick sai 2. ulkona namureissun, mutta Santtu Raitalan ajokilla ei ollut rahkeita totoon. Sen ohi kolmanneksi kiri viime viikolla voittanut Mr Big Money

Toto65-3: Jukka Kauppisen suojatti Briljantti Buugi viimeisteli ensi tiistain kriterium-karsintoihin voitolla.

Ari Moilasen ajokki Hymeri sai pidettyä keulapaikan, mutta rinnalla taivaltanut kaksikko El Timotei – Raija Saarinen piti huolta, ettei matkavauhti pääse hiljaisiin lukemiin.

Jukka Kauppinen kertoi Toto-TV:n haastattelussa ennen lähtöä, että lähtee hakemaan Briljantti Buugille nättiä reissua. Hän käänteli ajokkinsa kolmannelle ensimmäisenä jo puolimatkassa keskipitkää matkaa, ja sai Hannu Hietasen ja Wantteran vetoavuksi.

Wanttera jyräsi väkevästi kärkeen, muttei pystynyt torjumaan kolmossuosikki Briljantti Buugia lopussa, joka voitti varmoin ottein tuloksella 28,1/2620 metriä.

“Ajattelin, että lähtee siitä muutkin, että pakko lähteä, vaikka nuori hevonen”, Jukka Kauppinen kommentoi aikaista ratkaisuaan. “Briljantti Buugi on jaksava käteen, olin luottavainen. Ajoin lopussa herkästi, ettei tule ongelmia. Ei ajettu hampaat irvessä.”

Toto65-4: Crossover täydensi hattutemppunsa Vermosta, kun Jukka Torvisen ajokki “juoksi muilta jalat alta”.

Lähdön käsikirjoitus meni heti uusiksi, kun suosikki Bismarck Comery laukkasi kiihdytyksessä.

Riikka Helasrannan treenaama Crossover avasi ulkoa napakasti keulaan, jossa piti vesisateesta huolimatta liekin isona. Huippivireinen ruuna vei täyden matkan mittelön hulppealla voittoajalla 12,3a.

Jukka Torvisen mukaan Crossover meni kovaa vauhtia omasta tahdostaan.

“Hevonen meni tosi innokkasti. En halunnut paljoa enempää vetää, vaan sen ehdoilla mentiin.”

Sisärata veti. Casimir Tof oli 2. sisältä toinen ja Rim Bay Kickapoo sen takaa maalissa seuraavana.

Olli Koivunen kertoi Bismarck Comeryn laukasta Toto-TV:ssä.

“Se laukkasi heti, kun lähtöauto irtosi — samalla sekunnilla yhteen askeleeseen. Se nuorena harrasti tuollaista, mutta ei ole pitkään aikaan sitä tehnyt — tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta.”

Toto65-5: Junnustartti-finaalissa kaksivuotiaat jahtasivat 5000 euron ykkösrahaa. Varsalähdön voittaja tuli Pekka Korven tallista, joka ei oudolta yhtälöltä kuulosta, mutta seiskaradalta avannut voittaja Birgit Combo oli jäänyt seiskaradalta yllättäjän rooliin.

Birgit Combo latasi mestarin itsensä ajamana terävästi keulapaikalle. Se sai suursuosikki The Great Kempin rinnalleen 2. kaarteessa, mutta haastajasta ei ollut muiden tavoin ohitukseen, vaan viidenneksi veikatuin Birgit Combo irtosi muista uransa toisessa kisassaan ennätysajalla 16,2a/2120 m.

“Kyllä tää ihan juoksijavarsa on, että tiesin, että tällä pääsee aika lujaa”, Pekka Korpi myhäili voittajahaastattelussa. “Se lähtee vähän liiankin lujaa matkaan, yritin rauhallisemmin lähteä. Viimeisessä kurvissa kun annoin löysiä, tuntui ettei kukaan meitä tavoita.”

Unique Sunrise täydensi 148-kertoimisen kaksarin, Time Match otti pronssia.

Toto65-6: Yllättäjävoittajia vilissyt kierros päättyi samoin nuotein, kun Jari Aution suojatti Enon Vilppi lopetti parhaaksi.

Antti Teivainen taituroi Enon Vilpin 12-radalta toiseen ulos, josta se kiri parhaaksi ennen tasaista rintamaan, josta kakkossijan otti Julmin ennen Lakuria.

“Yllättävän hyvin lähti juoksu menemään, vaikka kolmatta jouduttiin ajamaan eka kaarre. Vaikka jäätiin kuolemanpaikalle, saatiin hetkeksi vahva hevonen vetämään. Saatiin yliote loppusuoran alussa, mutta hevonen alkoi vähän odottelemaan. Sitten kun painetta tuli ulkoa, hevonen vastaili sitä mukaa”, Antti Teivainen jutteli 2120 metrin kisan ajalla 24,5a voittaneesta oriista.