Toto76-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto76-1: 10 Tulinko 19,24 %, 0,90 e

Toto76-2: 7 Midnight Hour 22,79 %, 3,20 e

Toto76-3: 3 Jonesy 85,78 %, 3,50 e

Toto76-4: 1 Callela Ladyboss 11,87 %, 27,10 e

Toto76-5: 4 Orlando Point 21,52 %, 92,10 e

Toto76-6: 11 Her Royal Highness 33,33 %, 143,90 e

Toto76-7: 2 Boulder Cannon 5,23 %, 1949,90 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 1949,90 euroa

6 oikein 22,20 euroa

 

Vaihto 422 934,20  euroa

Takarivistä ei ollut lauantain Toto76-avauksessa lopulta haittaa, sillä Tulinko päätyi revittelemättä toiselle radalle ilman vetoapua ja jyräsi Jokimaan loppusuoralla varmasti kärkeen.

Suosikiksi pelattu Välkyn Tuisku lähti auton takaa erittäin lujaa ja oli jo menossa Josveisin ohi johtoon, kun sekosi askelissaan ennen kaarretta. Koskelan Akseli tuli tämän jälkeen Josveisin rinnalle ja pääsi 17,5-vauhtisessa aloituksessa paikanvaihtojen jälkeen keulassa jatkaneen Josveisin taakse sisälle.

Kärkihevosista reilusti jääneenä tullut Tulinko jäi tässä vaiheessa toisen radan vetäjäksi, mutta paikka kävi niin hevoselle kuin sitä ohjastaneelle valmentaja Jussi Miettiselle.

“Päädyttiin vähän puoliväkisin siihen, mutta se sopii tuolle kyllä hyvin, kun se saa mennä siinä vapaasti”, Jussi Miettinen huomautti. “Oli yllättävänkin helppoa. Se meni vähän ohi ja jäi siihen sitten odottelemaan. Tuntui ainakin, että varaa oli.”

Ykkössija oli 8-vuotiaalle orille kauden toinen, ja kymmenestä startista se on sijoittunut puolessa totoon. Koko uran voittosumma nousi nyt päälle sadantuhannen euron. Tulinko on keikkunut kuninkuusrankingissakin korkealla.

“Tänä vuonna ei mennä vielä. Siellä on niin kovia vastassa, että katsellaan vuoden päästä”, Jussi Miettinen ilmoitti topakasti.

Tulinko oli toiseksi pelatuin ja kuittasi voiton 2140 metrillä ajalla 24,1a. Viimeisen kierroksen alkupuolella kolmannesta parista kirikaistalle lähtenyt Rokin Maxi puursi ilman vetoapua toiseksi, ja Josveis jäi kolmanneksi. Välkyn Tuisku teki laukan jälkeen vahvan juoksun ja kiri vielä totohevosten tuntumaan.

 

Toto76-2: Suur-Hollola-ajon ensimmäinen välierä käynnistyi dramaattisesti, kun suosikki Atupem laukkasi pian auton irrottua. Ulompaa kiihdyttänyt Midnight Hour pääsi näin Iikka Nurmosen luotsaamana vaivattomasti johtopaikalle, jonka piti hallitusti maaliin asti.

Toisen kierroksen vauhdikkaasti kulkenut Midnight Hour kirjautti 2140 metrillä ajan 12,9a. Toiseksi eniten peliä kerännyt ruuna juoksi ennakkotiedoista poiketen kaikki kengät jalassa.

“Etukaviot pikkuisen loukkaantui toukokuussa Kuopiossa, ja säästettiin vielä sen takia huomiseen. Sillä oli ihan olemattomat alumiinikengät, eikä ollut näköjään mitään merkitystä niillä”, valmentaja Ossi Nurmonen selvitti.

“Hevonen on käynyt järvessä viimeiset kaksi viikkoa ja oli viikolla oikein hyvä hiiteissä. Tiistaina sanoin kotona, että nyt tiedän, että pärjätään Lahdessa. Tässä välissä käydään Maaningalla. Meillä on sinne kolmen tunnin matka, mutta hevonen syö ja juo siellä paremmin.”

Midnight Hourin takana juossut Star Martini sai tilaa päätössatasella, muttei pystynyt heittämään enää haastetta. Loppukaarteen alkupuolella toisesta ulkoa hyökännyt Jontte Boy kiri kolmanneksi, ja sisältä lopulta vapaasti tullut Wasa Thunder nappasi neljännen finaalipaikan. Toiselle radalle ilman vetoapua ajautunut Top Of The World taipui.

 

Toto76-3: Kierroksen suuri suosikki Jonesy vei toisen välierän kaikkeaan antamatta. Andree ampaisi alussa johtopaikalle, jonka se luovutti kaarteen lopussa Tuomas Korvenojan suojatille. Jonesy sai vetää sitten rauhassa ja nappasi kymppitonnin ykköspalkinnon ajalla 12,8a.

“Kokeiltiin eri vehkeitä tänään. Sillä oli vedettävät puolilaput, ja se ei sitten lähtenyt niin liukkaasti auton perästä”, Tuomas Korvenoja paljasti. “Finaaliin palataan kiinteisiin puolilappuihin. Silloin se saa painaa vapaasti. Tämän päivän startti ei tehnyt varmasti pahaa, sillä se on vielä aika pulskassa kunnossa. Se on tehnyt ennenkin kaksi hyvää suoritusta peräkkäisinä päivinä, enkä yhtään epäile sitä, kun se on vahva hevonen.”

Sisällä kolmantena matkannut Joe Di Maggio pysyi hieman taipuneen Andreen takana pitkään pussissa, mutta väylä vapauteen aukeni sopivasti maalisuoralle tultaessa ja ulommille radoille hakeutunut Joe Di Maggio ehti terävällä spurtilla täpärästi toiseksi.

Kolmannesta ulkoa vapaasti kiriin päässyt Zeus Kemp puristi kolmanneksi ennen Express Duoa, joka juoksi pääosin toista rataa ilman vetoapua ja antoi päätössatasella hitusen periksi. Big Headache ei pystynyt kirimään toisesta ulkoa riittävän tehokkaasti.

 

Toto76-4: Viidenneksi eniten pelattu Callela Ladyboss voitti kolmannen välierän pikkuyllättäjänä. Ari Moilanen tarjosi ykkösnumerolla kilpailleelle Heikki Korhosen tammalle nappireissun.

“Juoksu meni suurin piirtein, mitä kuvittelinkin. Elian Web lähti niin kovaa, ettei me sille pystytty vastaamaan, ja saatiin siitä hyvä selkä viimeiseen kurviin asti”, Ari Moilanen kertasi. “Olen aina tiennyt, että tämä on hyvä. Mutta Callela Ladyboss päättää itse, miten se viittii mennä. Tällä on kyllä tosi paljon vielä sisällä. Jos se joku päivä pistelee oikein tosissaan, niin ei olla vielä nähty tämän hevosen parasta.”

Ari Moilanen ajoi loppukilpailuun aiemmin jo Star Martinin. Mika Forss saapuu sunnuntaina Lahteen ja ajaa finaalissa todennäköisesti toista näistä hevosista, mutta päätöstä ei saatu aikaiseksi heti välierien jälkeen.

Tasaisesti pelatun lähdön suosikki Ranch Kelly lähti neljännestä parista tien päälle jo ensimmäisen takasuoran lopulla. Kiihdytyksessä kuolemanpaikalle päätynyt Shadow Woodland ei päästänyt Ranch Kellyä eteensä vielä etusuoralla, mutta seuraavan kaarteen jälkeen Shadow Woodlandin eväät oli syöty.

Toiselle radalle päässyt Ranch Kelly puursi tapansa mukaan väkivahvasti maaliin saakka. Se ei pystynyt vastaamaan loppukaarteessa taakseen nousseen Callela Ladybossin spurttiin, mutta pudotti Elian Webin kolmanneksi. Sisältä vapaasti seurannut Lord Ivar vei neljännen finaalipaikan. Next Direction oli vaisu.

 

Toto76-5: Ari Moilanen ajoi heti perään toisen täysosuman, kun toiseksi eniten pelattu Orlando Point valtasi kiihdytyksessä johtopaikan ja piti sen tasaisessa taistossa loppuun asti.

“Se olisi pystynyt lähtemään vielä kovempaakin, eikä aloitus painanut lopussa”, Ari Moilanen painotti. “Näytti ja tuntuikin menevän tiukille, kun tästä hevosesta ei oikein tiedä, että onko siellä varaa vai eikö siellä ole varaa, kun se mennä huhhailee vähän omaan tyyliinsä, mutta kyllä se sitten helposti piti.”

Valmentaja Pia Huusarin oma kasvatti kuittasi 5000 euroa 2140 metrillä ajalla 15,3a. Ensimmäisellä takasuoralla toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Petersin tsemppasi puolittain kupeella toiseksi, ja taustalta loppusuoran lujaa kirinyt Quite A Boy nousi kolmanneksi.

Useampi hevonen jäi vaille täyttä mahdollisuutta. Toiselle radalle ilman vetoapua päätynyt suosikki Yank Match sai takasuoran lopussa selän eteen, mutta se jäi pussiin, kun taaempaa lähdettiin kireihin jo viimeisen kierroksen alussa. Yank Match sai tilaa vasta vähän ennen maalia eikä ehtinyt enää totosijoille, vaikka voimia tuntui vielä olevan.

 

Toto76-6: Tammalähdön suosikki Her Royal Highness lähti viimeisen kierroksen alussa parijonosta muiden mukana kolmannelle radalle, käänsi loppukaarteessa vielä ulommas ja ratkaisi helposti. Ajaksi tuli 14,3a/2140 metriä.

“Kärki lähti vetämään kovaa, ja löydettiin hyvä paikka parijonosta hyvän hevosen perästä, niin mentiin siinä”, Tiina Poikolaisen valmennettavaa ajanut Jukka Torvinen kertasi. “Tuossa vika kurviin kun mentiin, meillä oli tosi paljon varaa ja kaverit käski omiaan. Tamma pyyteli vaan, että milloin saa mennä muista ohi. Se olisi voinut voittaa tosi isollakin marginaalilla, mutta kun se meni ohi, se heitti vaihteen vähän päältä.”

Kolmannen radan kirijonoa kolmannella puolikkaalla vetänyt Stonecapes Poe pääsi takasuoralla toiselle radalle ja puristi tasaisen hyvin toiseksi, mutta voittajalle sekään ei mahtanut mitään. Puolimatkassa neljännestä sisältä toiselle radalle noussut ja takasuoralla keulaan edennyt Jimmigration kesti kolmanneksi.

Her Royal Highnessin edellä kiertänyt MAS Aristocrat ei jaksanut otella lopulta totosijoista. Takarivistä kolmatta rataa eteenpäin revittänyt Aira Cloc pääsi alle kympin avauspuolikkaan jälkeen keulaan, josta taipui jo kierrosta myöhemmin.

 

Toto76-7: Päätöskohteeseen tuli kierroksen isoin yllätys, kun kuudenneksi eniten merkitty Boulder Cannon murskasi vastustajansa. Markus Porokan suojatti ravasi 2640 metriä aikaan 14,6a.

Kakkosradalta lähtenyt Boulder Cannon sai mukavat asemat parijonosta, mutta tilanne muuttui pian, kun vauhti hiljeni äkillisesti.

“Siinä otettiin niin rajusti kiinni, että tuli sellainen heijariliike ja se oli päivän vaikein tilanne, kun meinasi mennä edellä menevän kärryihin”, Markus Porokka kuvaili alkumatkan hankaluuksia.

Boulder Cannon eteni avauspuolikkaan jälkeen johtaneen Backspinin rinnalle, piti tempon tasaisen hyvänä ja painui loppukaarteeseen mentäessä keulaan. Boulder Cannon jatkoi samaa hyvää tahtia ylivoimavoittoon.

“Tiesin kyllä, että minulla on varmasti lähdön paras hevonen”, Porokka vakuutti. “Sillä oli lihaksistossa ongelma, mutta se saatiin kuntoon ja hevonen teki minuun sellaisen vaikutuksen, että luotin siihen tosi paljon. Aiemmin haaveiltiin Suur-Hollolastakin, mutta sitten tuli loukkaantumisia niin paljon, että mennään päivä ja startti kerrallaan.”

Alussa laukannut Excalibur It selvitti kohtalaisen hyvin ja seurasi sisällä viidentenä, josta se pääsi päätöskierrokselle lähdettäessä kolmanteen ulos. Se sai tulla siitä sujuvasti ja kiri voittajasta jääneenä toiseksi. Only Eyes Broline nousi taustalta ulkokautta kolmanneksi, kun edempänä kiertänyt suosikki Double Boost ei jaksanut puristaa täysillä. Johtaneen Backspinin ohella Exuberance heitti pyyhkeen täysin kehään.

Lisää teemasta: Suur-Hollola-ajo