Turelius hallitsi ensimmäistä 4-vuotiaiden suomenhevosten Pikkupelimanni-karsintalähtöä suvereenisti.

Kolmivuotiskaudella neljä voittoa nakutellut Turelius haki keulat ensimmäisessä kaarteessa, ja matkan aikana se kasvatti eroa muihin jo useita kymmeniä metrejä. Viimeisessä kurvissa näytti hetken siltä, että voitosta tullaan käymään vielä kamppailu loppusuoralla, mutta Turelius jaksoi pitää hyvin pintansa. Suosikki Tarunlento oli toinen, Likser kolmas. Tureliuksen voittoaika oli 28,1a/2100 metriä.

Tureliuksen osaomistaja, ohjastaja ja valmentaja Eero Laitinen oli tyytyväinen hevosen voitokkaaseen suoritukseen, mutta pahoitteli voittajahaastattelussa lähdön alun tapahtumia.

“Taklattiin yksi lähtiessä, olen todella pahoillani siitä. Yritin pitää varsan radalla, mutta se painoi ulos niin voimakkaasti”, Eero Laitinen kommentoi Tapio Hoikan haastattelemana TotoTV:ssä.

Turelius häiritsi lähdössä Janne Sorosen ohjastamaa ja Katja Melkon valmentamaa Vixusta, joka sijoittui alkulaukan jälkeen neljänneksi.

Laitinen kertoi, että Tureliuksen talvi meni suunnitelmien mukaan ilman ongelmia. Pikkupelimannin karsinnan ja finaalin väliin jää kolme viikkoa.

“Kyllä meidän auton takana täytyy välissä käydä, ettei se taklailisi sitten seuraavalla kerralla”, Eero Laitinen sanoi voittajahaastattelussa.

Tureliuksen lisäksi finaaliin ensimmäisestä karsinnasta ylsivät Tarunlento, Likser, Vixus, Ypäjä Keva ja Perusliksa.

Terho Rautiaisen ohjastama Tähtisekki juoksi toisessa ilman vetoapua ja kiri maalisuoralla helppoon voittoon. Kuva: Kristiina Lapinkorpi

Toisen Pikkupelimanni-karsinnan voittoon selvisi Terho Rautiaisen valmentama ja ohjastama ori Tähtisekki ajalla 29,1a/2100 metriä.

“Kyllä se aika helposti tuo voitto tänään tuli”, Terho Rautiainen kertoi TotoTV:n haastattelussa. “Sen takia me tämän ostimme, kun uskomme, että tämä on juoksijahevonen. Jos joskus pääsisi vähän isompiin kisoihin tämän kanssa”, hän jatkoi Ravitalli Moukantuurin omistamasta hevosesta.

Rautiaisen mukaan kyseessä on vahva varsa. Pätkänopeutta hän uskoo monelta Pikkupelimannin finaalin vastustajalta löytyvän ainakin toistaiseksi enemmän.

“Mutta tämä jaksaa kyllä, ja sille käy hyvin tuo kuolemanpaikkakin”, Terho Rautiainen sanoi.

Liisingläisen Tähtisekin emä on kuningatarkilpailussa toiseksi sijoittunut Tähtihuvi.

Finaaliin selviytyivät maaliintulojärjestyksessä Tähtisekin jälkeen myös Warre, Huima Lento, Laisi, Väikki ja Rupeltaja.

Kaustisen Pikkupelimanni-karsintaravien alkupuolella nähtiin erikoinen tapaus, kun toisessa karsintalähdössä numerolla yksi startannut, Teemu Okkolinin valmentama Väikki pääsi irti ja jolkotteli yleisöalueelle. Ori käyttäytyi kuitenkin tilanteeseen nähden fiksusti, se saatiin nopeasti kiinni, eikä vahinkoja tiedettävästi sattunut. TotoTV:n lähetyksessä kerrottiin, että Väikki pääsi yleisöalueelle ilmeisesti metsän kautta.

Väikki itsekään ei loukkaantunut tilanteessa, ja se osallistui lähtöönsä normaalisti. Ykkösradalta lähtenyt ori otti lyhyen laukan kiihdytyksessä, mutta löysi raviaskeleensa ja oli lopulta viides.

Finaalin lähtöradat arvottiin Kaustisella illan päätteeksi: