Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 8 Qepe Pointti 10,09 %, 6,52 e

Toto5-2: 13 Kiirilla 2,90 %, 158,66 e

Toto5-3: 5 Malkkin 19,99 %, 300,86 e

Toto5-4: 10 Liisan Tulilintu 22,90 %, 519,41 e

Toto5-5: 7 Myllyn Vili 4,69 %, 6882,22 e

 

Vaihto: 84 704,35 euroa

Jyväskylässä järjestetään torstai-iltana Viesker-ravit, joissa kaikki lähdöt ajetaan suomenhevosille. Pääpelin avauskohteen suuri suosikki Hujake kärsi laukkojen myötä ensimmäisen tappion, ja voiton vei 5-vuotias ikätoveri Qepe Pointti.

Toto5-1: Toisen kaarteen jälkeen johtoon edennyt Qepe Pointti veti Nuorten sarjaa varmoin ottein maaliin asti ja kuittasi 3000 euron ykköspalkinnon neljänneksi pelatuimpana ajalla 30,8/2640 metriä.

Qepe Pointti alitti tämän kuun alussa voittostartissa tähtirajan, mutta silloinkin matkaan mahtui suorituksia vaivaava laukka. Tällä kertaa sellaista ei tullut.

“Laitettiin eteen pienillä hokeilla sellaiset muovikengät, missä on alumiini siellä sisällä, ja meno oli ehkä rennompaa”, Antti Tupamäki paljasti. “Ei vieläkään ihan parasta, mutta se kun saadaan oikein letkeäksi, niin tämä kyllä kehittyy.”

Qepe Pointin kasvattaja Pia Huusari omistaa oriin edelleen. Se siirtyi kuitenkin jo lähes kaksi vuotta sitten Petäjävedelle ja on juossut sieltä käsin kaikki kilpailunsa.

“Sen piti tulla sinne meille päin yhdelle miehelle treeniin, mutta tallissa ei ollutkaan tilaa ja Huusarilla oli kiire saada se maailmalle, niin sanoin, että tuo tähän vähäksi aikaa”, Tupamäki selvitti.

Toisen kaarteen jälkeen sisäradan jonosta toiselle radalle noussut Teppo Tuisku pääsi puoli kierrosta myöhemmin Qepe Pointin taakse sisälle, josta seurasi täyttä mahdollisuutta saamatta toiseksi niukasti ennen Ferdinandia, joka kiersi päätöslenkin toista rataa ilman vetoapua.

Moni kilpailija otti laukkoja. Hujake laukkasi ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä ja jäi erittäin paljon. Se ajoi kuitenkin vielä pääryhmään ja oli nousemassa loppusuoran alussa jo taistoon nelossijasta, kun sekosi uudestaan askelissaan.

 

Toto5-2: Äskettäin kunnioitettavan 31 vuoden iän saavuttanut Viesker vieraili radalla ennen nimeään kantavan tammakilpailun finaalia, jossa kolmannen kerran Heikki Mikkosen tallista kilpaillut Kiirilla vei 5000 euroa yllättäjänä.

Pisimmältä 40 metrin takamatkalta lähtenyt Kiirilla pääsi etenemään toista rataa kolmanteen pariin, josta sai tulla vielä tosi sujuvasti.

Toisen kaarteen lopussa viidennestä parista hyökännyt Annan eteni johtoon takasuoralla. Kiertelemättä tullut Kiirilla eteni loppukaarteessa rinnalle, josta vyöryi suoralla reilusti edelle.

Kiirilla on voittanut koko urallaan nyt viisi kertaa, mutta 9-vuotiaan tamman edellisestä täysosumasta oli aikaa yli kaksi vuotta.

“Kyllä mä sillä lailla odotin ihan hyvää suoritusta. Tämä on huumorihevonen, ja tuntui, ettei neljänkympin pakki ole paras paikka, mutta tämä oli tehnyt molempiin startteihin meiltä hyvät juoksut, niin uskoin kyllä, että tällä on jonkinlainen sana tässä lähdössä sanottavana”, Heikki Mikkonen kuvaili tuntojaan.

Kiirilla juoksi avojaloin, josta oli Mikkosen mukaan varmasti etua.

“Oli juossut aikaisemmalla urallaankin joskus ilman kenkiä, mutta tämä on niin juoksijahevonen, että se on hyvä balanssi tälle.”

Tasaisen hyvä tempo tuotti kovan voittoajan 26,4/2180 metriä, jolla Kiirillan tasoitusennätys parani 1,6 sekuntia.

Annan piti toiseksi selvästi ennen taustalta tasaisen hyvin tullutta Lumo-Pekunaa, joka ehti viime hetkillä totosijalle.

Lähdön suosikki Maatian Tähti sai hyvän startin ja eteni pian johtoon, josta ponkaisi laukalle täysin yllättäen viimeisen kierroksen alkupuolella. Se selvitti kohtalaisen hyvin, mutta juuttui parijonon ulkopuolelle eikä pystynyt kiihtyneessä vauhdissa enää petraamaan.

 

Toto5-3: Reilu ennätyksen parannus tarvittiin myös astetta kovemmassa sarjassa, jossa alusta asti johtanut Malkkin paineli 2140 metriä aikaan 24,1a.

Arto Komulaisen 8-vuotias ruuna oli kolmanneksi pelatuin. Se sivusi pitkältä tauolta heti aiempaa ennätystään 26,0a, sijoittui silloin viidenneksi ja jäi sen jälkeen Härmässä viimeiseksi, kun juuttui pussiin.

“Kyllä se viimeksikin olisi varmaan kärkipäässä ollut, jos olisi saanut tiloja”, Arto Komulainen huomautti.

Lähdön suosikki Hymynvirne tarjosi tiukan vastuksen. Se nousi toisessa kaarteessa kolmannesta sisältä toiselle radalle, sai etusuoralla selän eteen ja kiersi loppukaarteeseen mentäessä kuolemanpaikalle.

Kärkipari kamppaili kiihtyvässä menossa tasaväkisesti maaliin asti, mutta keskinäinen järjestys ei muuttunut.

“Tämä on riski menemään eikä ensimmäisenä anna periksi, jos kaikki vaan on kohdallaan”, Arto Komulainen vakuutti. “Tämä on lahjakas, mutta tällä on ollut terveysmurheita. Tämä on vähän huonorakenteinen hevonen ja herkkä luonteeltaan, niin sitä on joutunut palvomaan ja passaamaan, että on saatu kaikki asiat suurin piirtein mallilleen.”

Muut putosivat kaksikon kyydistä. Ensimmäisessä kaarteessa laukannut I.P. Vapari jatkoi porukan kiinni saatuaan neljännessä ulkona, josta kiri vahvasti kolmanneksi.

Ensimmäisellä takasuoralla Malkkinia hiostanut Tuli-Rubiini mahtui pudottamaan sen taakse, josta se antoi lopussa vähän periksi ja jäi neljänneksi.

Jullen Ekolla oli liikennevaikeuksia. Se joutui revittämään hieman, että pääsi toisessa kaarteessa toiseen ulos. Siitä se kiersi puolimatkassa toiselle ilman vetoapua, josta antoi periksi.

 

Toto5-4: Tammojen avoin ryhmä ratkesi käytännössä jo lähtösuoralla, kun takarivistä sujuvasti läpi päässyt ja ennen kaikkea ravilla lähtenyt Liisan Tulilintu pinkaisi saman tien keulaan asti ja selvä suosikki Hetviina jäi taustalle kymmenien metrien päähän.

Liisan Tulilintu piti tempon omasta halustaan reippaana ja kesti varmaan voittoon, vaikka loppusuora oli jo aika työläs ja Hetviina kiri lujaa lähemmäs.

Kesän kahdessa aiemmassa startissa laukannut Liisan Tulilintu kuittasi ensimmäisestä onnistumisestaan 5000 euroa. Toiseksi eniten pelattu tamma teki 2140 metrillä ajan 24,4a.

“Kyllä selkäjuoksu on sille varmaan se juttu tällä hetkellä”, Harri Kotilainen tuumasi. “Takasuoralla tuntui olevan vielä voimia, mutta rupeaa se hevostakin rassaamaan, kun pitkään mennään kovaa keulassa ja koko ajan vähän vielä painaa.”

“Tammalähdöt kiinnostaa, mutta niitä on harvakseen. En ole katsellut vielä eteenpäin, että missä seuraavan kerran ajetaan.”

Hetviina oli harvassa letkassa toisena hevosena toisen radan jonossa, kun lähti toiseksi viimeisessä kaarteessa parantelemaan asemiaan. Se jatkoi takasuoralla uudessa selässä toista rataa, iski loppukaarteessa taas vapaalle radalle ja tuli suoran lujaa, mutta toista sijaa parempaan ei ollut realistista saumaa.

Taustalla sisärataa seuraillut Sävel-Taika pääsi viimeisellä takasuoralla sujuvasti vapaille ja kiri nousukuntoa väläyttäen kolmanneksi.

Puolimatkassa kolmannesta sisältä lähimmäs keulahevosta kiertänyt Piskon Pouta taipui neljänneksi.

Kautensa avannut ravikuningatar Vieskerin Virva laukkasi keskijoukossa toisen kaarteen jälkeen.

 

Toto5-5: Seitsemänneksi eniten merkitty Myllyn Vili runttasi 24-vauhtisessa lopetuksessa johtaneen Vauhti Rolsin rinnalta varmasti ykköseksi ajalla 26,6a/1640 metriä.

“Tämä on parantanut otteitaan ja oli tosi hyvä jo viimeksi Kouvolassa. Odotin hyvää suoritusta, mutta en odottanut, että se voittaisi tuolta paikalta”, Antti Ripatti kertoi. “Nyt kun on saatu ravi suht koht hyväksi ja asiat muutenkin kohdilleen, niin odotan kyllä, että sillä vähän pärjättäisi.”

Salli Sorjonen seurasi toisesta ulkoa vapaasti kolmanneksi.

Sofianna Pee laukkasi jo ennen lähtölinjaa ja suosikki Taistelu Jaska pian auton irrottua. Harjujen Roomeo ei juurikaan parantanut neljännestä ulkoa.