TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 5 Anaheim Kemp, 24,71%, 2,36 euroa

T5-2: 6 Lystilän Lento, 31,49%, 6,19 €

T5-3: 9 Luna De Paris, 23,54%, 16,38 €

T5-4: 11 Giro Sting, 19,28%, 40,20 €

T5-5: 1 Sanahelinä, 19,94%, 89,34 €

Vaihto: 54 428,92 €

Risto Pirttimaan valmentamalla 8-vuotiaalla ruunalla on hurjat vauhtivarat, mutta epävarmuus vaivaa kokematonta kilpailijaa.

Oulun sunnuntairavien viidennessä lähdössä nähtiin varsin sekava kiihdytys, kun moni hevonen laukkasi. Yksi väärälle askellajille sortuneista oli 20 metrin takamatkalta startannut, Ville Pohjolan ohjastama suosikki Lystilän Lento. Se löysi kuitenkin nopeasti ravirytmin ja jatkoi joukon keskivaiheilla.

Toisen kierroksen alkua Lystilän Lento taittoi kolmannessa ulkona, kunnes Pohjola käänsi hevosen kiriin kolmannelle radalle 700 metriä ennen maalia. Alun laukasta huolimatta ruunalla oli säästynyt ruutia maalisuorallekin. Keulassa vastaan harannut Asfalttisoturi sai taipua viime metreillä, kun Lystilän Lento työntyi uransa neljänteen voittoon.

”Siinä laukkaili monta hevosta ympärillä. Joutui tietysti niitä katsella, ettei tule mitään tilanteita, mutta alkukiihdytys oli muutenkin tosi hankalaa. On vain liian kiire siinä”, Pohjola kommentoi alkumatkan laukkaa radan voittajahaastattelussa. ”Se rauhoittui sitten, kun päästiin porukkaan mukaan. Sanoinkin Nikolle (Jokela, Asfalttisoturin kuski) maaliin tullessa, että sinä päivänä, kun tämä rupeaa juoksemaan pelkästään eteenpäin, se menee todella kovaa. Tänäänkin tuntui, ettei matkan aikana menty montaa metriä suoraan eteenpäin. Tuntuu, että Lystilän Lennolla on kapasitettia, kun käytöspuoli vain viilaantuu.”

Pohjola muistutti voittajahaastattelussa, että luonteikkaat hevoset eivät välttämättä menesty enää yhtä hyvin, jos ne oikein rauhoittuvat. Hän epäili, että Lystikkään Lennon kohdalla hevosen omat metkut voivat ollakin osasyy juoksuintoon.

Lystikkään Lentoa valmentaa Risto Pirttimaa. Hänen puolisonsa Paula Pirttimaa on puolestaan ruunan omistaja ja kasvattaja. Hän kertoo, että kotioloissa hevonen on oikein kiltti ja mukava hevonen, vaikka radalla se keskittyy paljon muuhunkin kuin kilpailemiseen.

”Meillä on neljä hevosta, jotka tarhaavat porukalla. Kotona se on tosi rauhallinen, mutta jostain syystä se saa virtaa aina radalle mentäessä. Tänään sitä oli kuskin mukaan vielä normaalia enemmän.”

8 vuoden ikään ehtinyt ruuna aloitti kilpailemisen vasta viime syksynä, joten se on ehtinyt starttaamaan vasta yhdeksän kertaa. Myöhäinen uran aloitus ei kuitenkaan johdu loukkaantumisesta, vaan Lystilän Lennon innokkuus on aiheuttanut päänvaivaa taustajoukoille.

”Meillä on ollut vähän haastetta hevosen vauhdikkuuden kanssa”, Paula Pirttimaa naurahtaa. ”Tätä temppuilua on riittänyt, niin emme ole kilpailuttaneet sitä. Toivottavasti rutiinin myötä saadaan temppuilut jäämään pois.”

Lystilän Lento on jäänyt urallaan ainoastaan kahdesti totosijojen ulkopuolelle. Näissä tapauksissa hevonen on hylätty liioista laukoista. Laukkamerkintöjä on muutenkin kertynyt tauluun runsaasti, sillä ainoastaan kahdesti se on malttanut ravata koko matkan.

”Kyllähän sillä kykyjä on. Se on jättänyt jo rahaa saamatta laukkojen takia. Se on lahjakas hevonen, jonka laukkailu on osittain varmasti luonnekysymyskin. Meillä on omistuksessa myös tämän emä ja kaksi vuotta vanhempi sisko, jotka ovat molemmat olleet samanlaisia venkoilijoita. Taitaa kulkea suvussa. Ainakin emä lopetti temppuilun rutiinin myötä.”

Lähiajan tavoitteeksi omistaja sanoo juuri rutiinin kerryttämisen. Toistaiseksi Lystilän Lento jatkaa kilpailemista, mikäli kaikki menee suunnitellusti, mutta alkukeväästä pieni huili on todennäköistä.

”Sillä on varmaan mahdollisuudet nousta sarjoissaan. Vielä emme ole suunnitelleet kilpailemista kauhean pitkälle. Seuraavaa starttia katsoimme, mutta hevosen voittosumma nousi voiton myötä yli siitä sarjasta. Se on jo 8-vuotias, joten kilpaileminen varmaan kehittää sitä parhaiten tässä vaiheessa.”