Jyväskylän Killerin torstairaveissa ajettiin Kasvattajakruunun välierien lisäksi Tammaderbyn karsinnat, jotka menivät Martti Hämäläisen osalta täydellisesti.

Viisi- ja kuusivuotiaiden suomenhevosten kilpailuun ilmoitettiin neljätoista tammaa, mutta kun kummastakin karsintalähdöstä jäi yksi kilpailija pois, finaaliin riitti hyväksytty suoritus. Martti Hämäläisen valmentamille Verna-Illuusialle ja Ponutellalle ei pelkkä osanotto riittänyt, ja ne nappasivat kahden karsintavoiton myötä maksimaalisen 6000 euron potin sastamalaistalliin.

Ensimmäistä erää alusta asti johtanut Verna-Illuusia sai vetää 1.25-vauhtisen avauksen jälkeen täysin rauhassa, eikä Hannu Torvisen ajokilla ollut vaikeuksia rikkoa kuparinen 30. startissaan.

“Olisi se ansainnut sen jo aikaisemminkin, mutta hyvä, jos se putki aukeaisi nyt”, Martti Hämäläinen totesi. “Keväällä tuli pieni vamma, ja kuntoon saaminen vei aikaa. Tämä on nyt ainoa sellainen kilpailu, josta pystyisi vielä vähän tiliä tekemään. Mun mielestä se on nyt siinä vireessä, että se voi mennä eteenpäin. Myöhemmin siitä voi tulla ihan ykkössarjan tamma.”

Riitta Viitaharjun kasvattama ja Katriina Rauhalan omistama Verna-Illuusia teki 2140 metrillä ajalla 32,0a. Killerin rata oli märkä, mutta pitävä.

Toista rataa ilman vetoapua juossut Satinkuti oli tuntumassa hyvä toinen ennen perässään seurannutta Isosalon Kiiraa.

Satinkutia ajanut Risto Tupamäki pääsi toisessa karsinnassa Ponutellan ohjiin, eikä parhaasta jäänyt epäselvyyttä, kun Ponutella kukisti kilpasiskot vielä pahan lähtölaukan jälkeen. Sen ajaksi tuli 30,4a.

“Kun laukka tuli, siinä ajatteli ensimmäisenä, että jatkuuko se huono tuuri taas sen kohdalla”, Martti Hämäläinen huomautti. “Mutta onneksi ei mennyt pitkäksi. Yllätys se oli, että se vielä kerkesi sieltä voittoon, mutta silläkin on luokkaa oikeasti pitkälle, jos sen vaan saa sellaiseksi, että se rupeaa ihan täyttä totta tekemään.”

Finaalista Hämäläinen toivoi pienen harkinnan jälkeen kaksikolleen tasapäävoittoa: “Ponutella on ehkä hiukan jaksavampi ehkä, mutta sitten se on taas oikukkaampi eikä etukäteen voi olla varma, miten mikäkin startti menee.”

Ponutellan on kasvattanut Marketta Korpelainen-Reinilä, ja sen omistavat Harri Lamminen sekä Mauri Tuurna.

Johtaneen Tähtiheilin takaa loppusuoralla ulos hakeutunut Haitek kiri Ponutellan kupeelle toiseksi, ja Tähtiheili piti kaksikosta jääneenä kolmanneksi.

Ensi viikon lauantain finaalissa voittaja palkitaan 15 000 eurolla.

Kasvattajakruunun välieristä ja Toto5-rivin kehittymisestä voit lukea täältä.

Tammaderbyn ratajärjestys

1 SATINKUTI

2 VERNA-ILLUUSIA

3 HAITEK

4 PONUTELLA

5 ISOSALON KIIRA

6 ELLIN KARAMELLI

7 TVITTERI

8 ELLIINA

9 TÄHTIHEILI

10 TULIPALLO

11 VILLIMISSI

12 HYYPÄN LILJA