Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 4 Vernanto 44,65 %, 2,60 e

Toto5-2: 1 Lessons In Love 7,10 %, 18,40 e

Toto5-3: 3 Vincent Croft 27,70 %, 36,20 e

Toto5-4: 2 Wheelie Awake 27,78 %, 48,50 e

Toto5-5: 5 Villikamu 60,89 %, 50,40 e

 

Vaihto: 86 685,10 euroa

Ulompia ratoja kiertäminen alussa ja lopussa ei haitannut Vernantoa, jonka kirivoima puhui Kuopion Sorsasalon loppusuoralla.

Toto5-1: Arto Komulainen otti maanantain avauskohteen suosikilla kiihdytysvaiheen varman päälle. Vernanto pääsi kaarteessa neljänneltä radalta pykälää sisemmäs ja hetken kuluttua parijonoon toiselle radalle, jota se juoksi toisena ja kolmantena hevosena.

Kaikki näytti suorastaan pedatulta suosikille, kun vauhtikin pysyi mukavan reippaana. Päätöspuolikkaalla eteen tuli kuitenkin hidaste, kun kiriin kolmannelle radalle noussut Sohvin Santeri ei edennyt.

Vernanto joutui jo kaarteessa neljännelle radalle ja oli suoralle kaarruttaessa melko kaukana kärjestä, mutta loppuhetkillä vauhtiero vastustajiin oli niin raju, ettei voittajan nimestä ollut päätössatasella enää epäselvyyttä. Ajaksi kirjattiin 27,8a/2100 metriä.

“Viimeisessä kurvissa kaverilla vähän hidasti hevonen ja tämä otti muutaman huonon askeleen, mutta kun siitä selvittiin, niin kyllä se ihan käskemätön voitto oli”, Arto Komulainen sanoi.

Ykkössija oli Vernantolle neljäs peräkkäin. Samaan se ylsi myös viime kauden lopussa, mutta tauon jälkeen tuli tänä keväänä tappio. Seuraavaksi se kokeilee rahkeitaan Ylivieskan Toto76-raveissa 2600 metrin tasoituksessa takamatkalta.

Takarivin uloimmalta paikalta kolmatta rataa kiertänyt Aronin Muisto pääsi maanantain lähdössä vasta kolmannen kaarteen alkupuolella kuolemanpaikalle, mutta jaksoi silti rutistaa toiseksi ennen johtanutta R.R. Samua. Hyvin lähtenyt Saran Särmä laukkasi ensimmäisellä takasuoralla keulasta.

 

Toto5-2: Tasaisesti pelatun lähdön suosikki Conchita pääsi kaarteessa Love You Foreverin laukattua sujuvasti johtoon ja sai vetää sen jälkeen täysin rauhassa, mutta oli 1.12-vauhtisen päätöspuolikkaan maalisuoralla aseeton selästään iskeneitä vastaan.

Lähinnä seuranneelle Lessons In Lovelle aukesi kiriväylä, kun Pegasos Bolt laukkasi loppukaarteessa kuolemanpaikalta. Jani Ruotsalainen käytti heti tilaisuutensa, ja Ari Lappalaisen valmentama Lessons In Love spurttasi vaivatta ykköseksi.

“Moneen otteeseen oli tuuria, ja oikein helppoa oli sitten tänään”, Jani Ruotsalainen naurahti. “Tämä on kuulemma keulasta painanut päälle. Tänään jätettiin lappuja pois, ja oli tarkoituskin ajaa selästä.”

Viime vuoden keväällä edellisen kerran voittanut Lessons In Love oli kuudenneksi pelatuin. Sitä matkalla seurannut Eliot Ness ei pystynyt viimeisen kaarteen lopulla vaihtamaan rytmiä samalla tavalla, mutta tuli loppuhetket myös rivakasti ja ehti kevyesti toiseksi. Conchita joutui lopulta tiukoille kolmossijankin kanssa, jonka kuitenkin piti.

 

Toto5-3: Toiseksi eniten merkitty Vincent Croft ei jättänyt muille mahdollisuuksia painelemalla 2100 metriä vesisateen keskellä aikaan 14,4a.

Henri Bollström ajoi Susanna Lipposen valmentamaa ruunaa. Haastattelijana toiminut Lipposen puoliso Tapio Hoikka kertoi, että Vincent Croftilla kokeiltiin vetolappuja.

“Niistä oli todella iso hyöty”, Henri Bollström vakuutti. “Tuolla viimeisen kurvin alussa kun hevonen vähän mutkitteli, vedin laput alas, niin kyllä tuli taas uutta sykettä ja hevonen voitti loppujen lopuksi aika helposti.”

Viimeisen takasuoran alussa kolmannesta sisältä toiselle radalle noussut Callaway Scoop puristi tasaisen hyvin toiseksi ennen perässään tullutta Take Me With Youta.

Lähdön suosikki Mr Chance lähti toisen kaarteen jälkeen reissuun kuudennesta ulkoa, mutta joutui kiertämään koko loppumatkan parijonon ulkopuolella ilman vetoapua ja tehtävästä tuli reippaassa menossa liian haastava.

 

Toto5-4: Kiihdytyksessä vaikeuksitta johtopaikan napannut suosikki Wheelie Awake sai määrätä matkavauhdin, joka kiihtyi toisella kierroksella tasaisesti loppua kohden. Toisesta ulkoa iskenyt Piedmont spurttasi puolittain ulkopuolelle, mutta 2100 metrillä ajan 16,4a tehneen Wheelie Awaken voitto oli nähtyä varmempi.

“Tämä on sellainen hevonen, ettei tämä isoa eroa tee millään”, Matti Halonen huomautti. “Se oli vaan sellaista varmistelua. Muutaman kerran piti käskeä lopussa, ettei jää odottelemaan liikaa.”

Yli puolessa uransa starteista kahden parhaan joukkoon sijoittunut 6-vuotias Wheelie Awake on Juuassa asuvan perheen oma hevonen, ja Matti Halonen on itse ajanut sen kaikki kilpailut. Tälle kaudelle täysosuma oli toinen.

“Ollaan tosi tyytyväisiä, että hevonen on tällainen ja näyttää siltä, että alkaa palautua omalle tasolleen ja voisi jopa noissa lauantain kisoissa hyvällä juoksulla pärjätä”, Halonen makusteli.

Griminal Jack seurasi Wheelie Awaken takaa aika vapaasti kolmanneksi ennen Tessa’s Deviliä, joka tyytyi nopeasti paikkaansa toisella radalla ilman vetoapua ja tuli pitkään hieman keulahevosesta jääneenä.

 

Toto5-5: Kohteiden pankki Villikamu hallitsi suvereeniin tyyliin. Terho Rautiaisen suojatti nakkasi auton takaa helposti keulaan, sai vetää haluamaansa tahtia ja karkasi muilta 25,5-vauhtisella lopetuksella.

Kahdeksanvuotias ori on tuntuvasti normaalia lahjakkaampi ravuri. Sillä on 20 kilpailusta nyt yhdeksän täysosumaa.

“Tällä on alta 20:n pätkät”, Terho Rautiainen suitsutti. “Toivottavasti tämä vaan saa olla nyt terveenä. Vuosi sitten maaliskuussa nuljuluu halkesi, ja se oli neljä kuukautta vaan karsinassa. Pikkuhiljaa päästiin kävelyttämään ja uittamaan sitä, ja tämän vuoden toukokuussa sai vasta hiittiluvan.”

Puolimatkassa etusuoralla viidennestä ulkoa kolmannen radan jonoon liittynyt ja takasuoran alusta neljättä rataa tullut Tokumentti rymisteli toiseksi niukasti ennen Jaatulia, joka lähti reilu kierros ennen maalia vetämään kiriletkaa ja tuli myös vahvasti perille. Ensimmäisen kaarteen jälkeen kolmannelta radalta toiselle ilman vetoapua päässyt Nuga Rols putosi niukasti totosijoilta.