Don Giovanni
  • Vuonna 1998 syntynyt ori.
  • Omistaja Ladies Stable Ab.
  • Kasvattaja Ladies Stable Ab.
  • Kilpauran aikana valmensi Markku Nieminen, hoiti Johanna Kyläkoski.
  • Ennätys 11,7aly, voittosumma 375 541 euroa.

Vuoden 2002 derbyvoittaja Don Giovanni viettää eläkepäiviään Markku Niemisen luona Urjalassa. 

Vuonna 2001 Hevosurheilu-lehdessä kirjoitettiin kohuvarsasta nimeltä Don Giovanni. Valmentaja Markku Nieminen kehui kolmivuotiaiden varsakatsauksessa, että hänen itsensä opettama Don Giovanni on oikein hieno ja se menee 22-vauhtia väljästi.

Don Giovanni voitti kriteriumkarsintansa ja oli finaalin kolmas. Samana vuonna sen mahdollisuudet kariutuivat laukkoihin E3:n karsinnassa ja Hambossa. “Don Giovanni ei ole vielä saavuttanut kykyjään vastaavaa suurvoittoa”, Hevosurheilu kirjoitti syksyllä 2001.

Se suuri odotettu suurkilpailuvoitto tuli seuraavana vuonna, kun Don Giovanni juoksi derbyvoittajaksi elokuussa vuonna 2002.

“Don Giovannin kilpajuoksu aikaa ja muita derbyfinalisteja vastaan onnistui. Markku Niemisen valmentama ori jatkoi loistokasta kotimaista kauttaan kirimällä ohi Beboperin Suuren Suomalaisen Derbyn sankariksi. Se oli huipentuma kaudelle, jonka meriitteinä ovat jo Glenn Kosmos Memorial, Kuopio Stakes ja Midnight Cup”, Derbyn jälkeisellä viikolla julkaistu Hevosurheilu kirjoitti.

“Tästä voi tulla vaikka mitä. Olen sanonut jo alkukaudesta, että tämä ei ole vielä Don Giovannin vuosi. Se vaatii hirveän paljon voimaa. Siihen auttaa vain aika, sitä ei voi hevoseen ajaa yhtenä päivänä. Jos se on meistä kiinni, hevosella kilpaillaan monta vuotta.” –Markku Nieminen Don Giovannista derbyvoiton jälkeen vuonna 2002.

Terveysongelmien vuoksi Don Giovannin urasta tuli katkonainen. Markku Niemisen nyt muistellessa oriin kilpauraa hän kuvaileekin sitä sanalla taistelija. Vuonna 2005 Don Giovanni oli Lämminveristen Suomen Mestaruus -lähdön kolmas ja Jägersrossa ajetun C. L. Müllers Memorialin toinen.

Vuonna 2007 ori juoksi Kultaloimen voittajaksi ja vielä vuonna 2008 se onnistui nappaamaan Helsinki-ajon ykkösen, jättäen tuolloin taakseen muun muassa Express Merettin ja Lukas Lupinin.

Nyt 18-vuotiaan virkeän oriin omistaa edelleen sen kasvattaja Ladies Stable Ab, jonka takaa löytyy Niemisen pitkäaikainen hevosenomistaja Birgitta Packalen.

Vielä on virtaa -sarjassa käydään läpi kaviouran entisten tähtien saavutuksia. Verkkoartikkelisarja on jatkoa Hevosurheilu-lehdessä keskiviikkoisin julkaistavalle Vielä on virtaa -sarjalle, jossa käydään tapaamassa entisiä tähtiä paikan päällä. Lue Don Giovannin nykupäivän kuulumisista Hevosurheilusta 9. maaliskuuta. 

Markku Nieminen, Birgitta Packalen, Johanna Kyläkoski ja Don Giovanni voittajaringissä Torniossa vuoden 2002 Midnight Cupin voiton jälkeen. Kuva: Hevosurheilun arkistoMarkku Nieminen, Birgitta Packalen, Johanna Kyläkoski ja Don Giovanni voittajaringissä Torniossa vuoden 2002 Midnight Cupin voiton jälkeen. Kuva: Hevosurheilun arkisto
Markku Nieminen ja Don Giovanni vuonna 2002. Kuva: Pekka SalonenMarkku Nieminen ja Don Giovanni vuonna 2002. Kuva: Pekka Salonen
Don Giovanni ja hoitaja Johanna Kyläkoski vuonna 2002. Kuva: Hevosurheilun arkistoDon Giovanni ja hoitaja Johanna Kyläkoski vuonna 2002. Kuva: Hevosurheilun arkisto
Markku Nieminen ja Don Giovanni vuonna 2006. Kuva: Jouni AaltoMarkku Nieminen ja Don Giovanni vuonna 2006. Kuva: Jouni Aalto
Don Giovanni ja Ari Moilanen Kymi Grand Prix'ssä vuonna 2008. Kuva: Jarno UnkuriDon Giovanni ja Ari Moilanen Kymi Grand Prix'ssä vuonna 2008. Kuva: Jarno Unkuri
18-vuotias Don Giovanni pihattotarhassaan Urjalassa maaliskuussa 2016. Kuva: Hanna Laakso18-vuotias Don Giovanni pihattotarhassaan Urjalassa maaliskuussa 2016. Kuva: Hanna Laakso

Otteita Tapio Mäenpään kirjoittamasta Kuukauden hevonen -artikkelista, julkaistu 24. toukokuuta 2002

Helsinkiläisellä Birgitta Packalenilla on kausikortti Kansallisoopperaan. Hänen mielioopperansa on Aida, mutta Don Giovannia hän ei voi jättää kuulematta eikä näkemättä. Ei koskaan.

Ja nyt ei puhuta enää oopperasta, vaan Birgitta Packalenin omistamasta ja kasvattamasta huippuravurivarsasta nimeltään Don Giovanni.

Packalen haluaa sekä kuulla että nähdä ravurinsa kilpailut.

“Pyrin katsomaan kaikki hevosteni kilpailut paikan päällä. Jännitys olisi suurempaa, jos jäisin kotiin. Kilpailu täytyy nähdä, vaikka menisi huonostikin. Raviurheilussa parasta on itse kilpailu.”

“Sen takia olen aina raveissa ulkokatsomossa, koska haluan kuulla kavioiden kopseen ja nähdä hevoset lähempää.”


“Jalostuspäätökset olen aina tehnyt itse. Joskus olen kysynyt neuvoa, mutta päätökset ovat olleet minun”, Packalen sanoo.

“Joskus onnistuu paremmin, joskus huonommin. Esimerkiksi, kun käytin Honey Bornia Quick Playllä, Born Quickin jälkeen eivät muut onnistuneetkaan.”

Mikä ajatus siitä on syntynyt?

“Siitä on syntynyt ajatus, että ei sitä aina tiedä, vaikka kuinka yrittäisi. Jos on onnistuakseen niin on onnistuakseen.”

Mikä sai Don Giovannin jalostusvalinnan aikaan?

“Se oli sillä tavalla, että siihen aikaan ajattelin jo, että pitäisikö tämä koko harrastus lopettaa, kun ei se juuri tuota mitään, se vain vie.”

“Sitten minä ajattelin, että yritän vielä yhden kerran ja oikein kunnollisella oriilla, millä on näyttöjä, että se on saanut kunnon jälkeläisiä. Minulle tarjottiin astutusoikeutta Lindy’s Crownilla ja ajattelin, että tehdään varsa sitten sillä.”


ROK-tallista ja Kaustisen ravikoulusta hevostaitoja ammentanut Johanna Kyläkoski tuli Markku Niemisen talliin vuoden alussa ja sai heti huippuhevosen hoidettavakseen; Don Giovannin.

“Ei se kauheasti hoitajastaan välitä. Lenkillä se on ylpeä itsestään. Se on hauska, kun se on aina hirnumassa muille, että minä tulen täältä, katsokaa!”

“Se tykkää hirveästi syömisestä. Taluttaessa se pysähtyy heti ruohotupsulle. Kun se näkee porkkanan, sen kieli oikein lipoo.”

“Se on hyvä matkustamaan ja sen kanssa ei ole mitään ongelmia kilpailupaikallakaan. Se keskittyy tulevaan tehtävään eikä välitä siellä muista hevosista.”

“Kilpailuvarusteina ovat polvisuojat, säärisuojat, sekki tavallisella kitarataleukalenkillä. Se juoksee kengät jalassa, vetopallot korvissa, mutta tänä vuonna niitä ei ole tarvinnut aukaista.”


Don Giovannin isoveli Born Quick muistetaan superravurina. Onko otteissa todettu yhtäläisyyksiä?

“En osaa sanoa. En tuntenut sitä hevosta muuten kuin katselin sitä kilpailussa takaapäin. Useinkin”, Markku Nieminen naurahtaa.

“Mutta mahdollisesti voittamisen tahdossa on molemmilla samaa.”
Lisää teemasta: Vielä on virtaa