Pirteä eläkeläinen El Vihuri muistetaan eriyisesti vuoden 1999 Kuninkuusravien päätösmatkasta, jolloin se rikkoi Vekselin 15 vuotta vanhan pitkän matkan Suomen ennätyksen. 

Olavi Inkisen kasvattama ori El Vihuri viettää tällä hetkellä eläkepäiviä Jarkko Hokkasen luona Jäniksenlinnassa, jonne Hokkanen osti sen siitosoriiksi Tino A Hagertilta vuonna 2005. Kovimpina kilpailuvuosinaan oriin omisti Pentti Ylinen, joka hankki hevosen sen ollessa neljävuotias.

Samana vuonna Kriterium jäi El Vihurilta väliin flunssan takia. Vuoden kohokohta oli Oulu Express -voitto, joka irtosi Pertti Puikkosen valmentama ja ohjastama.

“Olin käskenyt Puikkosen (Pertti) katsella kunnon hevosta. Siinä meni parisen vuotta ennen kuin hän löysi El Vihurin. Eikös se niin ole, ettei ensimmäisellä miljoonalla saa hyvää hevosta.” –Pentti Ylinen Hevosurheilussa vuonna 1999.

Myöhempinä vuosina hevosta valmensivat kasvattaja Inkinen ja Juha Länsimäki.

“Juha on mukana myös urheilumielellä eikä pelkästään rahasta. Hän ymmärtää, ettei hevosta voi ajaa niin kuin mopoa, ettei pakoputki tule siniseksi”, Ylinen kertoo Hevosurheilussa julkaistussa Kuukauden hevonen -artikkelissa elokuussa vuonna 1999.

Hevonen oli kolmas kokonaiskilpailussa Kuninkuusraveissa vuonna 1998, voitti Kirppu-ajon vuosimallia 1999 ja juoksu saman vuoden Killerin Kimarassa kolmanneksi. Vuoden 1999 Porin kuninkuusravien päätösmatka on se juttu, josta ori edelleen muistetaan. Tuona vuonna kuningattareksi kruunattiin I.P. Sukkula ja kuninkaaksi Viesker, jonka El Vihuri prässäsi väsyksiin kilvan päätösmatkalla.

“Ajattelin, että mitä aikaisemmin päästään alkumatkalla Vieskerin vierelle, sitä suuremmat mahdollisuudet on. Kun me saatiin se paikka jo 500 jälkeen, olin jo tosi toiveikas. Tempo olisi saanut olla vieläkin kovempi. Meitä auttoi tuo Teijan Tähden tulo viimeiselle ringille lähdettäessä”, Juha Länsimäki sanoo Hevosurheilun julkaisemassa kirjassa Kaikkien aikojen Kuninkuusravit.

Päätösmatkan tuloksena oli uusi pitkän matkan Suomen ennätys, 25,4. Kokonaiskilpailussa vuonna 1999 El Vihuri oli neljäs.

El Vihuri tienasi urallaan 100 932 euroa. Se starttasi yhteensä 155 kertaa, joista voittoihin päättyi 26, kakkossijoihin 16 ja kolmansiin 10. El Vihuri starttasi viimeisen kerran paikallisraveissa heinäkuun alussa vuonna 2005. Hevosella on yhteensä 73 jälkeläistä.

El Vihuri ja Juha Länsimäki vuonna 2002. Kuva: TotofotoEl Vihuri ja Juha Länsimäki vuonna 2002. Kuva: Totofoto
El Vihuri ja Juha Länsimäki vuonna 2002. Kuva: TotofotoEl Vihuri ja Juha Länsimäki vuonna 2002. Kuva: Totofoto
El Vihuri  ja Pentti Ylinen vuonna 2003. Kuva: Hevosurheilun arkistoEl Vihuri ja Pentti Ylinen vuonna 2003. Kuva: Hevosurheilun arkisto
El Vihuri tarhasssan tammikuussa 2016. Kuva: Hanna LaaksoEl Vihuri tarhasssan tammikuussa 2016. Kuva: Hanna Laakso
26-vuotias El Vihuri on edelleen virkeä ori. Kuva: Hanna Laakso26-vuotias El Vihuri on edelleen virkeä ori. Kuva: Hanna Laakso

Lisää teemasta: Vielä on virtaa