Pearly Hill
  • Syntynyt vuonna 1999.
  • Omistaja-kasvattaja Paula Stenberg.
  • Ennätys 11,8aly, voittosumma 266 254 euroa.
  • Saavutuksia muun muassa kaksivuotiaiden Kasvattajakruunun ykkönen vuonna 2001, Villinmiehen Tammakilvan voitto vuonna 2003, Arvid Åvallin Tammaderbyn ja Tammavaltikan voitot vuonna 2004.

Paula Stenbergin elämän hevonen oli aikansa kirkkaimpia tammatähtiä. 

Vuonna 1999 syntyneen Pearly Hillin, “Helmin” uran huippuhetkistä ensimmäiseksi voidaan laskea kaksivuotiaiden Kasvattajakruunu-voitto vuonna 2001. Kuopiossa ajetussa finaalissa tammaa ohjasti Kimmo Kemppi, ja taakse jäivät muun muassa nimet New Grove Global ja Herman Smith.

Tamman koko kilpauran ajan sen valmentajana toimi kasvattaja-omistaja Paula Stenberg. Pearly Hillin emä Isabella Butch oli Stenbergin ensimmäinen oma hevonen, jonka hän osti Tapio Järvensivulta yhdessä Nina Laineen kanssa. Pearly Hillin isä Smooth Blend valikoitui halvimpien isäorien joukosta.

Pearly Hill juoksi vuonna 2002 lämminveristen Kriteriumin ja Kymenlaakso-ajon kolmanneksi. Suurkilpailuvoittojen tietä hevonen lähti kulkemaan neljävuotiaana, kun se kruunattiin Lappeenrannassa Villinmiehen Tammakilvan voittajaksi 20. syyskuuta 2003.

“On vaikea nimetä sen uralta hetkeä, joka olisi ylitse muiden. Villinmiehen Tammakilpa oli kyllä iso juttu”, Paula Stenberg muistelee.

Vuonna 2004 Pearly Hill oli koko maan puhutuin lämminveritamma. Se voitti muun muassa keväällä Arvid Åvallin Tammaderbyn Vermossa, loppukesästä Tammavaltikan Forssassa.

“Pearly Hillin nousu tammojen ykköseksi on ollut yhtä loogista kuin Classico Merettin oriiden puolella. Pearly Hill on näyttänyt ikätovereilleen takakavioitaan varsasta alkaen. Paula Stenberg on kilpailuttanut silmäteräänsä aina maltilla pyrkimättä pikavoittoihin. Se on kannattanut sillä kaudesta muodostui numeroiden valossa vielä hiukan menestyksekkäämpi kuin edellisestä”

Ilkka Salokangas Hevosurheilun tammaranking-artikkelissa 22. joulukuuta vuonna 2004.

Seuraava vuosi toi mukanaan Number One -voiton, jonka Pearly Hill uusi vielä vuonna 2006. Hevosen vakio-ohjastajat olivat ensin Ari Moilanen ja sittemin Kari Venäläinen, jonka kanssa Pearly Hill starttasi myös viimeisen kerran vuonna 2007.  Uransa jälkeen tamma on varsonut viisi varsaa, joista viimeisin, ori Rafael, syntyi vuonna 2013.

Pearly Hill viettää eläkepäiviään Paula Stenbergin luona Hämeenkoskella.

Vielä on virtaa -sarjassa käydään läpi kaviouran entisten tähtien saavutuksia. Verkkoartikkelisarja on jatkoa Hevosurheilu-lehdessä keskiviikkoisin julkaistavalle Vielä on virtaa -sarjalle, jossa käydään tapaamassa entisiä tähtiä paikan päällä.

Pearly Hill vuonna 2003. Kuva: TotofotoPearly Hill vuonna 2003. Kuva: Totofoto
Ari Moilanen, Pearly Hill ja Paula Stenberg Arvid Åvallin Tammaderbyn voittoseremonioissa. Kuva: Pekka SalonenAri Moilanen, Pearly Hill ja Paula Stenberg Arvid Åvallin Tammaderbyn voittoseremonioissa. Kuva: Pekka Salonen
Pearly Hill ja Paula Stenberg Number One -voiton jälkeen vuonna 2006. Kuva: Juhani LänsiluotoPearly Hill ja Paula Stenberg Number One -voiton jälkeen vuonna 2006. Kuva: Juhani Länsiluoto
Pearly Hill ja Kari Venäläinen vuonna 2007. Kuva: Juhani LänsiluotoPearly Hill ja Kari Venäläinen vuonna 2007. Kuva: Juhani Länsiluoto
Helmi on aktiivinen eläkeläinen. Kuva: Hanna LaaksoHelmi on aktiivinen eläkeläinen. Kuva: Hanna Laakso
Kotipihassa Hämeenkoskella marraskuussa 2015. Kuva: Hanna LaaksoKotipihassa Hämeenkoskella marraskuussa 2015. Kuva: Hanna Laakso
Pearly Hill asuu ulkona laumassa. Tamma on ollut koko ikänsä huono olemaan karsinassa. Kuva: Hanna LaaksoPearly Hill asuu ulkona laumassa. Tamma on ollut koko ikänsä huono olemaan karsinassa. Kuva: Hanna Laakso
Paula Stenberg ja Pearly Hill. Kuva: Hanna LaaksoPaula Stenberg ja Pearly Hill. Kuva: Hanna Laakso

Arvonsa tunteva mestaritar

Otteita Arto Sipakon artikkelista Hevosurheilussa 31. lokakuuta 2003, Kuukauden hevonen Pearly Hill. 

Paula Stenberg opetti Pearly Hillin Pernajassa, ja Jokimaalla se on ollut kaksivuotistalvesta lähtien. Emäntä itse aloitti itse Kemppi-tallilla täyspäiväisesti pari vuotta aikaisemmin.

Tammalla on oma luontonsa ja tahtonsa, eikä se siedä sen enempää saksanpaimenkoira Hessua kuin muita hevosiakaan lähellään. Niinpä Pearly Hill elelee yksikseen pihattokarsinassa, minkä yhteydessä olevassa tarhassa se liikkuu rauhassa.


Nyt nelivuotiaana Pearly Hill on selvästi erottuvan sään kohdalta mitattuna 161-senttinen, pitkäjalkainen elegantti tamma, joka on näyttänyt vauhtinsa radalla moneen otteeseen, vaikka alakerta ei olekaan aivan virheetön.

“Sen jalka-asennothan eivät ehkä ole maailman parhaat, mutta sille on kuitenkin tullut aika hyvin tilaa eteenkin”, Paula Stenberg sanoo.


Myös radalla Pearly Hill on oma persoonansa. Ero hyvän ja huonon esityksen välillä voi olla suurempi kuin ns. tavallisella hevosella. UET-karsinnassa katkeamisen ja Villinmiehen Tammakilvan suvereenin voiton välissä ei ollut kuin kolme päivää.

“Ei se varmasti niin puhki ollut kuin näytti silloinkaan”, Stenberg analysoi vielä Teivon syyskuista karsintajuoksua. “Se on vain sen tapa näyttää, että tämä nyt vain meni näin.”


“Pearly Hill on kaikin puolin niin mukava hevonen, että sellaisesta on turha luopua, jos harrastaa aikoo. Vastaavanlaisista aineksista ja lahjoilla olevaa ei saa ikinä”, Stenberg sanoo.

Lisää teemasta: Vielä on virtaa