Saran Salama

Syntynyt vuonna 1996.

Emä Vipo, isä Kihin-Muisto, emänisä Vieteri.

Kasvattaja Tapio Perttunen.

Omistaja Sara Perttunen.

Oriin loppunumeroiksi jäivät 20,3a, voittosumma 880 906 euroa, ja 201 starttia, joista totosijat 63-42-22.

Kolminkertainen ravikuningas, nelinkertainen Suur-Hollola-ajon voittaja, kaikkien aikojen toiseksi eniten voittorahoja juossut suomenhevonen, Tähtien Tallin jäsen. Saran Salaman uran saavutuksia on yhdessä artikkelissa miltei mahdotonta listata. 

Saran Salama viettää 19-vuotiaana aktiivisia eläkepäiviä kasvattajansa Tapio Perttusen tallissa Orimattilan Hevoskylässä. Eläkevuosia raviuran jälkeen on kertynyt neljä, Saran Salama päätti uransa Teivon kuninkuusraveissa vuonna 2011.

Oriin raviuralta löytyy lukematon määrä saavutuksia sekä Suomessa että ulkomailla. Ravikuninkuuden Saran Salama voitti vuosina 2006, 2007 ja 2008. Suur-Hollola-ajon hevonen voitti ensimmäisen kerran vuonna 2004 ollessaan kahdeksanvuotias, minkä jälkeen se otti kisasta ykkössijan vielä kolme kertaa, peräkkäisinä vuosina.

Hevosen kirjoitettiin olevan elämänsä kunnossa vuonna 2007, jolloin se muun muassa Kuopion kuninkuusraveissa voitti kaikki osalähdöt, teki rataennätyksen, kilpailuennätyksen ja 2100 metrin Suomen ennätyksen. Samana vuonna se Suur-Hollola-voiton lisäksi voitti myös Pelimanni-ajon ja juoksi Tähtisprintteriksi.

Onhan se mahtava hevonen. Se on joka vuosi pystynyt jopa petraamaan, ei ainakaan takapakkia ole tullut, ja tähänkin vuoteen on päästy sillä lailla todella hyvin, että hevosella, joka on juossut kilpaa monta vuotta, jalat ovat erittäin hyvässä kunnossa. Hyvä tästä on jatkaa.”

Tapio Perttunen Hevosurheilussa huhtikuussa 2008.

Vuonna 2010 14-vuotiaalle Saran Salamalle eivät siihen asti saavutetut meriitit vielä riittäneet, ja se nappasi itselleen ensimmäisen Suurmestaruuden. Kisassa samana vuonna toiseksi juoksi Kilun Peedro, kolmanneksi I.P. Vipotiina.

Kuningasvuosiensa jälkeen Saran Salama oli kuninkuuskisassa vielä kahdesti toinen.

Uran aikana valmentaja Perttusen lisäksi hevosen taustatiimiin kuuluivat muun muassa omistaja Sara Perttunen, Perttusella töissä ollut treenari Erkki Suhonen ja hoitaja Taina Lehmussaari, joka käy edelleen touhuamassa hevosen kanssa Orimattilassa.

Raviuran jälkeen Saran Salamaa ratsuksi koulutti kouluratsastaja Siiri Kyrö. Saran Salaman ratsupuuhista Yle Lahden tekemä, vuonna 2012 julkaistu video on katseltavissa täällä.

Kaikkien saavutustensa lisäksi ori oli osaltaan mukana aloittamassa voittokappalekulttuuria suomalaisessa raviurheilussa. Ote Hevosurheilussa 3. heinäkuuta 2015 julkaistusta artikkelista:

Kenties tunnetuin hevosen voittokappale syntyi spontaanisti nimenomaan Kuninkuusraveissa. Rovaniemellä vuonna 2004 Antti Pylkkänen tähyili selostustornista yleisön tunnelmia ja hänen silmänsä osuivat banderolliin, johon oli maalattu teksti ”Saran Salama iskee tulta”. Pöydällä lepäsi hänen oma kappaleensa Vicky Rostin 20 hittiä -kokoelmasta. ”Saran Salama oli juuri sillä hetkellä lämmittelemässä. Kaikki palaset osuivat kohdalleen ja laitoin Sata salamaa soimaan. Yleisön reaktio oli uskomattoman hyvä”, Pylkkänen muistelee.


Vielä on virtaa -sarjassa käydään läpi kaviouran entisten tähtien saavutuksia. Verkkoartikkelisarja on jatkoa Hevosurheilu-lehdessä keskiviikkoisin julkaistavalle Vielä on virtaa -sarjalle, jossa käydään tapaamassa entisiä tähtiä paikan päällä.

Suur-Hollola-ajon voittoseppeleen pujotus vuonna 2007. Kuva: Juhani LänsiluotoSuur-Hollola-ajon voittoseppeleen pujotus vuonna 2007. Kuva: Juhani Länsiluoto
Saran Salama ja Sara Perttunen vuonna 2008. Kuva: Hevosurheilun arkistoSaran Salama ja Sara Perttunen vuonna 2008. Kuva: Hevosurheilun arkisto
Tapio Perttunen ja Saran Salama vuonna 2008. Kuva: Jouni AaltoTapio Perttunen ja Saran Salama vuonna 2008. Kuva: Jouni Aalto
Saran Salama Jyväskylän kuninkuusravien maililla vuonna 2008. Kuva: Juhani LänsiluotoSaran Salama Jyväskylän kuninkuusravien maililla vuonna 2008. Kuva: Juhani Länsiluoto
Saran Salaman jäähyväisistä Jokimaalla vuonna 2011. Sara ja Tapio Perttunen. Kuva: Harri LindSaran Salaman jäähyväisistä Jokimaalla vuonna 2011. Sara ja Tapio Perttunen. Kuva: Harri Lind
Saran Salama omassa tarhassaan Hevoskylässä marraskuussa 2015. Kuva: Hanna LaaksoSaran Salama omassa tarhassaan Hevoskylässä marraskuussa 2015. Kuva: Hanna Laakso
19-vuotias Saran Salama Tapio Perttusen tallissa työskentelevän hoitajan, Tiina Mikkolan kanssa. Kuva: Hanna Laakso19-vuotias Saran Salama Tapio Perttusen tallissa työskentelevän hoitajan, Tiina Mikkolan kanssa. Kuva: Hanna Laakso

Sukutaulussa valioperiyttäjiä ja kivikovia kilpahevosia

Teksti on osa Jorma Kemiläisen kirjoittamaa Saran Salamasta kertovaa Kuukauden hevonen -artikkelia, joka on julkaistu vuonna 2004. 

Saran Salama on enemmän kuin ravikuningattaren sisarenpoika. Kolmen polven sukutaulun 14:stä hevosesta 12 on valiopalkittuja periyttäjiä.

Nuo kaksi poikkeusta ovat Saran Salaman kolmas isä Vihi ja kolmas emä Hipi, kahden tähtijuoksijan ja kahden huippujuoksijan emä toki sekin.

Saran Salama on Perttusten hevosia kolmannessa polvessa. Tapio Perttusen isä Mikko Perttunen osti perheen kantatamman Ponnettaren Lauri Kokolta, kun tämä oli päästellyt kuusivuotiaalla aloittelijalla kolme voittoa Sodankylän juhannusraveissa.

Poromies-maanviljelijä Mikko Perttusen käsissä Ponnetar kilpaili sitten 16-vuotiaaksi asti, osallistui neljä kertaa kuningatarkilpaan ja kruunattiin kolme kertaa Lapin ravikuningattareksi.

”Ponnetar oli myös erittäin hyväsukuinen tamma. Jo emänsä oli periyttäjä, jätti tähtijuoksijoita ja kaikkia”, Tapio Perttunen huomauttaa.

Ponnettaren kolmesta tyttärestä esikoinen Hipo toteutti Perttusten unelman kuningatarseppeleestä Oulussa 1981. Jos oli Ponnetar sitkeää sorttia kilparadoilla, tytär oli – jos mahdollista – vielä sitkeämpi. Se juoksi 101 voittoa ja venyi vielä vanhoilla päivillään Pohjoismaisen kylmäveriottelun voittoon Trondheimissa 1984.

Nuoremmat sisarukset eivät yltäneet kilparadoilla lähellekään samalle tasolle, mutta siitoksessa osat ovat vaihtuneet. Hipon tuotanto jäi kahteen orivarsaan, joista parempi oli Hipon-Poika 29,8a. Ponnettaren toiseksi vanhin tytär Hiluritar jäi varsattomaksi, mutta nuorin Vipo on sitten ollut suvun varsinainen geenipankki.

Sen Tapio Perttunen sai isältään kantatammaksi evästyksellä: ”Tätä älä poika sitten myy. Jos se ei juokse, se tekee varsoja.”

”Ja minä tein sitten niin kuin isä neuvoi, teetin varsoja”, Tapio Perttunen tuumaa.

Nyt 24-vuotias Vipo on jättänyt jo kuusi tähtijuoksijaa, joista Suvin-Sälli ja Saran Salama ovat yltäneet kuninkuuskilpailuun ja Antin Ässä Kriteriumin finaaliin. Nuoremmista varsoista Sirpun Sisu latasi pari viikkoa sitten nelivuotiaiden  kärkiajan 27,6 täydestä voltista ja vuotta nuorempi Antin Aarre on sekin käväissyt jo opetuslähdössä.

Kuten hyvälle periyttäjätammalle kuuluu, Vipo on jättänyt varmaa jälkeä hyvinkin erilaisten – ja erisukuisten – oriiden kanssa. Saran Salaman jälkeen tamma on tehnyt neljä varsaa Turosta ja on nyt astutettu Vieskerillä.

Vipon varsat on ristitty suurelta osin perheenjäsenten mukaan.

”Jokainen vuorollaan. Minä itse olen kyllä jättäytynyt välillä vuorosta pois”, Tapsa naureskelee.

Esikoinen Suvin-Sälli sai nimensä tuolloin perheeseen syntyneen Suvi-Maarian mukaan ja kilpaili myös hänen nimissään. Vaikka ori kuoli jo 11-vuotiaana, se ehti osallistua kuninkuuskilpailuun neljä kertaa ja oli parhaimmillaan kokonaiskilpailun neljäs.

”Se oli tosi lahjakas se Suvin-Sälli”, Perttunen tuumaa haikeutta äänessään.

Parikin Vipon varsoista on kunnostautunut ratsupuolella, kun kyyti kaviouralla ei ole riittänyt.

Saran Julli esimerkiksi oli iso hevonen, joka pääsi kovaa, mutta ei pysynyt ravilla. Se myytiin sitten ja on nyt ratsuna.”

Saran Salaman täysveli Kihin Källi on ollut Helimaija Pakarisen satulan alla suorastaan mitalitason kouluratsu suomenhevosten luokissa.

Saran Salaman aikaansaamisessa oli mukana paljon tuuriakin.

”Vipo oli viimeinen tamma, joka tuli Kihin-Muistosta kantavaksi, ennen kuin ori kuoli. Kihin-Muisto kuoli ihan muutamia päiviä sen astumisen jälkeen.”

Kihin-Muistosta jäi kaikkiaan 572 jälkeläistä, joista tähtijuoksijoita 129 ja valiojuoksijoita 23. Saran Salama on sen toiseksi nopein jälkeläinen. Suurimmat meriitit on toistaiseksi kerännyt Kriteriumin, Derbyn ja Suur-Hollolan voittanut Kihin Hiski 21,3a.

Saran Salama on itsekin toiminut jo suosittuna siitosoriina. Sen ensimmäiset neljä varsaa ovat nyt vuotiaita. Viime vuonna Saran Salaman palveluksia käytti 47 tammaa, tällä kaudella astutuksia on ollut suunnilleen saman verran.

Perttusten ylpeys ei ole emälinjan ainoa siitosori. Viuhkauksen tyttärestä Kuiskaus on Petrus Rok 24,3a ja Suikasta pari tähtijuoksijaa jättänyt  Sakkari 27,2a. Lisäksi emälinjan toiselta haaralta tulee Villinmiehen Tammakilvan voittanut Luonnostyttö 28,2a. Itä-Karjalaan juontava emälinja kulkee nimellä Eira IK-349 ja se on tuottanut kaikkiaan 21 tähtijuoksijaa.

Lisää teemasta: Vielä on virtaa