Roscanne Y

Tamma, syntynyt 23.6.1989

Choctaw Brave – Bonny Asserdal, Train Bloc

Kasvattaja Esko Härkönen

Kilpailu-uran omistaja Ravitutkimuskeskus Oy

Nykyinen omistaja Kirsi Silvas, Hämeenkyrö

Ennätys 15,4aly, voittosumma 20 550 euroa

77 starttia: 9-12-8

Kymmenen jälkeläistä, mm. Vickwire ja Rivaldo

29-vuotiaaksi kääntyvä Roscanne Y on kulkenut omistajansa Kirsi Silvaksen kanssa samaa polkua jo 25 vuotta. 

Hämeenkyröläinen Silvas sai Roscanne Y:n eli “Ruusan” passikseen, kun tamma oli kolmevuotias. Silvas työskenteli tuolloin Teivossa Jari Vuoriolla. Omapäisestä tammasta tuli hoitajalleen niin rakas, että pari vuotta myöhemmin hän otti pankista lainaa ja hankki sen itselleen.

“Se on ollut elämässäni kauemmin kuin aviomieheni”, Kirsi Silvas nauraa.

Roscannen uran hienommaiksi hetkeksi Silvas laskee Arvid Åvallin Tammaderbyn 1994, jossa hevonen juoksi toiseksi Jorma Kontion ohjastamana. Ensimmäiseksi ehtivät Bunuela ja Veijo Heiskanen. Kontio kommentoi tamman suoritusta kilpailun jälkeisessä Hevosurheilussa seuraavasti.

”Hevonen sai hyvän juoksun ja kiri oikein hyvin. Se tuntui jo loppusuoralla voittajalta, mutta 50 metriä ennen maalia Bunuela sai meistä yliotteen. Roscanne Y on parantanut koko ajan otteitaan, eikä hyvä sijoitus tullut yllätyksenä.”

Aiemmin samana vuonna Roscanne Y vei kasvattajalähdön kotiradallaan Teivossa.

“Roscanne Y karkasi jo viimeisellä takasuoralla. Kakkossijoihin edellisissä starteissaan tyytynyt tamma Y osoitti tiistai-iltana Teivossa, että se osaa myös voittamisen taidon. Roscanne Y joutui starttaamaan Teivossa takarivin sisimmältä radalta, mutta Tapio Perttunen vältti taitavasti pussiin jäämisen. Hän sai nostettua tamman kolmanteen pariin ulos jo ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä”, kirjoitettiin Hevosurheilussa 24. helmikuuta 1994.

Roscanne Y juoksi urallaan 20 550 euroa palkintorahoja ja ennätyksen 15,4aly. Rahakkaimman sijoituksensa se saavutti Tammaderbyssä. Se kilpaili yhteensä 77 kertaa, joista voittoihin päättyi yhdeksän.

Tamma teki yhdeksän varsaa, jotka tienasivat yhteensä 220 073 euroa. Jälkeläisistä menestyneimmät olivat Vickwire (129 050 euroa, 13,1aly) ja Rivaldo (58 553 euroa, 13,2aly).

Mitä Roscanne Y:lle kuuluu nykyään? Hevosurheilu kävi tapaamassa 29-vuotiaaksi kääntyvää tammaa ja Kirsi Silvasta Hämeenkyrössä. Lue lisää lehdestä perjantaina 15. joulukuuta. 

Kuva vuodelta 1993, jolloin Roscanne Y oli nelivuotias. Kuva: Hevosurheilun arkisto

28-vuotias Roscanne Y kotitallillaan Hämeenkyrössä joulukuun alussa 2017. Kuva: Hanna Laakso

Roscanne Y kesällä 2017. Kuva: Kirsi Silvas

Lisää teemasta: Vielä on virtaa