Juhannuksena on varaa valita, sillä juhannusraveja juostaan eri puolilla Suomea. Jos kesäravikausi on vielä korkkaamatta, juhannus on hyvä hetki aloittaa. Härmässä kilpaillaan upouusi Nordic King kylmäverisille, mutta muutakin on tarjolla.

Juhannusaattona perjantaina tirisevät grillit Vieremällä, kun kuuluisat possunkyljykset valmistuvat ravikansalle muurinpohjalettujen ohessa. Kyljyksenhaukkailun ohessa yleisö saa seurata 11 Toto4-lähtöä muutamalla oheislähdöllä. Tapahtumat kaviouralla aloittaa nimittäin koelähtö, jonka jälkeen vuorossa ovat nuoret hevoset ja sen jälkeen vielä ponivoimat ennen päivän ensimmäistä pelikohdetta.

Ravi-ilta ottaa varaslähdön jo kello 17, kun lapsille suunnattu ohjelma alkaa. Paikalla on pomppulinna ja ohjelmassa on myös keppihevoslähtö juuri ennen ravien alkua. Lasten kanssa touhuamassa ovat Pelle Positiivi,  Miauskis sekä MisseKissa. Aikuisempia mieliä hemmotellaan ravien aikana, kun Janne Tulkki, Tarja Lunnas, Elisa Järvelä ja Kaukolasipartio esiintyvät rytmittäen keikkansa niin, että ravilähdöt ajetaan kappaleiden välissä.

Vieremä jätti tarkoituksella avoimet lähdöt sarjatarjonnastaan pois. Päivän kolmannessa pelikohteessa matkaan lähtevät takamatkalaiset Virijori ja Vektorin Maine, jotka ovat päivän kovarahaisimmat kilpailijat.

“Vieremällä on paikalla kaikki alueen kuskit “, Vieremän puheenjohtaja Kauko Kauhanen sanoo. “Panostettiin sarjoissa vähän alemman tason lähtöihin ihan tarkoituksella.”

3000 ykkösellä ajettava tammasarja houkuttelikin mukaan 14 nuorta tammaa. Numerossa 1 starttaavalla Zunamilla on kaksi voittoa taulussaan ja sen ulkopuolelta lähtee numerolla 2 kilpaileva, Mikkelin raviliigan tamma Lady Adele. Voitto on alla myös Super Mangolla ja May Lilylla.

 

Lauantaina starttaavat perinteiset Kokemäen juhannusravit. Ravit juostiin viime vuonna yksipäiväisinä, mutta yleisön pyynnöstä tapahtuma palautettiin kaksipäiväiseksi. Lauantaina startataan Toto4-ravien merkeissä ja sunnuntaina T65-ravit houkuttelevat kilpailijoita ympäri Suomen.

Lauantaina perinteiselle, lämminveristen avoimelle Kivikylän mailille starttaa 11 valjakkoa lähtöauton siivekkeiden takaa. 9 Victor Quo Vadis voitti viikko sitten Porista ja Kokemäellä ruunan kärryille nousee ensimmäistä kertaa Emma Väre. Valjakkoa haastaa sen edestä lähtevä 1 Arctic Shot, joka haki Mikkelin illasta viime torstaina voiton ennätysajalla 11,4a. Jukka Kinnusen 7 Amazing Soul palaa kuukauden tauolta ja E-P Mäkisen Classic St Pat lähtee kilpaan niin ikään tuore voitto alla Vermosta.

Sunnuntaina juostaan Karjala Kesä-Cupin finaali, 3100 metrin tasoitusajo.

“Karjala-cupista on tulossa mielenkiintoinen kilpailu, kun karsintavoittajat Stone Capes Nanet ja Lonely Rider kohtaavat toisensa haastajien siivittämänä”, Sataravi Oy:n puheenjohtaja Meri Elomaa kertoo.

Perinteinen Vennin ajo houkutteli täydet 16 suomenhevosta mukaan. Mukana on viime vuoden nopeimpiin suomenhevostammoihin kuuluva Vieskerin Virva. Takaa-ajoon lähtevät muun muassa H.V. Tuuri, Vilperi-ajon voittaja Ruutu-Viesker ja kuninkuuskilpaan tähtäävät Tapsan Tahti ja Rapin Aatos. Biolin-Nuorten Sarjassa Lappeenrannasta asti tuleva Arvon Herra on selkeä ennakkosuosikki

Kokemäen juhannusraveja on ajettu aina 50-luvulta asti. Viime vuonna juhannusraveissa oli noin 5800 kävijää, ja samaa määrää odotetaan nytkin. Suuri osa yleisöstä saapuu nykyäänkin juuri tunnelman takia. Kokemäen juhannusravit ovat tapahtuma, johon saapuvat ammattilaisten ja tosiharrastajien lisäksi myös ihmiset, jotka eivät muuten raviurheilua juuri seuraa. Kesäravitunnelman tuovat ihmiset ja esimerkiksi Kokemäen kuuluisa raviherkku, grillattu broileri.

 

Kauhavan juhannuskattaus ravataan sunnuntaina. Radan sihteeri Maria Mäkipelkola on tyytyväinen viimeaikaisiin sateisiin.

“Rata on nyt hyvässä kunnossa. Enempää vettä ei kaivata, mutta sateet tekivät radalle ehdottomasti hyvää.”

Kauhavalla kilpaillaan kymmenen T4-lähdön merkeissä. Matkaan lähetetään myös ponilähtö ja opetuslähtö. Härmän Nordic Kingiin matkaavien kannattaakin laittaa Kauhava korvan taakse, sillä Härmästä on vajaa 30 kilometria Kauhavalle. Raviviikonloppu täydentyy mukavasti kylmäveristen maailman isoimman kilpailun kautta Kauhavalle.

Kauhavan illan päälähdöt ajetaan tuhannen euron ykkösellä sekä lämminverisille että kylmille. Lämminveristen lähdössä Ville Pohjola kirittää hyvin suorittanutta Wirelessia esimerkiksi Redrya vastaan, jota ohjastaa Juha Länsimäki.

Ravikuningas Forten Muistoajossa etusijalla ovat Suomessa syntyneet ja volttirinkiin järjestäytyy 12 supisuomalaista kilpailijaa. Takamatkalla on muun muassa kuningatarkilpailusta tuttu Sekottaja, joka lähtee jahtaamaan perusmatkan muutaman kuukauden tauolta palaavaa Korte-Sisua. Sekottaja pyrkii pitämään muiden ohella myös takamatkalta lähtevän Tosi-Jänkän takanaan.

Mäkipelkola puhuu kuuluisasta kesäravitunnelmasta.

“Meillä on luvassa kunnon vanhanajan raviit.”

 

Ravijuhannus jatkuu sunnuntaina vielä Kemijärvellä. Virallinen osuus alkaa kello 18 ensimmäisen T4-lähdön merkeissä, mutta 17:35 starttaa jo viime vuonna suuren suosion saanut keppihevoskilpailu pikkuratsastajineen. Toisena erikoisempana ohjelmanumerona nähdään noin kymmenen minuutin lännenratsastusnäytös lähdön kolme jälkeen.

“Paikalla on ihan oikea lännenhevonen ja ammattilaisratsastaja”, Kemijärven ravien puheenjohtaja Eemeli Hernesaho kertoo.

Kemijärvi on satsannut myös hevosurheilupuoleen. Päivän kolmas lähtö on nimittäin 1040 metrin sprintti, johon ykkössuosikkina starttaa Rovaniemen T65-kierroksella voiton korjannut BWT Hellion Mika Jauhola rattaillaan. Myöskään Mauri Jaaran Dresscodea ei kannata unohtaa.

“Viime vuonna tehdyn rataremontin ja talven tiivistymisen jälkeen odotetaan aika kovaa aikaa tähän lähtöön”, Hernesaho ennakoi. “Rata on aikalailla makeimmillaan tässä vaiheessa raveja. Mukana ovat pohjoisen starttiraketit, eli siinä saatetaan mennä aika huikua koko kierros.”

Hernesahon oma suosikki on Kemijärven seppeleajo, lähtö 6. Nyt kolmatta kertaa ajettava kilpailu pyritään vakiinnuttamaan vuosittaiseksi ja lähdön palkintosummaa yritetään kasvattaa vuosi vuodelta. Nyt voittaja kuittaa 1300 euron matkarahat. Voittaja lähdön nimen mukaisesti seppelöidään.

Hernesahon suosikiksi nousee Raahesta Kemijärvelle matkaava Pauskeri, joka starttaa kilpaan 40 metrin takamatkalta.

“Pauskeri on raahelaisena ravien kaukaisin vieras ja muutenkin hevosena sellainen, joka tuosta silmiin pistää. Hevonen on mukava vieras meille.”

Kemijärvi sopii myös raviurheilua harrastavalle kulinaristille. Raveista saa nimittäin kylmäsavuporopatonkeja ja tavallisen ravikäristemakkaran ohella tarjolla on paikallisen toimijan lammasmakkaraa.

“Katsotaan, miten lammasmakkara yleisöön uppoaa”, Hernesaho sanoo. “Tuomme tällä vähän paikallisia toimijoita esille.”

Yleisöä Kemijärvelle tavoitellaan 1200-1300 henkeä. Hernesahon mukaan tällä yltäisi yleisöennätykseen.

“Tuhannen nurkilla oli väkeä viime vuonna.”

Lisää teemasta: Kesäradat