Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 1 Viksu Vilivei 4,79 %, 22,40 e

Toto5-2: 3 Vie De Dream 24,89 %, 49,20 e

Toto5-3: 7 Minto’s Don Juan 41,00 %, 71,70 e

Toto5-4: 2 George Birdland 37,01 %, 105,40 e

Toto5-5: 7 Callex 25,65 %, 162,30 e

 

Vaihto: 73 150,20 euroa

Usean vastustajan laukat helpottivat ykkösnumerolla kilpailleen Viksu Vilivein tehtävää Sorsasalon perjantai-illan avauskohteessa, mutta 6-vuotias ruuna veti myös pontevalla askeleella ja kirjautti 2100 metrillä tasoitusennätyksensä 28,2.

Toto5-1: Susanna Purojärven valmentama Viksu Vilivei paineli heinäkuussa mailin valiolukemiin ja oli voittanut tällä kaudella jo kahdesti, mutta onnistuminen tuli pelaajille silti yllätyksenä. Viksu Vilivei oli seitsemänneksi käytetyin merkki.

“Hevonen meni tosi hyvän tuntuisesti alle, ja saatiin lähtö heti komentoon”, ohjastaja Mika Forss kertasi. “Tarkoitus oli, että ajetaan sellaista tasaista, mitä hevonen nätisti siinä keulassa menee. Yllättävän helppoa se oli loppuun asti.”

Maaliin saavuttaessa ero muihin oli kaventunut jo kovasti, mutta maalikameraa ei voittajaa nimettäessä sentään tarvittu. Videotarkistusta sen sijaan käytettiin, ja muista totosijoista otellut Sadesälli hylättiin loppusuoralla tapahtuneen murtautumisen vuoksi.

Kiertelemättä tullut Sadesälli työntyi ahtaasti kiriin Poika-Ramiinin sisäpuolelta, ja tuomaristo katsoi tilanteen täyttäneen murtautumisen tunnusmerkit.

Toisen kaarteen jälkeen taustalta kolmannen radan letkaan liittynyt Poika-Ramiini kiersi takasuoralla neljännen radan kautta kärkiryhmään ja punnersi tasaisen hyvin toiseksi.

Takasuoralla kärkeä lähempää kiriin iskenyt Harkon Heläys laukkasi loppukaarteen puolivälissä hyvästä noususta. Se tuli raville selvittyään suoran vahvasti ja sijoittui kolmanneksi.

Lähes 45-prosenttisesti merkitty Villikamu oli kohteiden pelatuin hevonen. Se sai hyvän startin ja pääsi ohittamaan lähtösuoralla monta vastustajaa sisäkautta, mutta ponkaisi kaarteeseen mentäessä laukalle. Se selvisi vielä porukan matkaan ja lähti etusuoralla kolmannelle radalle, mutta menovesi ehtyi jo takasuoran alkupuolella.

 

Toto5-2: Kolmannesta sisältä viimeisen takasuoran lopulla sujuvasti toiseen ulos päässyt Vie De Dream spurttasi lopun terävästi ja irtosi omille teilleen. Päätöspuolikas taittui kympin pintaan, ja koko 2100 metrin matkalla niukka suosikki teki ennätyksensä 14,9a.

“Keulapaikkakin olisi varmaan ollut tarjolla, mutta minusta tämä on toisten takaa vielä astetta parempi”, Sakari Kolehmaisen 5-vuotiasta ruunaa ajanut Tuomas Pakkanen kertoi. “Tällä on hyvä rytminvaihtokyky. Tässä on potentiaalia, ja Sakke tekee hyvät pohjatyöt.”

Kiihdytyksessä johtopaikan napannut Lessons In Love luovutti sen kaarteen jälkeen Boulder Rocketille, joka sai toisen kaarteen jälkeen rinnalleen taustalta kiertäneen Pam Halloverin.

Boulder Rocket ei pystynyt päätöspuolikkaan käynnistyessä vastaamaan Pam Halloverille, joka sai kimppuunsa perässä tulleen Celebration Hopen. Näidenkin eväät loppuivat vähän kesken.

Vie De Dreamin jälkeen loppukaarteen alussa ulos päässyt Lessons In Love kiri ylivoimaisesta voittajasta jääneenä toiseksi, ja edelleen sisäradan jonosta pois päässyt Euro Boy pudotti Pam Halloverin totosijoilta

 

Toto5-3: Avauspuolikkaan jälkeen johtoon edennyt suosikki Minto’s Don Juan hallitsi 3100 metrin kilpailun tapahtumia loppumatkan ajan erittäin vakuuttavaan tyyliin.

Henri Bollström ajoi Minna Piirosen 6-vuotiasta ruunaa, jolle tämä oli ensimmäinen volttilähtö lähes kolmeen vuoteen. Tasoitusennätys koheni lukemiin 15,8.

“Tämä on tosi vahva hevonen ja voitti vielä oikein helposti”, Henri Bollström suitsutti. “Tällä oli vähän probleemia välissä, ettei ravi meinannut oikein luistaa, mutta se oli Killerillä viimeksi jo jättihyvän tuntuinen ja osasin odottaa sitä tänään ihan kärkeen.”

Sisärata veti, ja Gresille Boko sekä Rio Crowe seurasivat selvin eroin muille totosijoille. Suomessa aloittanut Bad Moon Rising spurttasi hänniltä päätöspuolikkaan aikana ison nipun ohi neljänneksi.

 

Toto5-4: Quiet Leader lähti auton takaa tosi lujaa, mutta se laukkasi jo ennen kaarretta, ja näin sisempää kiihdyttänyt George Birdland pääsi keulaan.

“Sitten ajattelin, että annetaan hevosen vaan polkea menemään”, toisen voiton kohteissa ajanut Tuomas Pakkanen kertasi. “Lopussa koitin vetäistä nuo vetolaput. Toinen vain laskeutui, mutta kyllä se kuitenkin lähti hyvin vielä menemään. Sillä on ahtaat liikkeet, ja se päksi Ylivieskassa varmaan jalkoihin pehmeällä radalla. Tänään oli kyllä kevyt juosta.”

Toiseksi eniten merkitty Pasi Väisäsen valmennettava saavutti kauden seitsemännen voiton ennätyksellään 12,5a/1600 metriä.

George Birdlandia hitusen enemmän pelattu suosikki Exuberance haparoi ensimmäisessä kaarteessa muutaman askeleen ja pudotti sitten kaarteen lopussa toiselta radalta kolmanteen sisälle. Se nousi toisen kaarteen alkupuolella uudestaan toiselle ilman vetoapua, josta puristi selvästi hävinneenä toiseksi.

Kärjen takaa jo takasuoralla jäänyt Dennis Boko sinnitteli asiallisesti perille ja piti kolmanneksi niukasti ennen Sir Robertia, joka juoksi pääosin toisessa ulkona.

 

Toto5-5: Räväkästi lähtenyt Callex painui seiskaradalta hetkessä johtopaikalle ja piti sen varmasti maaliin asti.

“Tänään oli helppoa. Nyt tämä rupeaa löytämään sen kuntonsa tälle kaudelle. Mun mielestä sillä oli mahan kanssa vähän probleemia. Se on parantanut nyt koko ajan, kun sitä on hoidettu ja se on saanut startteja”, Jani Ruotsalainen selvitti.

Martti Lajusen valmentama 6-vuotias ori oli toiseksi pelatuin. Se ravasi 2100 metriä aikaan 25,2a.

Toisessa kaarteessa kolmannesta sisältä toiselle radalle noussut Kukan Tutu sai pian selän eteen, kun kaarteen alussa parijonosta reissuun lähtenyt niukka suosikki Tuurin Toivo kiersi kuolemanpaikalle.

Tuurin Toivo laukkasi maalisuoralle tultaessa Callexin tuntumasta, ja vapaasti jatkanut Kukan Tutu nappasi tarjolla olleen kakkossijan. Tuurin Toivo tuli raville selvittyään loppuhetket vahvasti ja ehti vielä kevyesti kolmanneksi.