Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 8 Vinha-Topi 10,81 %, 8,50 e

Toto4-2: 7 Rapid Leader 19,54 %, 31,40 e

Toto4-3: 4 Fiiling 31,72 %, 43,10 e

Toto4-4: 9 Proud Leader 41,53 %, 54,50 e

 

Vaihto: 54 410,60

Kaustisen sunnuntairavien pääpelin kohteet alkoivat kylmäveristen 3100 metrin tasoitusajolla, jonka viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista hyökännyt Vinha-Topi voitti neljänneksi pelatuimpana.

Toto4-1: Neljänkympin pakilta lähtenyt Vinha-Topi pääsi etenemään Corinnan perässä sujuvasti kolmanteen pariin ulos, josta se iski kiriin viimeisellä takasuoralla. Kärjessä alkoi tapahtua samaan aikaan, kun Kalevatar laukkasi ensin keulasta ja pian sen jälkeen hyppäsi rinnalla juossut suosikki Huiskeri.

Kärkipaikan perinyt Helkan Terttu ei jaksanut pitää sitä pitkään, mutta sen takaa vapaasti ulos päässyt Helun Kuva heitti Vinha-Topille vielä haasteen.

“Kun tämä meni ohi keulahevosesta, rupesi vähän jarruttelemaan, mutta lähti Manen hevoselle sitten vastaamaan ihan hyvin”, Antti Tupamäki selvitti loppuvaiheita. “Vinha-Topilla on ollut pikkuisen huonoa tuuria, mutta ei se ole ehkä näin hyvä ollutkaan kuin tänään. Tämmöinen kova rata tällaiselle matalaliikkeiselle hevoselle on ihan nappi. Matkakin sopii, kun juoksun saa luonaamaan, ettei tarvi liian pitkään tulla ilman vetoapua. Sellaisella tämä pystyisi pärjäämään kovemmassakin lähdössä, sillä ei se ollut vielä väsynyt.”

Vinha-Topi teki 3140 metrillä ajan 30,0. Helun Kuva hävisi vain niukasti, ja viimeisellä takasuoralla Vinha-Topin perässä kiriin hakeutunut Temetrius puristi tasaisesta loppujoukosta kolmanneksi. Neljännessä sisällä seuraillut Linkeli laukkasi loppukaarteen alkupuolella.

 

Toto4-2: Viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä parista kirikaistalle noussut Kurir Brodde sai samassa eteensä parijonossakin edellä menneet Rapid Leaderin ja Winehousen, joka joutui tulemaan loppumatkan kolmatta rataa ilman vetoapua.

Vetoavusta nauttinut kaksikko iski maalisuoralle tultaessa vapaille radoille ja kiri voittotaistoon, jossa Rapid Leader piti pienen edun maaliin asti.

“Uumoilinkin, että Niko varmaan lähtee meidän eteen, ja se oli kyllä tosi hyvä, että saatiin siitä vetoapua”, ohjastaja Hannu Hietanen painotti. “Tämä pikkaisen jäi odottelemaan, kun pääsi lopussa ohi, ja Villen hevonen tuli sitten kyllä tosi lähelle. Pitävä rata sopii tälle hyvin.”

Petri Klemolan valmentama Rapid Leader oli kolmanneksi käytetyin merkki. Lähdössä pidettiin tasaisen hyvää tempoa, ja voittoajaksi kirjattiin 15,5a/2100 metriä.

Kurir Brodde hävisi vain niukasti, mutta suosikki Winehouse ei jaksanut puristaa yhtä hyvin ja viidennestä sisältä loppusuoran terävästi spurtannut Crystal Bay ehti sen ohi kolmanneksi. Hell Broke Luce taipui hieman keulasta, eikä toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Black Maya jaksanut myöskään otella ihan kärkisijoista.

 

Toto4-3: Kylmäveristen kovan tasoituksen suosikki Fiiling haki ensimmäisellä takasuoralla johtopaikan ja piti sen sitten oikein vakuuttavasti. Juha-Matti Paavolan valmennustalliin päivän toisen voiton tuonutta Fiilingiä ajoi Veli-Erkki Paavola, jolle ykkönen oli raveissa jo kolmas.

“Kyllä se nyt näytti ja tuntui todella hyvälle”, Veli-Erkki Paavola kehui. “Jussi povasi jo tuossa kuukausi sitten, että Fiiling rupeaa nyt tulemaan takaisin. Kun tällä oli loukkaantuminen, joka tuli hyppyhommissa, niin se oli sitä ennen sen oloinen, että nousee suomenhevosten ykköstasolle.”

Fiiling on nyt 8-vuotias. Kilpailu oli sille tämän kauden neljäs ja voitto ensimmäinen. Se teki 2120 metrillä ajan 26,5.

Viimeisellä takasuoralla toisesta ulkoa Fiilingin rinnalle iskenyt Pikkukahveli ei pysynyt 23,5-vauhtisessa päätöksessä mukana, mutta piti toiseksi ennen Juha-Matti Paavolan itsensä ajamaa Metkutusta. Volsuritar putosi kärjen takaa viidenneksi.

 

Toto4-4: Hannu Hietanen ajoi Petri Klemolan hevosilla toisen voiton, kun kohteiden pelatuin kilpailija Proud Leader kiri parhaaksi lämminveristen stayerkisassa.

Lähtö uusittiin kahdesti, eikä ne aiheuttanut Zelda Gowan päässyt mukaan seuraavaan yritykseen, jossa Proud Leader eteni takamatkasta huolimatta johtoon jo ensimmäisessä kaarteessa. Toista rataa seuraavana tulleen Better Boostin ohjastaja Santtu Raitala luki tilanteen oikein, jatkoi voimalla eteenpäin ja pääsi takasuoralla vastuksetta keulaan.

Alkumatkasta laukannut Your So Vain teki taustalta vauhdikkaan iskun neljännen kaarteen jälkeen ja leiskautti pienellä palalla kärjen tuntumaan, mutta seuraavaan kaarteeseen mentäessä tuli uusi laukka. Niin ikään kiriin lähtenyt The Swede häiriintyi tästä ja menetti mahdollisuutensa voittomatsiin.

Pieni hässäkkä satoi Proud Leaderin laariin, sillä Hannu Hietanen sai kääntää sen takasuoralla vapaasti Better Boostin rinnalle. Proud Leader ratkaisi varmasti ja otti toisen peräkkäisen voittonsa tuloksella 18,4/3120 metriä.

“Oli alun perinkin tarkoituksena, että pyritään saada nättiä juoksua ja koitetaan vielä rakentaa, jos se sattuisi tulemaan vielä samaan malliin kuin aikaisemmin, kun siitä vähän nyt viitteitä on, että se olisi parempaan päin menossa”, Hannu Hietanen perusteli taktiikkaansa.

Ingrosso kiri kolmannesta sisältä maalisuoran napakasti ja nousi Better Boostin ohi toiseksi.