Erkon Pokaali -lähdön jännitysnäytelmä päättyi kuusivuotiaan superlahjakkuuden voittoon. Vitterin taustajoukoille ojennettiin voittajakehässä kutsu juhannuksen Nordic King -kilpailuun Härmään. 

Koko matkan kuolemanpaikalla juossut Vitter onnistui puristamaan keulapaikkaa kiihdytyksestä asti hallinneen Jokivarren Kunkun ohi aivan viime metreillä.

Ohjastaja Mika Forss kommentoi voittajahaastattelussa, että ravilähtöjä on aina kiva voittaa, mutta nyt mukana oli ekstrafiilistä.

“Vitterillä on aikalailla vire huipussa näin kevätkaudelle, sen vuoksi pystyimme etukäteen ajattelemaan Jokivarren Kunkun haastamista. Kolmesataa metriä ennen maalia näin ensimmäisen heikon elkeen Jokivarren Kunkussa, siinä kohtaa heräsi toiveet voitosta”, Forss sanoi.

Hevosen valmentaja Jalmari Svart oli onnensa huipulla.

“Kyllä me nämä kaikki isot kisat juostaan, Elitkampen myös, mutta hevosen ehdoilla. Sen täytyy olla 110-prosenttinen”, Svart kommentoi.

Päivä alkoi kylmäveristen tähtidivisioonafinaalilla, joka päättyi Ville Herttuan valmentaman Costellon ykköseen. Risto Tupamäki nosti ensimmäisen kierroksen kolmannessa parissa ulkona juosseen Costelle kolmannelle kierros ennen maalia, mistä ori jyräsi vahvaan voittoon.

Seitsemänvuotiaan oriin kanssa ei tähdätä kuninkuuskilpaan vielä tänä vuonna.

“Tavallaan se kyllä kuuluisi jo tänä vuonna sinne, mutta on hienoa, että mennään hevosen ehdoilla”, Tupamäki kommentoi valmentajan suunnitelmia voittajahaastattelussa.

Tavallaan se kyllä kuuluisi jo tänä vuonna sinne, mutta on hienoa, että mennään hevosen ehdoilla. –Risto Tupamäki Costellon kuninkuunkilpasuunnitelmista.

Lämminveristen haastajadivisioonafinaali oli vauhtijuhlaa. Neljävuotiaan Joe Di Maggion voittoaika 12,5a jää kymmenyksen päähän Brad De Veluwen ja Zatopek Hossin Suomen ennätyksestä.

Tuomas Korvenoja kertoi voittajahaastattelussa vauhtikestävyyden olevan Joe Di Maggion paras ominaisuus.

“Ajattelin, että laitetaan viimeinen tuhat metriä kunnolla höyryä pataan, ettei sieltä takaa varmasti tule ketään”, Korvenoja kommentoi.

“Toivottavasti hevonen on huipulla sitten derbykarsinnoissa ja -finaalissa, se on nyt matkalla sitä kohti.”

Toivottavasti hevonen on huipulla sitten derbykarsinnoissa ja -finaalissa, se on nyt matkalla sitä kohti. – Tuomas Korvenojan kommentti Joe Di Maggiosta.

Seppeleajon voittoon rutisti Jorma Kontion ohjastama ruotsalaisvieras, Lady Zappa. Tammaa valmentaa Petri Salmela ja sen omistaa Stall Zenita.

“On tämä aivan mahtava tunne voittaa täällä, siitä onkin jo tovi aikaa, kun olen täällä fiilistellyt voittoa viimeksi”, Salmela sanoi voittajahaastattelussa.

Salmela kertoi, että tamman lahjakkuus huomattiin viime vuonna.

“Valitettavasti sitä vaan ei ole maksettu yhteenkään Ruotsin ikäluokkakilpailuun”, valmentaja harmitteli.

Seppeleajon toiseksi juoksi Callela Leonard, kolmanneksi MAS Archie. Voittoaika oli 13,3a.

Ensimmäisen Toto76-kohteen päätteeksi Jorma Kontio sai kivuta toista kertaa voittajakorokkeelle. Saara Purasen valmentama Wasa Warrior haki keulat tiukassa lähtökiihdytyksessa ja piti paikkansa loppuun asti. Voitto oli ylivoimainen.

“Tuntui, että se lähtee lentämään lopussa. Oikein hyvä esitys hevoselta tänään”, Kontio kommentoi viisivuotiaan ruunan suoritusta.

Toiseksi ylsi Hannu Torvisen ohjastama Downander, kolmanneksi vahvalla kirillä Erik Adielssonin ajokki, Counterfeightr.

Toisen Toto76-kohteen vei Tom Erikssonin valmentama Dreambow.

Raketin lailla matkaan lähtenyt Leemark’s August luovutti keulat Dreambowille ensimmäisen kaarteen lopussa. Invantaggio piti johtavan rinnalla matkavauhtia kovana, mutta Dreambow kesti varmaan voittoon. Esa Holopaisen ohjastama Leemark’s August oli toinen, Anders Svanstedtin ohjastama Seducedbyface kolmas.

Toisen kohteen voiton ohjasti Hannu Torvinen.

“Hevonen tuntuu siltä, että se menee starttien myötä koko ajan eteenpäin. Uskon, että se petraa vielä tuosta paljon”, Torvinen kommentoi voittajahaastattelussa.

Kolmas Toto76-kohde, Jorma Kontion päivän kolmas ykkönen. Stefan Melanderin valmentama jenkkiori Divisionist paineli Glenn Kosmos Memorialin voittoon.

Lähtökiihdytyksessä ei panoksia säästelty. Tuomas Korvenoja haki William Pinella keulat, ja ensimmäinen 500 metriä kellotettin aikaan 05,5. Kiihdytyksessä johtavan rinnalle jäänyt neljävuotias Divisionist teki todella vahvan suorituksen, ja hevosen voittoaika oli 11,0.

Kun oli 500 metriä jäljellä, tiesin, että keulahevonen on ainakin lyöty, jos ei takaa enää tule muita. – Jorma Kontio Divisionistin vietyä Glenn Kosmos Memorialin.

“Kun oli 500 metriä jäljellä, tiesin, että keulahevonen on ainakin lyöty, jos ei takaa enää tule muita. Lämmityksen jälkeen sanoin, että lisätään sille päätanko, se haki vähän koko ajan päälleen tukea. Ei siitä ainakaan haittaa ollut”, Kontio kertoi voittajahaastattelussa.

Neljännen Toto76-kohteen, hopeadivisioonafinaalin voittoon juoksi Victory Bonsai. Heikki Korhosen valmentama, Kari Lähdekorven omistama ja Mika Forssin ohjastama viisivuotias ori otti Helsingissä toisen peräkkäisen Toto76-voittonsa, ja voittoaika muodosti täyden matkan uudet SE-lukemat, 11,2a.

Viidennessä Toto76-kohteessa Spitcam Jubb piti keulat lähdön alusta loppuun. Tir Du Caux sai lopussa sisältä kiritilaa ja ravasi toiseksi, kaukaa takaa kiertänyt Go Green Pellini kipusi kolmanneksi.

Spitcam Jubbia ohjasti Ulf Ohlsson ja sitä valmentaa ruotsalainen amatöörivalmentaja Micael Broberg.

“No mitä luulet!” Broberg huudahti nauraen voittajahaastattelussa, kun Lauri Hyvönen kysyi, miten valmentaja viihtyy ensimmäisellä vierailullaan Suomessa.

Kuudennessa Toto76-kohteessa voiton vei Örjan Kihlströmin ohjastama Whitehouse Express. Voitokkaaseen kiriin viisivuotias ori lähti 700 metriä ennen maalia, voittoaika oli 12,1a. Ykkönen oli Daniel Redenin valmentamalle hevoselle kauden avausvoitto.

Toto76-tulokset, Helsinki, 8. toukokuuta

Toto76-1: 1 Wasa Warrior
Toto76-2: 3 Dreambow
Toto76-3: 4 Divisionist
Toto76-4: 5 Victory Bonsai
Toto76-5: 3 Spitcam Jubb
Toto76-6: 4 Whitehouse Express
Toto76-7: 6 Propulsion

7 oikein, voitto-osuus 251, 00 euroa.

6 oikein, voitto-osuus 7,20 euroa.