Toto65-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto65-1: Vixeli 68,63 %, 0,65 e

Toto65-2: 2 Iikori 5,90 %, 14,93 e

Toto65-3: 1 Merran Tahti 72,77 %, 16,71 e

Toto65-4: 3 Humiseva 53,76 %, 18,78 e

Toto65-5: 1 Marmardu 12,10 %, 58,42 e

Toto65-6: 10 Malkkin 12,24 %, 149,08 e

 

Voitto-osuudet:

6 oikein 149,08 euroa

5 oikein 4,49 euroa

 

Vaihto: 98 508,20 euroa

Ennen torstain Toto65-kohteita Killerin radalla juhlittavana käyskennellyt Viesker seurasi radan viereltä avauskohdetta, jossa Vixeli hallitsi suursuosikkina 5-vuotiaille rajattua Nuorten Sarjaa. Puhti-Veikko varmisti Vieskerin jälkeläisille kaksoisvoiton.

Toto65-1: Mukana oli poisjääntien jälkeen viisi kilpailijaa. Juoksuradalta lähtenyt Vixeli sai hyvän startin ja eteni nopeasti johtopaikalle, jonka piti varmasti maaliin asti.

“Tuossa ennen lähtöä tuntui, että tämä on vähän löysäkin, mutta otin pari pruuvia ja sen jälkeen se tuntui tosi terävältä”, Tapio Perttunen kuvaili. “Vieskerin saappaisiin ei varmasti pysty kukaan, mutta tämä on kyllä tosi lahjakas hevonen, ja jos terveyttä piisaa ja kehitys jatkuu tällä lailla, niin kyllä tästä hyvin paljon odotan. Kyllä tämä mulle on kultakimpale.”

Vixeli ravasi 2640 metriä aikaan 28,6, joka jää vajaat kaksi sekuntia ikäluokan tämän kategorian Suomen ennätyksestä. Se on Vixelin kuusi vuotta vanhemman täysveljen Vixenin nimissä.

Toisen kaarteen toista rataa kiertänyt Puhti-Veikko pääsi kolmanteen kaarteeseen mentäessä pudottamaan Vixelin taakse sisälle, josta se seurasi selvästi toiseksi. Pääosin toista rataa ilman vetoapua juossut Sirukasson tuli kausiavauksessaan tasaisen hyvin perille ja kesti kolmanneksi ennen sisältä vapaasti kirinyttä Heporixia.

 

Toto65-2: Yksin 2140 metrin perusmatkalta lähtenyt Iikori lähti viemään Kaalo Ahokkaan Muistoajoa heti reippaasti. Kolmen kuukauden tauolta palannut kuningas Costello selvisi varovaisen alun jälkeen toiseksi hevoseksi toisen radan jonoon, josta oriin ohjissa ensimmäistä kertaa ollut Antti Tupamäki suuntasi kaarteen jälkeen eteenpäin.

Costello eteni toisella puolikkaalla Iikorin tuntumaan ja antoi sille painetta, mutta Iikori vastasi rehdisti maaliin ja kuittasi 4000 euroa ennätyksellään 25,0. Iikori oli neljänneksi pelatuin.

“Lähdin aika napakasti, mutta luulin, että sieltä tullaan aika äkkiäkin rinnalle ja ajetaan kovempaakin, mutta kun kuulin puolikkaan väliajan, päätin, että nyt en kyllä keuloja anna, ennen kuin ohi ajetaan”, Markus Porokka valotti tuntojaan.

Iikori on 12-vuotiaana mennyt selvästi eteenpäin. Se on voittanut nyt kahdesti peräkkäin ja hätyytellyt valiorajaa niin auton takaa kuin voltistakin.

“Ajetaan nyt rahasarjoja, mutta näyttäisi kyllä, että on Iikorin läpimurto tapahtumassa”, Porokka uumoili. “Se tuli puolitoista vuotta sitten. Sillä oli ravin kanssa ollut ongelmia useamman vuoden. Tuula Pursiainen löysi syyn selästä, mutta senkin jälkeen meni vielä puoli vuotta, ennen kuin hevonen voimistui tarpeeksi.”

Lähdön voitto oli Porokalle merkityksellinen, sillä Kaarlo Ahokas oli hänen idolinsa lapsena, ja vuonna 2007 hän oli Ahokkaan veljesten tallilla harjoittelussa.

“Se oli tosi antoisa kokemus, ja se on kyllä yksi meidän työn perusta Kaarlon ja Karin opit”, Porokka painotti.

Costello joutui tyytymään toiseen sijaan, mutta se tuli hyvällä ajalla 24,3 eikä oriin ravissa ollut juurikaan huomautettavaa.

Alkumatkasta ravirytmiään hakenut Lissun Eerikki sai toisella kierroksella tuntumaan pääryhmään, kiri maalisuoran kaikista parhaiten ja ehti Costellon tuntumaan kolmanneksi. Kärkiparista hieman jääneenä toista rataa juossut Vaellus punnersi tasaisesti neljänneksi.

 

Toto65-3: Tammoille tarkoitetun Viesker Cupin finaalin 5000 euroa vei kohteiden pankki Merran Tahti, joka lähti voltin ykköspaikalta lujaa liikkeelle ja teki hetkessä kymmenien metrien kaulan muuhun porukkaan. Se pisteli ensimmäisen kilometrin alle 1.24:n lukemiin ja kesti selvään voittoon, vaikka tahti laantuikin kovasti loppua kohden.

“Vaikea sanoa, jäikö paukkuja, kun totta kai se oli liian kovaa se alku”, Hannu Hietanen huomautti. “Laitettiin se vähän liian aikaisin, ja se kuumeni pikkaisen jo tuolla tallialueella. Se oli kyllä tosi paineissaan, ja onneksi ei tullut lähdönuusintaa. Sitten olisi kyllä voinut olla vaikeaa.”

Tapio Laakson 9-vuotias Merran Tahti on juossut kahdeksan kilpailua ja voittanut niistä seitsemän. Voittosummansa lähes tuplannut tamma kirjautti nyt ajan 29,1/2140 metriä, mutta ennätys on jo yli kolme sekuntia kovempi.

Pääjoukossa kaukana Merran Tahdista toista rataa ilman vetoapua juossut Laari eteni päätöspuolikkaalle lähdettäessä toiseksi, tuli vahvasti ja saavutti selvästi Merran Tahtia. Viidennestä ulkoa tasaisesti kirinyt Lakan Leija kipusi loppujoukosta kolmanneksi.

 

Toto65-4: Selvä suosikki Humiseva laukkasi ensimmäisessä yrityksessä, kun ei päässyt kääntymään voltista vapaasti. Lähtö palautettiin, ja toinen kerta onnistui. Turbo-Jytky painui Humisevan ulkopuolelta johtoon, mutta sille kelpasi suosikin selkä jo kaarteessa.

Tero Lahtinen ajoi Tiina Mäkisen valmentamaa Humisevaa, joka hallitsi oikein varman oloisesti ja voitti ajalla 26,7/2140 metriä. Päätöspuolikas taittui kirkkaasti valiokyytiä.

“Voitto oli kyllä varma, mutta oli se jotenkin laiskannihkeä tänään”, Tero Lahtinen kuvaili.

Loukkaantumisen takia lähes kaksi vuotta poissa radoilta ollut Humiseva on nyt 8-vuotiaana tullut vahvasti takaisin. Se on voittanut kauden kaikki viisi starttiaan ja on alittanut jo valiorajan täyden matkan tasoitusajossa.

Viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä parista kirikaistalle lähtenyt Lakuri sai pian eteen Huvin Vikun ja eteni takasuoralla tämän perässä toiseen ulos, josta kiri voittajaa uhkaamatta toiseksi. Vapaasti tullut Turbo-Jytky piti Huvin Vikun kurissa ja oli kolmas.

 

Toto65-5: Teemu Okkolinin valmennuksessa vajaat kolme kuukautta ollut Marmardu saavutti kauden ensimmäisen voittonsa.

Johtohevosta seurannut Marmardu hakeutui viimeiselle takasuoralle mentäessä toiseen ulos, nousi takasuoralla kolmannelle radalle ja rutisti maalisuoralla tasaisesta porukasta ykköseksi tuloksella 26,7/2140 metriä. Se oli neljänneksi pelatuin.

“Tosi mielenkiintoinen hevonen”, Teemu Okkolin suitsutti. “Hirmu kapasiteetti on hevosessa, ja nyt on päästy kaksi starttia ravia, niin täytyy olla enemmän kuin tyytyväinen. Sitä on ajettu porukassa paljon, ja luulen, että se on tämän hevosen kohdalla se tärkein homma. Tällä on hyvä jakso, ja sitä on treenattu varsasta asti. Kun lähdin tuonne kolmannelle radalle, pitelin vaan kiinni. Mulla ei ollut huolen häivää. Rinnalle kun tuli, homma oli hallinnassa.”

Okkolin paljasti, että Marmardulla on tarkoitus ajaa Vermon kolmen kilometrin tammaryhmä ja hakea sieltä näyttöä kotiradan kuningatarkisaan.

Alussa lyhyesti laukannut suosikki Liisan Tulilintu eteni viidenteen ulos, josta lähti toiseksi viimeisessä kaarteessa selässä kolmannelle radalle. Se iski loppukaarteen alkupuolella vielä ulommas ja kiri hyvin, muttei saanut otetta Marmardusta.

Sisällä kolmantena matkannut Tähtituula pääsi viimeisen takasuoran alussa pykälää edemmäs ja siirtyi vähän myöhemmin vapaalle paikalle toiseen ulos. Se mahtui maalisuoralla nousemaan vapaille ja kiri loppuhetkillä napakasti kolmanneksi. Sisärataa edennyt ja lopulta johtohevosen taakse päässyt Hetviina iski maalisuoran alussa ohituskaistalle, mutta sekosi pian laukalle.

 

Toto65-6: Tasaisen juoksun toisen radan jonossa saanut Malkkin liittyi viimeisellä takasuoralla kolmannen radan letkaan ja jatkoi loppukaarteessa edelleen selässä neljännelle radalle.

Lähdön suosikki Hymynvirne lähti jo etusuoralla Loikkarin perässä kirikaistalle. Se iski loppukaarteeseen mentäessä vapaalle radalle ja kiri hyvin, kunnes loppusuoran avautuessa sekosi askelissaan. Sen takaa vapaasti jatkanut Malkkin puristi sitten kohtalaisen varmaan voittoon tasoitusennätyksellään 27,8/2140 metriä. Malkkin oli neljänneksi eniten pelattu.

“Aavistuksen painoi sisään, ja mietin, että pääsenkö Teron ulkopuolelta ohi, mutta sitten Terolla laukkasi ja se oli meidän onni”, Arto Komulainen kertasi.

Alusta asti johtanut Tänttärä piti toiseksi, ja ilman vetoapua kiertänyt Loikkar oli kolmas. K.P. Salama ei parantanut taustalta.