Toto75-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto75-1: 11 Vixeli, 65,04 %, 0,37 euroa
Toto75-2: 2 Sultan Journey, 52,60 %, 0,74 e
Toto75-3: 3 Sahara Sandstorm, 23,73 %, 2,06 e
Toto75-4: 4 Graceful Swamp, 81,69 %, 2,53 e
Toto75-5: 5 Piskon Pouta, 13,59 %, 9,96 e
Toto75-6: 2 Makethemark, 34,18 %, 11,23 e
Toto75-7: 1 Valtroks, 29,66 %, 14,23 e

Vaihto: 248 337,42 euroa

Viisivuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-finaali käynnisti sunnuntain 75-rivin Mikkelissä. Viime viikolla Tawaststjernan muistoajon voittanut Vixeli ylsi jälleen arvovoittoon valmentajansa Tapio Perttusen ohjastamana.

Toto75-1: Teemu Okkolinin suojatti Sippimies lähti takamatkan juoksuradalta rivakasti liikkeelle ja eteni nopeasti kyselemään kärkipaikkaa, mutta Juhani Heikkisen vastaus oli kielteinen. Toisen kaarteen alussa alun johtanut Virin Varpu sai selän eteensä, kun Sippimies painui keulaan.

Tapio Perttunen ilmestyi Vixelin kanssa Sippimiehen rinnalle kirilenkin alussa. Vielä takasuoralla Ypäjä Luotsi pysyi kärkiparin kyydissä, mutta maalisuoralla nähtiin kahden hevosen yleisöön menevä kamppailu. Vixeli hankki pienen yliotteen suoran puolivälissä, joka piti perille asti.

”Tosissaan saatiin ajaa, kun Sippimies anoi tosi kovan vastuksen”, Tapio Perttunen kehui tuttua kilpakumppania. ”Ajoin täyttä viimeisen kierroksen, varsinkin takasuoralta asti, mutta Sippimies vastasi sitkeästi. Sata ennen maalia saatiin hiukan yliotetta, jonka piti sitten.”

Tapio Perttunen oli suunnitellut jo jatko-ohjelmaa Anna-Kaisa Tenhusen ja Juha-Matti Smolanderin kasvattamalle Vixelille.

”Ehkä seuraavaksi kunkkareissa ajetaan viisivuotislähdössä, ja derbyhän se on kauden päälähtö.”

Vixelin Varsakunkun ykköstila palkittiin 12 000 eurolla. Voittoaika oli 24,2/2120 metriä.

Toto75-2: Avauskohteen tavoin lähtö meni suursuosikille, kun Esa Holopaisen valmentama ja ohjastama Sultan Journey otti voittonsa mielipaikaltaan keulasta.

Katapulttistarttari Sultan Journey nappasi kakkospaikalta keulat kyselemättä, josta Esa Holopainen toki mailin matkalla ajoi. 6-vuotias avasi ja lopetti 11,5-vauhdilla, eikä muilla ollut nokan koputtamista voiton suhteen.

“Sultan Journey tulee takaakin, mutta on erikoisen nopea eturivistä. Melkein kun on ollut eturivin paikka, se on mennyt automaattisesti keulaan”, Esa Holopainen aloitti. “Nyt tuli helppo startti, jossa ei tarvinnut hevosen kaikkeaan antaa. Minulla on kovat haaveet tästä hevosesta, sillä uskon sen olevan kultadivarissa joskus. Uran alkuvuodet se jäi aika vähälle treenille, ja uskon nousevan paljon sarjoissaan.”

Sultan Journey viiletti 1609 metriä voittoaikaan 12,4a. Tulos jäi kymmenyksen ruunan ennätyksestä.

Paikan johtavan takana alussa puolustanut Veloce Vald hinautui toiseksi ennen Die Kaiseriniä.

Toto75-3: St Michel Stayerissä voimia miteltiin kolmen kierroksen ajan. Keskiviikkona Vermossa pitkällä matkalla neljänneksi jäänyt Sahara Sandstorm kirkasti sijoitustaan kolmen pykälän verran, kun hallitsi juoksua maaliin asti.

Lähdön avauskierros oli levoton, kun kärkipaikka vaihtoi omistajaansa useamman kerran. Timo Korvenheimon valmentama Sahara Sandstorm painui kaksi kierrosta jäljellä vetotöihin, josta voitti oikein varmasti ennen Olli Koivusen ajokkia North Lexusta ja Ulf Ohlssonin kuskaamaa Cupido Sisua.

“Hevonen on ollut aina vahva, nyt vauhtiakin alkanut tulemaan”, voittajaa ohjastanut Henri Bollström kehui. “Luotin hevoseen, kun keulaan pääsin. Annoin mennä reipasta, että takahevosille tehtiin homma vaikeaksi. Tämä kehittyy koko ajan, itse saa kehua itseään, mutta jossain ikäluokkalähdössä on syksyllä varmasti mukana.”

Pelisuosikki Sahara Sandstormin tulos 14,6/3100 metriä on nelivuotiaiden oriiden ja ruunien pitkän matkan volttilähetyksen uusi SE-tulos.

Henri Bollström ohjasti Sahara Sandstormin voittoon SE-lukemilla. Kuva: Anu Leppänen

Toto75-4: Eugen Pylvänäisen Muistoajo oli odotetusti megasuosikki Graceful Swampin heiniä.

Ari Moilasen ohjastama Graceful Swamp ohitti kiihdytyksessä sisäpuolelta matkaan lähteneet, mutta sai kovaa haastetta Majestic Manilta, jolloin avaus venähti 09,5-lukemiin. Graceful Swamp torjui haastajansa.

Ensimmäisen puolikkaan jälkeen Graceful Swamp sai rauhoittaa tempoa. Loppukaarteen alussa Zinco Jet leiskautti Ulf Ohlssonin kannustamana rinnalle, mutta “Sämpylä” vastasi varmasti ja otti voiton 09,0-lopetuksessa varmaan tyyliin. Voittoaika oli Graceful Swampin uran kovin noteeraus 11,7aly.

“Olisi siitä sekunti varmaan lähtenyt, jos olisi matkavauhtia pidetty”, Ari Moilanen näki. “Minkäänlaisia oljenkorsia hevosella ei ole vielä koskaan käytetty, kun ei ole tarvinnut. Jos ne kaikki varusteet laitetaan, pysyykö tämä maassa ollenkaan?”

Sitten oli valmentaja Erkki-Pekka Mäkisen vuoro puhua.

“Arvasin, että plöröä ajetaan, eikä juoksemaan pääse, ja niin kävi. Semmoisen 04-avauksen se pystyy ensimmäiset 500 metriä menemään, mutta ei sitä uskoa tarvi. Olen sanonut, että 07-08-tuloksen väliin se menee, jos tarvii.”

Tänä vuonna voittamattoman Graceful Swampin kauden kahdeksas voitto palkittiin kymppitonnilla.

Graceful Swamp pääsi voittajaseremonioihin jälleen.

Graceful Swamp oli paras jälleen. Kuva: Anu Leppänen

Toto75-5: St Michel Tammatähti päättyi Piskon Poudan kirivoittoon.

Tuomas Pakkasen ohjastama Vilma Lyydia latasi kärkipaikalle, jossa kiskoi ensimmäiset 500 metriä 19,5-vauhdilla. Ehkäpä juuri kovan avauksen takia kahdella vastustajalla oli päätöspuolikkaalla parempi vauhti päällä. Niistä 2. ulkona matkannut Mari Rautiaisen valmentama Piskon Pouta kiri parhaiten voittoon ennen Loikkausta.

“Hyvä, ettei itku pääse”, voittajan ohjastaja Kimmo Määttänen aloitti. “Kaikki meni tänään kerrankin hyvin. Lopussa oli makea vesi suussa, kun käänsin, ajattelin, että pitää aika hyvä olla jos tulee ohi. Loppusuora oli maaliin odottelua.”

Piskon Pouta paransi ennätystään tuntuvasti, se kirjataan nyt lukemin 22,7aly.

Toto75-6: St Michel -ajo päättyi Petri Salmelan valmentaman Makethemarkin kirivoittoon ajalla 10,2aly. Lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Toto75-7: Santtu Raitalan ohjastama Valtroks johti päätöskohdetta startista maaliin.

Kati Pekkalan valmentama Valtroks piti Santtu Raitalan yllätykseksi kärkipaikan helposti, josta veti varmasti maaliin asti.

“Oli hyvä päivä hevosella ja piti keulapaikan helposti”, Santtu Raitala ihmetteli. “Sen jälkeen se vastaili maalisuoralla Malkkinille varmasti. Maalisuoraa tultiin kovaa, mutta tämä piti selvän otteen koko ajan. Valtroks on kehityskykyisen oloinen menijä, joka on välillä laiskannihkeä matkan aikana.

Suosikki Valtroks ravasi mailin matkalla tuloksen 25,8aly.

Toisella ilman vetoapua matkannut Malkkin tuli maaliin osittain voittajan rinnalla, mutta todellista uhkaa Arto Komulaisen suojatti ei pystynyt langettamaan.