Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 8 Livi Mystery 22,91 %, 4,50 e

Toto4-2: 13 Pontriot 3,63 %, 86,00 e

Toto4-3: 4 Mountain Hooligan 33,51 %, 142,30 e

Toto4-4: 3 Cool On Photos 16,06 %, 279,10 e

 

Vaihto: 77 728,34 euroa

Ikäluokkakisoista lähes 200 000 euron tienestit kerännyt Vixus sai tauon jälkeen helpon aloituksen, kun Oulun Äimärautiolla oli tarjolla sopiva aikatasoitus.

Ykkösnumerolla kilpaillut Vixus hallitsi pääpelin kohteiden jälkeen ajettua 2600 metrin tasoitusta koko matkan ajan. Viehko Venla kiersi pitkään kupeella ja piti tempon kohtalaisena, mutta Vixukselle jäi aikaan 31,7 paljon varaa.

“Koko talvena ei ole 50:ttä kovempaa ajettu kuin yhden kerran, niin tämä kävi toisesta sellaisesta reippaammasta hiitistä”, Katja Melkon valmennettavaa ajanut Janne Soronen kuvaili. “Ei se ottanut tätä tänään varmaan ihan tosissaan, kun mentiin niin hiljaa, mutta tosi helposti voitti.”

Tähtäimessä on Teivon Toto75-päivänä maaliskuun puolivälissä järjestettävä Mauri Tuurnan ajo. Kuusivuotiaille suomenhevosille rajatussa lähdössä voittaja palkitaan kymppitonnilla.

“Katjan kanssa mietitään, kun on se Teivo ajettu. Tehdään sen jälkeen vähän jatko-ohjelmaa, miten edetään. Ajellaan varmaan harvakseltaan kilpaa, ja tänä vuonna on tarkoitus osallistua kuninkuuskilpaankin, jos meidät sinne huolitaan, mutta ei se mikään tähtäin ole.”

Talliin tuli voitto myös Toto4-kohteissa, joista juttua alla.

 

Toto4-1: Kolmannen kerran Suomessa kilpaillut Livi Mystery saavutti ensimmäisen voittonsa uudessa kotimaassaan, kun se vei pitkällä kirillä avauskohteen. Eturivin uloimmalta paikalta 2100 metrin ryhmäajoon lähtenyt Livi Mystery seurasi porukan hännillä, kunnes sai ohjissa olleelta Mauri Jaaralta toisen kaarteen lopussa kehotuksen lähteä parantelemaan asemiaan kolmatta rataa pitkin.

Ilman vetoapua edennyt Livi Mystery sai vaivatta tuntuman kärkeen, mutta sisemmille radoille ei ollut enää asiaa. Maarit Ollikaisen valmentama ruuna runttasi silti väkevästi voittoon, joka oli Ruotsissa syntyneelle 5-vuotiaalle koko uran viides.

“Kun oli kasirata, ajattelin että ajan hännille ja sieltä pitkän kirin, kun mun mielestä tämä jaksaa mennä, kun ajaa tasaisesti”, Mauri Jaara kertoi. “Hyvä moottori tällä kyllä on, nytkin teki hyvän juoksun.”

Tasaisesti pelatussa lähdössä niukasti eniten peliä kerännyt Livi Mystery teki 2100 metrillä ajan 17,8a.

Jo ensimmäisessä kaarteessa ratkaisunsa tehnyt Joana’s Roadrunner eteni takasuoran lopulla kuolemanpaikalle. Se vastasi päätöstuhannella Livi Mysterylle, tuli myös vahvasti perille ja oli vain vähän hävinneenä hyvä toinen.

Viimeisen kierroksen alkupuolella parijonosta Livi Mysteryn perään noussut Ridgehead Laurette ei pysynyt sen mukana ja otti takasuoralla paikan parijonosta, jonne jäi hetken päästä pussiin. Se sai maalisuoran avautuessa tilaa ja kiri suoran niin hyvin, että ehti vielä edellisten tuntumaan kolmanneksi. A Nice Officer taipui keulasta.

 

Toto4-2: Kylmäveristen aikatasoitukseen saatiin yllätysvoittaja, kun yli kaksi kolmasosaa kohteen merkeistä kerännyt Tähti-Humina pilasi laukkoihin jo avauspuolikkaalla. Hannu Hietasen mukaan Tähti-Humina pysyi lähdönuusinnan jälkeen rauhallisena mutta meni lähtösuoralla kuitenkin peitsin kautta laukalle ja uusi sen vielä kahdesti.

“Siinä oli vähän kainalosuojaan sotkeutunut polvisuoja kiinni. Se lyö kovasti kainaloihin, mutta en nähnyt, oliko se jo lähtötohinoissa”, Hannu Hietanen paljasti.

Neljänkympin pakilta tasaisesti toisen radan jonoon edennyt Pontriot hyökkäsi viimeisellä takasuoralla kolmannesta ulkoa ja kiri tasaisen hyvin niukkaan voittoon tuloksella 30,9/2140 metriä.

“Kaukana se oli ja hitaasti lähti, kun volttipaikka oli niin liukas, että kärryt pyöri miten sattui”, Keijo Hakala moitti rataa. “Onnistuttiin pitämään ravilla, ja sitten ei ollut kuin kytätä. Tämä on hyvä hevonen, kun malttaa ravata.”

Kauden toisen voittonsa saavuttanut 10-vuotias Pontriot oli viidenneksi eniten pelattu yllättäjä. Ruunan omistajalle Ari Komulaiselle onnistuminen ei tullut ihan yhtä isona yllätyksenä.

“Tämä on semmoinen, että silloin kun se on rauhallinen tuossa kulkiessa ja katoksilla ja ensimmäisessä lämmityksessä, silloin se yleensä menee hyvin”, Komulainen iloitsi.

Ensimmäisellä takasuoralla asemiaan parannellut Harjujen Roomeo eteni toisen kaarteen jälkeen keulaan. Se kadotti lopussa vähän raviaan ja putosi viime hetkillä toiseksi. Viimeisen kierroksen alkupuolella toisesta ulkoa ilman vetoapua jäänyt Helkan Terttu eteni takasuoralla kärjen rinnalle, josta jäi samassa rintamassa edellisten kanssa täpärästi kolmanneksi.

 

Toto4-3: Snowline Cherry ampaisi ulkoa johtopaikalle, jonka se luovutti kaarteen jälkeen suosikki Mountain Hooliganille. Tämä sai vetää rauhassa ja hallitsi oikein varmasti maaliin asti. Ajaksi tuli 1.14-vauhtisen päätöksen myötä 17,9a/2100 metriä.

“Mountain Hooligan on hyvässä kunnossa ja varmaan nousee jonkin verran sarjoissa, jos vaan terveenä pysyy”, Petteri Joki kehui. “Se on todella nopea hevonen ja elää sillä nopeudellaan. Selästä se tekee parhaat kirit, mutta kyllä se tuosta keulastakin tekee työtä sen verran kuin tarvii.”

Kaarteen jälkeen toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Chris Crystal sai pian uudestaan selän eteen, kun Filius Felix nousi kolmannesta sisältä vetämään toisen radan jonoa.

Loppukaarteessa vapaalle radalle iskenyt Chris Crystal kiri napakasti toiseksi ennen Snowline Cherrya, joka ei saanut voittajan selästä täyttä mahdollisuutta. Filius Felix ei pystynyt maalisuoralla vastaamaan muiden kärkihevosten rytminvaihdokseen.

 

Toto4-4: Rauhallisesti lähtenyt Cool On Photos pääsi kaarteessa kolmannelta radalta toiselle ilman vetoapua, josta se vyöryi vauhdikkaan päätöskierroksen lopuksi varmaan voittoon tuloksella 16,0a/2100 metriä. Se oli kolmanneksi pelatuin.

Katja Melkon valmentamaa Cool On Photosia ajanut Janne Soronen totesi, että kuolemanpaikka käy ruunalle mainiosti.

“Se on tälle paras paikka”, Janne Soronen vakuutti. “Olin tosi luottavainen. Kun kävin lämmittämässä, tämä oli mun mielestä paremman tuntuinen kuin koskaan aikaisemmin. Oli kyllä koko ajan hyvä paine ohjissa, että olisi voitu ajaa kilpaa vielä aika pitkään maalin jälkeen.”

Kolmannesta parista ulkoa loppukaarteen alussa toiseen ulos edennyt Arctic Ile pääsi kirimään vapaasti ja työntyi voittajaa uhkaamatta toiseksi. Neljännestä sisältä takasuoralla toisen radan jonoon vaihtanut Little Easy seurasi kolmanneksi.

Melko tasaisesti pelatun lähdön suosikki Only Eyes Broline nousi viimeiselle takasuoralle mentäessä viidennestä parista selässä kolmannelle radalle, kiri loppusuoran terävästi ja ehti keulasta hieman taipuneen Diablo Sisun kanssa taistoon neljännestä sijasta.