TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 11 Stonecapes Sparrow, 6,05%, 10,26 euroa

T5-2: 2 Marin Tase, 35,69%, 21,41 €

T5-3: 6 Combatant Motion, 31,97%, 33,02 €

T5-4: 4 Capo The Amour, 5,59%, 344,70 €

T5-5: 12 Midnight Prince, 9,73%, 2736,64 €

Vaihto: 96 835,06 €

Toissa vuoden kriteriumissa toiseksi kirineen Stonecapes Sparrown viime kausi meni pilalle loukkaantumisen takia, mutta tiistaisella Teivon T5-kierroksella ruuna kiri vuoden toisessa startissaan takaisin voittojen tielle.

Hannu Torvinen kiihdytti Stonecapes Sparrown kanssa enintään 78 000 euroa tienanneiden ryhmäajoon haastavista asetelmista, sillä arpaonni oli heittänyt kaksikon radalle 11. Kakkosradalta startannut Dust Collector nappasi piikkipaikan haltuunsa vauhdikkaassa avauksessa, mutta muuten sisäradalle ei ollut tunkua, joten Torvinen pääsi etenemään tyhjää sisärataa pitkin aina johtavan kantaan.

Markku Niemisen valmentaman Stonecapes Sparrown kannalta juoksu meni loistavasti, kun se pääsi viimeisen takasuoran lopussa nousemaan toiselle radalle ja syöksyi keulaan edenneen Vixpress Lin kimppuun. Maalisuoralla ruuna karkasi selvään voittoon ennen seuraaville sijoille kirineitä Questionmark Metä ja New Life Wheelsiä. Voittoaika oli 15,5ake.

”Se paikka ei kelvannut kenellekään. Jotenkin tuntui, että keulahevonen vetää aika pitkään. Päästiin takasuoralla toiselle radalle, kun tuli vapaita tiloja, ja hevonen oli superhyvä”, Torvinen summasi radan voittajahaastattelussa. ”Hevosessa on luokkaa. Toivotaan, että se pysyy terveenä, niin tällä pärjää jatkossakin.”

Stonecapes Sparrown omistaa viisihenkinen Pirates Stable, jossa on mukana Markku Niemisen pitkäaikaisia hevosenomistajia. Kimppa on saanut kokea jo tähänastisella matkalla tunteita laidasta laitaan. Tiistaina oli jälleen vuoro iloita.

”Upeat tunnelmat. Tosi hienosti meni”, kimpan edustaja Petri Wallenberg hehkuttaa. ”Hevonen meni paljon eteenpäin viime startista, mikä oli odotettavissakin. Juoksukin meni hienosti, Hannu ajoi fiksusti.”

Ruunan ensimmäinen kilpailukausi oli menestys. Stonecapes Sparrow tienasi vuoden 2019 aikana yli 60 000 euroa ja kauden kruunasi kriteriumin kakkossija. Viime vuonna tähtäin oli derbyssä, mutta loukkaantumisen vuoksi ruuna ehti startata sesongin aikana ainoastaan kerran.

Jännevamman selättänyt Stonecapes Sparrow palasi kilparadoille kolme viikkoa sitten Vermossa.

”Vaiherikasta on ollut siinä mielessä, että äkkiä tultiin onnen kukkuloilta maan pinnalle. Viime vuoteen oli tosi kovat odotukset, mutta se jäi kevään yhteen starttiin. Usko hevoseen ei ole missään vaiheessa rakoillut. Sillä on vielä meidän uskomuksen mukaan juoksematonta rahaa. Mutta olihan ne pitkiä kuukausia odotella. Missään vaiheessa ei kuitenkaan hätiköity, vaan halusimme antaa hevoselle niin paljon aikaa kuin se tarvitsi.”

Wallenberg kertoo, että lyhyen tähtäimen suunnitelmana on ajaa vielä muutama startti, mutta keväällä on tarkoitus pitää vielä pieni huili ennen kesän kilpailurupeamaa.

”Vielä ei uskalla sen suurempia suunnitelmia tehdä. Tälle pakollinen tauko teki osittain myös hyvää, jos näin voi sanoa. Se kasvoi hirveästi sekä fyysisellä että henkisellä puolella.”

Wallenbergilla on itselläänkin pitkä historia hevosten parissa. Hän kehuu vuolaasti Stonecapes Sparrowta ja nostaa sen yhdeksi eniten tunteita herättäneeksi hevosekseen.

”Se oli niin valtavan tunteikas hetki se kriterium. Kuten Torvisen Hannu sanoi: harvoin kakkossija tuntuu voitolta, mutta siinä kohtaa se tuntui.”

Tiistain voittoa ei sen kummemmin juhlita, mutta koronan luomasta poikkeustilanteesta huolimatta yksi perinne on ja pysyy.

”Täytekakku täytyy viedä perjantaina Urjalaan. Siitä ei tingitä, oli korona tai ei.”

Juttua muokattu 9.3. klo 22.17: Petri Wallenberg ei osaomista kriteriumin voittanutta Raskolnikov Fridoa, mutta hoitaa hevosen omistavan Trading Steiner Oy:n hevosiin liittyviä asioita Suomessa.