TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 4 Deep Blue Font, 18,35%, 2,94 euroa

T5-2: 6 Vuaran Viima, 33,99%, 8,45 €

T5-3: 3 Midnight Prince, 34,71%, 15,22 €

T5-4: 1 Isosalon Isku, 3,91%, 179,78 €

T5-5: 6 Trouble Leader, 39,38%, 243,88 €

Vaihto: 86 296,05 €

Vuaran Viima ei ole vieläkään tottunut traktoriin, mutta kilpailemisen se on oppinut.

Teivon tiistainen T5-kierros sisälsi tasaisesti pelattuja kohteita. Sellainen oli myös pelin toinen kohde, illan viides lähtö, joka oli enintään 28 500 euroa tienanneiden kylmäveristen 2100 metrin tasoitusajo.

Suosikiksi oli luotettu paalulta startannut Vuaran Viima, joka eteni keulapaikalle ensimmäiseen kurviin mentäessä. Lähdön osallistujista toiseksi eniten peliä oli kerännyt Olavi Oja-Nisulan H.V. Tokka. Se starttasi ykkösradalta melko verkkaisesti, mutta nousi pian toisen radan veturiksi.

Kolmannella puolikkaalla Oja-Nisula vaati keulahevoselta vauhtia, ja tahti kiristyikin. 31,5-vauhtisen avauskierroksen jälkeen kellotettiin kolmannen puolikkaan päätteeksi väliajaksi 29,0.

H.V. Tokka tsemppasi hyvin rinnalla, mutta Vuaran Viima sai nykäistyä viimeisessä kurvissa pienen eron, joka kesti maaliin saakka. Voitto oli Pasi Aution valmentaman ja yhdessä Pasi Aron kanssa omistaman tamman toinen tänä vuonna. Kaikkiaan 9-vuotias Vuaran Viima nosti voittomääränsä kaksinumeroiseen lukemaan, sillä tiistain voitto oli sille uran kymmenes.

”Oli hyvä tunne jo siinä vaiheessa, kun pääsimme suosiolla keulapaikalle”, voiton ohjastanut Hannu Hietanen kertoi radan voittajahaastattelussa. ”Hevonen irroitti hyvin, kun lähdin ajamaan viimeisessä kurvissa alta pois, ja loppu oli vain varmistelua. Ekan kierroksen aikana oli laukka jo tosi lähellä. Vuaran Viima on jaksava hevonen. Vauhdit vielä kehittyvät tuosta, niin hevonen parantaa varmasti.”

Treenarin mukaan tamman kanssa ei ole viime aikoina tehty mitään erikoista. Hyvä vire on löytynyt iän tuoman rutiinin myötä. Tiistain voittoisa suoritus kuitenkin yllätti Aution, sillä valmistautuminen ei ollut mennyt aivan optimaalisesti.

”Tässä oli kuitenkin kolmen viikon tauko, enkä käynyt sen kanssa lainkaan radalla. Kotona olen toki hevosta ajanut, mutta hiljakseen, kovaa ajoa ei ollut lainkaan tässä välissä. Siihen nähden hevonen oli yllättävänkin hyvä.”

Vuaran Viima on kilpaillut koko uransa samassa omistuksessa ja valmennuksessa. Autio kuvailee hevosen olevan radoilla rehellisyyden perikuva, mutta kilpailutilanteen ulkopuolella melko omalaatuinen tapaus.

”Se antaa aina kaikkensa kilpailuissa. Se on todella kiltti hevonen, oikein ylikiltti hoitaa. Mutta radallakin se pelkää joka kerta traktoria. Tänäänkin se meni kiitolaukkaa traktorin ohi, kun Hannu lämmitti sitä. Vaikka se on traktorin nähnyt varmaan sata kertaa, silti se säikkyy autoja ja kaikkea.”

Autio arvioi talven olevan Vuaran Viimalle parasta aikaa. Siksi kilpailemista jatketaan vielä tiistain jälkeenkin, mutta tarkoitus on kesälläkin kokeilla, miten pyörä pyörii.

”Kesä on ollut sille vähän huonoa, kun sillä ei ole meinannut siitepölyn vuoksi henki kulkea kunnolla.”

Jotta kaikki Vuaran Viiman taustajoukoista saavat ansaitun kiitoksen, haluaa valmentaja lähettää terveiset tamman kengityksestä vastaavalle Mika Stenrothille.

”On ainakin hevonen pysynyt balanssissa. Annetaan kiitos niille, joille se kuuluu.”

Hannu Hietanen nappasi illan toisen voittonsa päätöskohteen Trouble Leaderilla.

T5-pelin avauskohteessa Sipi Erkkilän valmentama Deep Blue Font jatkoi tappiottomana. Se on voittanut uransa molemmat kaksi ensimmäistä starttia.

Komeasti on uransa aloittanut myös Heikki Lehtiniemen omistama ja valmentama Midnight Prince. Se ravasi Teivossa jo viidennen voittonsa, kun takana on kahdeksan starttia. 5-vuotias ruuna on jäänyt ainoastaan kerran kolmen parhaan ulkopuolelle. Tiistaina se paranteli ennätystään lukemiin 16,7ake.

Isosalon Isku puolestaan aiheutti keulasoolollaan illan suurimman yllätyksen.

Juttua muokattu 23.2. klo 22:31: Kengittäjän nimeksi korjattu Mika Stenroth.