Akaasia kuroi päätösmatkalla Saaga S:n johtoasemaa kiinni, mutta jäi niukasti toiseksi 0,2 sekunnin erolla kuningattaruutensa uusivaan Saagaan. Välähdys teki miehen esityksen pitkällä matkalla ja paranteli asemiaan kokonaiskilpailun viidenneksi. Kuninkaaksi kruunataan vain 6-vuotias Vitter. Vitterin kärryjä ei nosteltu, mutta Matti Nisonen nousi korkeuksiin. Mika Forss nousi yläilmoihin ilman kärryjä.

Akaasia nappasi johtopaikan heti auton irrottua ja Saaga S seuraili mailin voittanutta tammaa sen kupeelta. Martsa haki Saagalta kuolemanpaikan ja parijono säilyi muuttumattomana aina viimeiseen kaarteeseen, jossa Matti Nisonen käänsi Saagansa kiriin. Markku Hietasen Akaasia ei suinkaan ollut lyöty, vaan vastasi Saagalle jättäen sen hevosenmitan taakseen. Saaga S sijoittui toiseksi ja kolmas oli Hissun Virva.

Akaasia starttasi viimeiselle matkalle 0,6 sekuntia johtavaa Saaga S:ää perässä. Akaasia voitti kolmesta osalähdöstä kaksi ja pitkän matkan voittotulos oli 26,5.

“Kyllä täytyy sanoa, että tamma ravasi nytkin niin helposti”, Markku Hietanen sanoi voittajakehässä. “Maili oli niin helppo ja attelin, että annan sen tuosta paikasta juosta.”

Akaasialle ei tuottanut reipasvauhtinen ensimmäinen kierros ongelmia.

“Tamma tuntui hyvältä ja elättelin toiveita, että se lähtee vastaamaan Saagalle”,  Faari Hietanen hymyili tyytyväisenä.

Akaasian kasvattaja, omistaja ja valmentaja Ari Oja-Nisula hymyili suupielet korvissa.

“Ollaan tyytyväisiä tähän, hopia ei ole häpiä! On se niin hieno tamma, ei voi parempaa odottaa.”

Tk Kuningatar 3100 maaliintuloa Saaga S Akaasia 0716 AL

Akaasian (1) ja Saaga S:n (3) loppusuoran taisto. Kuva: Anu Leppänen

Orien pitkä matka oli ensimmäinen, johon saatiin selvä voittaja Välähdyksen pitäessä johtopaikkansa loppuun asti. Sen kupeella matkaa taittanut Köppinen menetti raviaan loppukaarteessa ja joutui hidastamaan tahtia. Neljännessä parissa ulkona reissannut, kaksi ensimmäistä matkaa voittanut Vitter sai tilaa takasuoran loppupuolella ja oli lopulta maalissa viidentenä. Välähdyksen esitys riitti kuninkuuskilpailun kokonaiskilpailussa viidenneksi.

Välähdys debytoi komeasti kuninkuuskilvassa. Sen on kasvattanut Arto Nieminen, ja orin omistavat Samuli ja Ville Korjus sekä Teija Majander. 7-vuotiasta kotkalaisoria valmentaa ja ohjasti Ville Korjus. Voittoaika oli 25,5.

Ville Korjus hyppi yleisön edessä, kun ensin uskalsi luovuttaa vielä kuumana käyvän Välähdyksen ohjat eteenpäin haastattelun ajaksi.

“Mailin laukka harmittaa tosi paljon. Tämän viimeisen matkan voitto on balsamia mailin haavoille”, Korjus kertoi. “Välähdys menee keulasta tosi hyvin ja tiesin, että Köppinen on vahva hevonen, joka pysyy rinnalla. Orista ei helposti ohi pääse, kun siinä on toinen vierellä antamassa painetta.”

 

Ravikuninkaaksi kruunattiin vain 6-vuotias Vitter. Lauri Hyvönen muisteli Mika Forssia haastatellessaan, että vastaavaan suoritukseen on yltänyt edellisen kerran Vieteri 70-luvulla.

Mika Forss oli seremonioissa rauhallinen ja analyyttinen.

“Keskityin päätösmatkalla omaan tekemiseen, toki seurasin pahimpia vastustajia. En halunnut riskeerata mitään, oli mielessä että maaliin pitää päästä hyvällä tyylillä.”

Forss kertoo, että Vitter on harvinaisen mukava työkaveri.

“Maalilinjalla lensi keppi taivaalle. Tiesin, että Köppinen oli niin lähellä meitä, eikä Välähdyksen etumatka ollut riittävä kuromaan eroa umpeen.”

Valmentaja Jalmari Svart kertoi, että Vitterin kanssa tähdätään aina voittoon. Päätös kuninkuuskilpaan osallistumisesta tehtiin yhdessä Vitterin tiimin kesken, ja kisaan lähdettiin seppele mielessä.

“Tasaisuus ja Mikan hyvät ajot ratkaisivat. Kukaan ei tiedä etukäteen mitä käy, mutta Vitterillä ei lähdetä kokeileman, missä kunnossa se on.”

“Meidät ja Vitter on otettu hienosti vastaan. Tuntuu, että koko Suomen kansa on meidän puolella”, Svart kiitteli yleisöä.

Kuningattaren hoitaja Milla Pyysalo kertoi olleensa yllättynyt Akaasian huikeasta tason nostosta kuningatarkilpailussa.

“Saaga oli tosi hyvä, mutta Akaasia oli aivan uskomaton!” Pyysalo suitsutti.

Omistaja-valmentaja Ilkka Pyysalo kertoi, ettei Saaga ollut tänään sunnuntaina aivan parhaimmillaan.

“Tamma ei ollut aivan niin terävä, mitä se voisi olla. Jokin aavistus puuttui, eikä sille ole välttämättä mitään syytä.”

Ohjastaja Matti Nisonen kertoi nieleskelleensä tallialueella aika pitkään, ennen kuin sanoja alkoi löytyä.

“Kolme tonnia meni sikäli hyvin, kun sai tasaisen selkäjuoksun. Martsa jaksavana hevosena ja ravatessaan antaa hyvän vetoavun. Uskalsin luottaa siihen ja odottaa loppukiriä”, Nisonen kertoi. “Loppusuoralla Saaga ei saanut Akaasiasta otetta ja tuntui, että se leipääntyi siihen viimeisen 50 metrin aikana. Lopussa ei ollut enää paras vire.”

Nisonen kiittelee Saagan tiimin tekemää työtä ja tasaisen varmasti läpi viikonlopun suorittanutta tammaa.

“Saaga S on poikkeuksellinen hevonen. Aika mukavankokoisilla kirjaimilla saa sen nimen kirjoittamaan historiankirjoihin.”

Kuningatar- ja kuninkuuskilpailun tulostaulukko Hippoksen sivuilla

 

Lisää teemasta: Kuninkuusravit